Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

12 juli 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Linus Omark återvänt till Luleå och Rögle har plockat in Tyler Kelleher.


Omark och Fröberg till Luleå

Efter mycket spekulation är det nu helt klart att Linus Omark återvänder till Luleå. Kontraktet är på tre år (1+2), men där Omark har möjlighet att återvända till Geneve säsongen 2022/2023.

– När vi väl fattat ett beslut i familjen att flytta hem så känns det nu väldigt bra att jag får återvända till Luleå Hockey och få dra på mig föreningens färger igen. Jag längtar redan nu till att vi kommer samlas igen och gå på is tillsammans om mindre än en månad, säger Omark till klubbens hemsida.

Omark spelade senast i Luleå säsongen 2008/09 och då snittade han över en poäng per match (55 poäng på 53 matcher). Därefter har det blivit 79 matcher i NHL (32 poäng), 75 matcher i AHL, sju säsonger i KHL (353 poäng på 401 matcher) samt två säsonger i NLA. Den senaste säsongen spelade han i Genève-Servette HC. Han noterades för hela 61 poäng på sina 49 matcher. Men nu blir det alltså Luleå för 34-årige forwarden.

– Det har tagit lite tid och det har ryktats både hit och dit kring Linus Omark. Därför känns det nu extremt roligt att vi nu kan presentera honom som vår spelare kommande säsong. Alla vet vad han presterat under sin karriär och det skall bli oerhört roligt att få jobba med honom igen, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson.

Omark är inte den enda värvningen som Luleå har presenterat i veckan. De har även skrivit kontrakt med Linus Fröberg, som de två senaste säsongerna har spelat i HV71. Dessförrinnan tillhörde centern Växjö och där var han med och vann SM-guld 2018. Under karriären har Fröberg även representerat Färjestad samt Brynäs på SHL-nivå. Totalt har det blivit 363 SHL-matcher i karriären för Fröberg, och nu blir det spel i Luleå för 28-åringen. Kontraktet är på två säsonger.

– Det känns jättebra att få lägga till Linus Fröberg till vår centersida för de kommande två säsongerna. Han är en center med en profil som vi har sökt och jag tror han kommer kunna göra en kanonsäsong tillsammans med övriga laget. En stabil spelare som även kommer kunna hjälpa oss offensivt, säger Stefan "Skuggan" Nilsson.

Rögle värvar Kelleher

Tyler Kelleher går in på sin tredje säsong i SHL, men han kommer inte att spela i Oskarshamn. I stället har den offensivt skicklige amerikanen överens med Rögle om ett ettårskontrakt.

– Tyler är en väldigt intelligent och kreativ spelare som anpassat sig bra till spelet i SHL de senaste två säsongerna. Han är en bra lagkamrat, en spelare som jobbar hårt och som är motiverad till att fortsätta utveckla sitt spel. Vi tror att han kan nå högre nivåer här i Rögle, säger Rögles GM Chris Abbott.

Kelleher har på sina 99 SHL-matcher gjort 21 mål och 36 assist. Innan 26-åringen kom till Sverige gjorde han en säsong i tyska högstaligan samt en dryg säsong i AHL.

– Rögle är ett hårt arbetade lag som vill vinna varje match. Det är en bra kultur för ett lag som jag är väldigt laddad över att få bli en del av, säger Kellerher.

Skellefteå plockar in amerikansk målvakt

Gustaf Lindvall fortsätter i Skellefteå, men efter förra säsongen tappade västerbottningarna sin andra målvakt, Elmer Söderblom. Nu har de dock hittat en ersättare: Amerikanske Strauss Mann, 22, som de tre senaste säsongerna har spelat collegehockey i University of Michigan. Där har han imponerande siffror, speceillt under de två senaste sösongerna. Den gångna säsongen hade han 93 i räddningsprocent (elva vinster på 21 matcher) och säsongen dessförrinnan hade han 93,9 i räddningsprocent (18 vinster).

– Han är en ung och uppåtsträvande målvakt som gjort det väldigt bra på collegenivå där han spelat för ett av de tio stora universiteten (Big Ten, som det kallas) och varit med i allstarteamet två gånger. Har haft en stor roll i laget, så stor att han t.o.m. varit kapten, vilket är rätt ovanligt som målvakt. En välskolad kille som är kvick i sina rörelser, har mycket skills och kan göra räddningar på många olika sätt, berättar Skellefteå AIK:s målvaktstränare Krister Holm till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller över kommande säsong.

Genoway till Brynäs

Chay Genoway är tillbaka i SHL. Kanadensaren var med och vann SM-guld med Frölunda säsongen 2018/19. Därefter har det blivit två säsonger i KHL. Förra säsongen tillhörde han Avtomobilist Yekaterinburg och noterades där för tre mål och 22 assist på 58 matcher. Totalt i karriären har han gjort sex säsonger i KHL och 2018 tog han plats i det kanadensiska OS-laget. Med andra ord är det ett meriterat nyförvärv Brynäs har fått in.

– Chay har allt vi behöver i den offensiva backrollen och han är den pusselbit som vi saknade på backsidan. Han är rutinerad och superprofessionell, en riktigt bra skridskoåkare som har viljan och förmågan att bygga upp spelet för hela laget, säger Brynäs huvudtränare Mikko Manner till klubbens hemsida.

34-åringen har skrivit på för ett år med Brynäs, med option på ytterligare ett.

Timrå lånar in Lodin

Viktor Lodin, 22, hade en stor del i Timrås avancemang till SHL i våras. Han gjorde 40 poäng allsvenska matcher samt nio poäng på 13 kvalmatcher. Efter det belönades han med ett kontrakt med Ottawa Senators, som draftade honom i fjärde rundan 2019.

– Kul att Viktor stannar ett år till. Han gjorde en stor utveckling i fjol och bidrog med mycket till laget. Vi har pratat med Senators och vi får låna Viktor nästa säsong. Det fullbordar även lagbygget inför kommande säsong, säger Timrås sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

Fyra spelare lämnar sina SHL-klubbar

Fyra spelare som den gångna säsongen spelade i SHL kommer att fortsätta karriären i klubbar i andra ligor. Det handlar om Olli Palola som byter Rögle mot HIFK, Shane Harper (Brynäs - Adirondack Thunder), Chad Billins (Brynäs - HV71) samt Jack Drury (Växjö - Carolina Hurricanes).