"Leksand har breddat spetsen"

1 september 2021 11:00
Lagpresentation

Leksand imponerande förra säsongen. Nu vill klubben ta nästa kliv, men de får göra det utan ligans bäste spelare i fjol Marek Hrivik. ”Han går inte att ersätta, men kollar man på papperet har Leksand breddat spetsen jämfört med förra säsongen”, säger Marcus Simm på Falu Kuriren.


Att Leksand är en förening som är på uppgång är det inget snack om. För två säsonger sedan slutade laget näst sist i SHL på 49 poäng. Den poängskörden dubblade dalalaget nästan förra säsongen. När grundserien var färdigspelad hade Leksand skrapat ihop 94 poäng och det räckte till en tredjeplats. Marcus Simm, som bevakar Leksands IF åt Falu Kuriren, lyfter fram huvudtränaren Björn Hellkvist som en stor anledning till Leksands framgång förra säsongen.

– Mycket är kopplat till Björn Hellkvist och hans ledarskap tillsammans med Fredrik Hallberg och Mikael Karlberg. Det känns som att det finns en bra självkänsla i laget. Att alla drar åt samma håll. Det tror jag är Leksands största styrka, säger Simm.

Tappar Hrivik

Vid sidan av Hellkvist måste även Marek Hrivik lyftas fram som en huvudperson i Leksand förra säsongen. Den slovakiske stjärnan vann SHL:s poängliga med 51 poäng och belönades med priset som ligans mest värdefulle spelare. Den här säsongen får Leksand dock klara sig utan Hrivik, som har skrivit på för Torpedo Nizhny Novgorod. Även Hriviks kedjekamrat förra säsongen Peter Cehlarik har flyttat till KHL, och frågan är hur Leksand ska klara sig utan dem?

– Marek Hrivik går inte att ersätta. Han var ligans bästa spelare förra året. När jag kollar truppen tycker jag att Leksand att breddat spetsen, framförallt offensivt, säger Marcus Simm.

Är det en medveten taktik från Leksand, att de vill sprida ut poängen på fler kedjor?

– Ja, det är jag säker på. Redan under andra halvan av förra säsongen såg man hur spelarna hade växt bakom topptrion och bidrog framåt. Bara Carter Camper är kvar från den kedja som drog allt under den förra hösten. Utmaningen är att få igång en produktion på fler kedjor. I framtidsspelarna Emil Heineman, Isak Rosén och Nils Åman finns enorm potential som lär ta nya kliv i vinter, säger Marcus Simm.

"Har potential att bli en överraskning"

På forwardssidan har Leksand plockat in Max Veronneau, som imponerade i Oskarshamn i slutet av förra säsongen, Justin Kloos, som gjorde elva mål i KHL förra säsongen, samt centern Mikael Ruohomaa, som har gjort 33 poäng eller fler under tre KHL-säsonger i rad.

– Veronneau var bra i Oskarshamn redan förra säsongen och jag förväntar mig att han gör en hel del mål. Jag tycker även att den finske center Ruohomaa har sett riktigt bra ut på försäsongen och han blir intressant. Han blir den som tar centerrollen efter Hrivik. Det blir svårt att fylla den luckan. En tuff uppgift med höga förväntningar utifrån, säger Marcus Simm.

Leksand har även tagit in en back och en målvakt. Backen är den 25-årige kanadensaren Ben Thomas, som närmast kommer från AHL-laget Syracuse Crunch. Han noterades även för fem NHL-matcher med Tampa Bay Lightning den gångna säsongen. På målvaktssidan har Janne Juvonen, som stod flest matcher i ligan förra säsongen (50 stycken), lämnat. In har en annan finländare kommit – Kasimir Kaskisuo.

– Eftersom jag inte har sett Kaskisuo så mycket är det svårt att säga hur bra han är. Han har precis som Axel Brage inte spelat så många matcher från start under det senaste året. Vad jag har förstått från Leksands håll ska det här vara en uppdatering av Juvonen, men det får vi avvakta och se. Han har potential att bli en överraskning i vinter, säger Simm.

Vad tycker du att vi kan ha för förväntningar på Leksand den här säsongen?

– Även om det var ett bra fjolår tror jag inte att det är många supportrar som förväntar sig en plats bland topp-3, men åtminstone topp sex och slutspel, säger Marcus Simm.

Är det där någonstans du tror att Leksand hamnar?

– Ja. Är den nya målvakten så bra som man hör och får man fart på forwardssidan tycker jag absolut att Leksand kan vara med på övre halvan och topp-6. Samtidigt är det så oerhört tajt i SHL. Klaffar allt kan Leksand bli etta, tvåa, trea, men de kan lika gärna sluta åtta, nia i den här grytan, säger Marcus Simm.