20 frågor med August Berg

27 januari 2021 13:00
20 frågor

August Berg sköt upp Leksand i SHL och 21-åringen är näste spelare vi ska lära känna bättre i intervjuserien ”20 frågor”. Här berättar han om sin gymnastikbakgrund, vem i SHL som han lättast kommer under skinnet på samt varför han bara gjorde en träning som målvakt. ”Vi brukar skämta om att pappa sköt mig i magen med flit”, säger Berg.


1. Vem är lättast respektive svårast i SHL att komma under skinnet på?

– Jag kan ju vara en liten retsticka ibland och jag tänker faktiskt på en, men vet inte om jag ska våga svara på den, haha. Men man vet vilka spelare som lätt blir griniga. Jag har varit på några, men jag säger nog Anton Rödin faktiskt, han blir lätt arg. Vi har mötts två gånger och båda gångerna har han varit rätt arg.

2. Hur många idrotter förutom hockey har du testat på?

– Många. Jag har kört det mesta – fotboll, tennis, gymnastik, golf och innebandy.

3. Har du någon nytta som hockeyspelare av att du har kört gymnastik som ung?

– Jag var rätt liten när jag höll på med gymnastik, men visst, jag fick kontroll på kroppen och sådana grejer. Jag har alltid rört mig mycket.

4. Golf eller padel?

– Oj, svårt. Jag har spelat golf längre än padel, men jag tycker nog padel är roligare. Även om det är mysigt med golf.

5. Hur fördriver du tid på bussen till bortamatcher?

– Poker och serier.

6. Hur står du dig som pokerspelare i laget?

– Vi har några grabbar i laget som är rätt vassa. Det är jämnt, men ibland kanske jag kan lura grabbarna lite.

7. Vem i laget är bäst på poker?

– Ahlenöv är en riktig haj kan jag säga.

8. Du har spelat både back och forward den här säsongen, men hur är du som målvakt?

– Jag tror jag hade varit riktigt het, men ju närmare eget mål man kommer desto svårare blir det. Som målvakt behöver man vara speciell tror jag. Det kan inte vara kul att få puckar i huvudet varje dag. Jag är bättre som utespelare än målvakt.

9. Har du stått i mål någon gång?

– En träning. Då fanns det inte målvaktskombinat till alla, så jag stod utan. Då skulle pappa skjuta på mig och han sköt mig rätt i bröstet, eller om det var magen. Efter det ville jag aldrig mer stå i mål. Vi brukar skämta att pappa gjorde det med flit för att han inte ville att jag skulle vara målvakt.

10. Vilken person har betytt mest för din karriär?

– Pappa måste jag säga. Han har hjälpt mig mycket kring hur man ska träna och även kring kost. Allt runtomkring hockeyn har han hjälpt mig med och han har alltid älskat att kolla på mig. Fram till J18 kollade han nästan varje träning och varje match. Han sa inte alltid så mycket efter träningarna, men var det något kunde han säga: ”Du kanske ska tänka på det här.”Det har hjälpt mig sjukt mycket tycker jag.

11. Om du unnar dig något onyttigt, vad käkar du då?

– En kebabrulle, en ledig söndag är fint.

12. Vem i laget åker du helst på semester med?

– Lucas Nordsäter. Vi spelar mycket padel och golf tillsammans. Vi har samma intressen. Schack har vi även börjat spela.

13. Hur hett är det mellan er när ni tävlar?

– Tyvärr kan det bli riktigt hett. Det som är så segt är att han är bra på mycket. Man får ta i rejält när man möter honom för man vet att han alltid ger hundra procent.

14. Om du skulle byta liv för en dag med en lagkamrat, vem skulle det bli?

– Vi har tyvärr inga riktigt sjuka grabbar i vårt lag, vilket är tråkigt. Men det skulle vara kul att testa på hur det är att vara Martin Karlsson, för att se alla hans rutiner. Han gör samma saker hela tiden.

15. Vem i laget lägger mest tid på telefonen?

– Det är många som kan sitta rätt bra, men jag säger Nils Åman på den.

16. Vilken är din favorithögtid?

– Svårt att säga. När jag var yngre tyckte jag att julen var mysigast, men midsommar i Leksand, det är midsommar på riktigt. Fast jag säger ändå julen.

17. Fick du någon bra julklapp 2020?

– Jag fick ett par fina hörlurar och en högtalare.

18. Nämn tre artister du lyssnar på?

– The Weekend, Post Malone och Travis Scott.

19. Vem i laget bröd du senast på middag och vad blev det?

– Senast var det Trkulja. Vi käkade klyftpotatis, kyckling i ugn och bearnaisesås.

20. På en skala ett till fem, hur bra är du i köket?

– Jag säger en femma, haha. Eller vi kanske ska sänka den där siffran. Jag äter mycket samma mat hela tiden. Jag kör mina paradrätter, och jag är inte kräsen när det gäller mat. Jag tycker mycket är gott även fast det kanske inte är så bra mat. Jag äter mer för att jag behöver äta. Så vi kan säga att jag är medioker i köket.