• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep

Bohm med ny podd: "Kul att man gör något av sina idéer!"

31 oktober 2018 15:30
Intervju

Under förra hösten och vintern kände sig Oliver Bohm lite understimulerad och dagarna kändes långa. Växjöspelaren började leta efter en hobby att ha vid sidan av hockeyn och ett frö om att starta en podd föddes - nu har Oliver Bohm släppt två avsnitt av sin podd "Oss idrottare emellan".


Podden hade premiär den 21 oktober och först ut som gäst var lagkamraten Joel Persson. "Oss idrottare emellan" är en podd som Oliver Bohm startat själv där han kommer att träffa lokala idrottare i Växjö och prata om det mentala, hur man lyckas inom sin sport och om deras egna karriärer.

– Jag lyssnade mycket på poddar och tänkte att det kunde vara ett kul format och utforska lite. Jag tycker att de bästa intervjuerna och diskussionerna kommer ofta mellan folk som är i samma bransch, det spelar ingen roll om det är två idrottare eller två journalister som sitter och pratar med varandra. Man förstår varandra ganska bra och kan komma lite djupare inom ämnena. Det var väl egentligen fröet till det hela.

Poddens inrikting är alltså det mentala inom sporterna och gästernas egna karriärer. En inriktning som Bohm kände var ett ganska lätt att prata om då det är ett himla brett ämne.

– Jag tror det mentala är extremt viktigt. Jag tycker det är lite intressant vad det är för faktorer som gör att vissa lyckas och andra inte, och även om det är olika mindset när det kommer till sport. Jag tror inte att en golfspelare tänker på samma sätt som en hockeyspelare för att lyckas till exempel. Likadant om man är i en svacka, hur tänker man då som en fotbollsspelare eller travtränare?

Förra hösten tipsade lagkamraten Erik Josefsson om Fredrik Göthberg, som jobbade på lokalradio på den tiden. Göthberg hjälpte till med konceptet och hjälpte 26-årige Bohm att komma igång. Idag gör Växjöbacken allting runt podden själv, så som klippning och redigering. Inspelningen sker i en gammal studio för lokalradion, och ett par dagar innan det är dags att spela in messar Bohm och hör sig för om det går bra att han kommer dit.

– De har hjälpt mig hur man ställer in inställningar för att spela in och visat mig hur man klipper och redigerar. De gör ingenting nu utan det gör jag, men de hjälpte mig att komma igång med allting. Fredrik Göthberg hjälpte mig även lite med konceptet och utveckla idén lite, men nu är det jag som gör allt.

Foto: Elliot Soprani / Växjö Lakers

Oliver Bohm kommer att börja med att släppa fem avsnitt av podden, därefter kommer en lite utvärdering för att se hur han ska ta den vidare och Karlstadssonen är öppen för att det kan komma fler avsnitt framöver.

– Det tar lite tid med att göra det såklart, och jag vill inte att det ska ta för mycket tid. Nu tycker jag att det är på en sådan nivå att det ger mig energi, även till hockeyn. Det tar ingen energi, så det är perfekt, säger Bohm och fortsätter;

– Nu har jag fått hjälp med studioutrustning och allting men i framtiden kanske man kan göra en egen satsning på det om man tycker det är roligt. Man kan ju ta det åt väldigt mycket olika håll, så det känns rätt spännande faktiskt.

Två avsnitt finns ute att lyssna på, det första med lagkamraten Joel Persson och i det andra avsnittet gästades han av Jennie Nordin och Katie Fraine i Växjö DFF. Responen har enligt Bohm bara varit positiv och det har varit tillrop både från kompisar och folk utifrån.

– Det har varit väldigt mycket folk som jag inte har en aning om vilka det är, som hörde av sig och sa att de tyckte det var bra. Det har bara varit bra, men man hör kanske inte av sig för att säga att den är pissdålig, men det har bara varit positivt hittills. Det tickar in lite lyssningar varje dag så det har varit roligt.

Vad säger lagkamraterna?

– Det är samma där, de tyckte det var en rolig idé också. Det har bara varit positivt, det är snälla grabbar över lag så de har varit schyssta mot mig.

I nuläget intervjuas lokala idrottare i Växjö som sagt, men jag kände mig ändå tvungen att fråga vem drömgästen skulle vara.

– Oj det är svårt!

Joel Persson har du ju haft med redan...

– Det var ju en dröm, det kan inte bli mycket bättre än så. Men om man hade fått tänka helt fritt hade det varit kul att ha med någon som är bäst i sin gren, det spelar egentligen ingen roll vem det är. Men det hade varit väldigt väldigt kul att ha med Henrik Stenson, eftersom jag är väldigt golfintresserad. Det hade varit kul med någon som verkligen är på världsnivå. Det kanske inte är aktuellt nu men vi får se var det tar vägen, det finns som sagt utvecklingspotential för det.

Ett helt nytt område att utforska och det fanns en viss oro inför det nya projektet. Bland annat att avsnitten skulle bli för korta, men det är inget som märkts av i podden och nu rullar det på enligt honom själv.

– Jag har insett att man kan inte ha för många frågor, man kan alltid klippa efteråt. Det är bättre att ta med för mycket än för lite så att säga. Det är inte så svårt egentligen, jag gör lite research några dagar innan och får ihop tillräckligt för att känna mig bekväm. Att sitta och prata kommer man in i efter fem minuter, så det går lite av sig självt.

Det känns inte som du har jättesvårt att hålla igång ett samtal heller?

– Haha nej, jag är rätt social och uttåtriktad över lag och hörs nog rätt mycket även när jag inte står med en mikrofon framför mig. Jag tycker det är kul, och kul att diskutera med någon om de här ämnena, då blir det automatiskt att det blir rätt bekvämt. Det har faktiskt gått ganska bra hittills, inga direkta svårigheter.

Hockeyn, skadan och Arnold Schwarzenegger-gym

Oliver Bohm har endast spelat sju matcher denna säsongen efter att hans knä fått sig en törn i mötet mot Malmö för snart tre veckor sedan. Växjö är inne i något av en svacka och det är ingen hemlighet att de haft problem med att få in pucken i mål, men det är inget som oroar 26-åringen.

– Grunden sitter hur bra som helst, vi är fortfarande väldigt svåra att göra mål på - systemet sitter som en smäck. Men det är de här lilla fem procenten när vi ska trycka dit pucken, får vi till det då kommer det vända fort. Det gäller bara att gnugga på, ibland kommer man in i svackor, men jag tror att alla känner att vi spelar bra och att det bara är det sista lilla som fattas. Nu kommer jag inte på några fler klyschor att säga men det är så det är, konstaterar Bohm som tycker att spelet ser och känns bättre än vad tabellen visar.

Bohm har som sagt inte spelat på ett par veckor och när han kommer att kunna vara tillbaka är oklart. Det finns inget datum satt men han känner sig hoppfull då det går åt rätt håll.

– Det blir inget spel den här veckan ialla fall, sen kommer det ett break. Det känns ganska bra, alla linjära rörelser som cykla, benböj och sånt känns inte. Det är lite osäkert bara när jag ska vrida och vända på knät eftersom det var i en sådan sitaution som jag fick smällen. Det gäller att vara försiktig i början så man inte får en ny sådan smäll, då kan det gå ganska illa. Det känns bra, det är det enda jag kan säga.

I ungefär en och en halv vecka har backen kört ordentlig rehab med cykling och stakmaskin bland annat. Det har även varit mycket "Arnold Schwarzenegger-gym" med bar överkropp enligt honom själv.

Hur känns det att vara bredvid och inte kunna påverka när laget är inne i en svacka?

– Det är klart det är jobbigt, jag har aldrig varit riktigt i en liknande sitaution förut. Det har varit rätt lungt, men jag tror att det bara kommer att bli värre nu med tanke på att desto bättre knät kommer bli desto sämre kommer det att kännas. De första veckorna vet man att hur mycket man än vill spela så går det inte, det är inte aktuellt ens. Men ju längre det kommer att gå så tror jag att man kommer bli mer frustrerad eftersom det kommer kännas bättre och bättre men att det fortfarande inte går.

Oliver Bohm försöker hjälpa laget så gott han kan vid sidan av isen och kommer till arenan och tränar hårt varje dag för att inspirera sina lagkamrater.

– Jag är rätt postitiv annars också, men jag försöker hålla humöret uppe. Att försöka komma in varje dag och visa att man jobbar hårt. Det uppskattar alltid jag, om någon är skadad eller inte kan vara med, att man ändå kommer dit och har humöret uppe och tränar hårt - det tycker jag är inspirerande. Jag försöker att vara det som jag själv uppskattar, avslutar poddmakaren Bohm.

Du hittar "Oss idrottare emellan" på acast, soundcloud och där du lyssnar på andra poddar.