Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

3 januari 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Dick Axelsson skrivit på för Djurgården, Färjestad har värvat Patrik Lundh och Linus Videll har gjort klart med en ny klubb.


Dick Axelsson tillbaka i Djurgården

Efter förra säsongen la Dick Axelsson skridskorna på hyllan, men nu är det klart att han gör comeback. Axelsson kommer att spela med Djurgården resten av säsongen.

– Det känns så klart väldigt bra att ha Dick tillbaka i laget. Han är en person som har förmågan att bidra positivt i en grupp och på isen vet vi alla vilka egenskaper som han besitter. Dessutom har Dick en lång bakgrund här och det är också en viktig parameter, då han har ett stort hjärta för Djurgården, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel till klubbens hemsida.

Dick Axelsson har en fin meritlista. Exempelvis har 34-åringen två SM-guld (2009 och 2011 i Färjestad) och ett VM-guld (2013). Han debuterade i SHL säsongen 2007/08 och totalt har han gjort 434 matcher i SHL. På dessa har den offensivt skicklige forwarden gjort 297 poäng.

Lundh till Färjestad

Patrik Lundh, 33, har skrivit på för Färjestad. Efter två säsonger i Linköping har han den här säsongen spelat i Schwenninger Wild Wings. Han har gjort två poäng på 28 matcher i Tyskland, men nu återvänder han till SHL och Färjestad.

– Vi tycker att det är en jättebra möjlighet för oss och Peppe att komma hem till Karlstad och får en omstart efter ett halvår i Tyskland. Vi känner att vi behöver lite konkurrens på forwardssidan och dessutom bredda centersidan, både för att bli mindre skadekänsliga samt att vi har centrar som är OS-aktuella. Vi tror också att lite mer konkurrens kan göra att vi får ut det bästa ur vårt material, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin till klubbens hemsida.

Lundh spelade i Färjestad mellan 2010 och 2014 och vann ett SM-guld med klubben. Han var även med och vann titeln med Växjö 2015. Totalt har Lundh spelat 520 SHL-matcher (236 poäng). Kontraktet med Färjestad gäller till 2023.

Lettisk målvakt klar för Brynäs

Nyligen stod det klart att Viktor Andrén lämnade Brynäs. Nu har Gävleklubben hittat en ny målvakt – Kristers Gudlevskis, 29. Den lettiske målvakten har under karriären gjort tre NHL-matcher i Tampa Bay Lightning, spelat fem säsonger i AHL, representerat Lettland i både VM och OS. Han kommer närmast från spel i slovakiska Slovan Bratislava.

– Kristers är väldigt meriterad och i en bra ålder där han har samlat på sig mycket internationell erfarenhet från bland annat NHL, KHL och OS men ändå utan att för den delen på något sätt känna sig ”klar”. Han är väldigt motiverad att komma hit och få en nystart på karriären och visa upp sin fulla potential, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller resten av säsongen.

Videll flyttar till Ryssland

Linus Videll återvände till Sverige och Djurgården inför den här säsongen. Där gjorde han åtta poäng på elva matcher, men nu står det klart att han flyttar tillbaka till KHL. En liga han spelade i mellan 2011 och 2021. Ny klubbadress blir Metallurg Magnitogorsk.

Olofsson till Björklöven

Timrå och Jacob Olofsson går skilda vägar. Han återvände till klubben under fjolårssäongen och gjorde 20 poäng (9+11) på 36 matcher. I år har det blivit fem poäng på 18 matcher i Timrå och han har även gjort sju matcher på lån i Frölunda. Nu står det klart att Olofsson flyttar till Umeå och spelar resten av säsongen i Björklöven.

Haukeland lämnar Färjestad

Henrik Haukeland, 27, kom till Färjestad inför den förra säsongen. I fjol stod han 31 matcher och den här säsongen har norrmannen vaktat målet i tolv matcher. I går meddelade Färjestad via sin hemsida att klubben och Haukeland går skilda vägar.

– Henrik har uttryckt en vilja att söka sig andra möjligheter och vi har valt att ge honom den möjligheten, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin till klubbens hemsida.

– Vi känner att det är av yttersta vikt att vi har spelare i laget som känner sig tillfreds med sin roll där de kan göra allt för laget. När nu frågan kom från Henrik så har vi såklart funderat, men kommit fram till att skiljas åt här och nu. Han känner att han inte riktigt är tillfreds med den situation som finns här och nu och vill se sig om, säger Wallin.

Färjestad meddelar att U20-målvakten Dennis Hildeby tar klivet upp i a-laget.