• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 1 November Nov
Lördag Lör 3 November Nov
Tisdag Tis 13 November Nov
Idag 15 November Nov
Lördag Lör 17 November Nov
Söndag Sön 18 November Nov
Torsdag Tor 22 November Nov
Fredag Fre 23 November Nov
Lördag Lör 24 November Nov

Årets Rookie: Johan Gustafsson kandidat tre

20 januari 2012 10:00

Luleå HF:s målvakt Johan Gustafsson inledde säsongen som en femfaldig nolla. Ungefär så har han fortsatt. Guldhjälte i junior-VM, viktig kugge i klubblaget – och nu nominerad till priset som Årets Rookie.Juryns motivering
”En vinnare till hundra procent, som ensam kan avgöra matcher. En modern bra skolad målvakt med ett bra psyke.”


Johan Gustafsson succédebuterade i Elitserien genom att hålla nollan i fem av sina tjugo första matcher. Han var tongivande och matchvinnare i det guldvinnande junior VM-laget och han gjorde blixtinkallad debut i Tre Kronor i Karjala Cup i november.

- Det har onekligen varit en omtumlande säsong. Den här utmärkelsen gör inte saken sämre. Jag hamnar ju i fint sällskap med Pontus Åberg och Johan Larsson, säger Gustafsson själv.

Johan Gustafsson är alltså utsedd som kandidat nummer tre till titeln Årets Rookie i Elitserien 2011/2012 - en ny fin merit för den så säkert spelande målvakten.

Få känner honom så bra som JVM-lagets förbundskapten Roger Rönnberg.

– Johan är en grym vinnare i målet, han har speciella egenskaper som gör att han kan vinna matcher åt sina lag. Han har gjort en enorm debutsäsong i Elitserien, var strålande i JVM och hans debut i Tre Kronor var ju suverän också, säger Rönnberg.

Johan Gustafsson jublar efter seger. Foto: Fredrik Sundvall / Pic-Agency

Debuten i det stora landslaget kom plötsligt för Johan Gustafsson. Han var på träningsläger i Vasa i Finland när Tre Kronor fick problem inför avslutningsmatchen mot Finland i Karjala Cup.

– Jag trodde knappt det var sant då jag fick beskedet, säger Johan.

Han gick in och spelade mycket säkert och var en av den mest bidragande till Tre Kronors seger mot hemmanationen.

– För att vara målvakt har Johan det kanske viktigaste av allt, ett enormt psyke. Gör han en miss bekommer det honom inte, utan han bara ställer in sig på att ta nästa puck, berömmer Rönnberg.

Med sina 94 kilo och 188 centimeter i strumplästen är han också ”modernt växt” för att vara en bra målvakt i dagens toppishockey.

Prisutdelningen sker lördagen den 21 januari i samband med matchen Luleå Hockey - AIK kl. 16.00 i COOP Arena.

Fakta om Årets Rookie

Årets Rookie utses av Svenska Hockeyligan och Svenska Spel varje säsong i Elitserien sedan 1989/1990. Förutom äran handlar det också om 50 000 kronor till spelarens moderklubb, därtill 10 000 kronor till dennes föräldrar.

Jury för Årets Rookie är Tommy Töpel, Svenska Hockeyligan, Roger Rönnberg, förbundskapten för Juniorkronorna, Håkan Andersson, Svenska Spel, Mats Wennerholm, Aftonbladet samt från Ishockeyjournalisternas Kamratförening Hasse Andersson och Singel Ericsson.

Fyra kandidater till utmärkelsen Årets Rookie utses varje säsong, vinnaren presenteras i samband med Elitseriens finalspel. Pontus Åberg, Djurgårdens IF, var säsongens förste kandidat. Johan Larsson, Brynäs IF, var den andre.