• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Veckans Match: Rögle gjorde det - gör Linköping det?

28 februari 2020 16:00
Veckans Match

Förstaplatsen finns inom matematiskt räckhåll men Rögle har en realistisk chans på andraplatsen. Linköping kämpar för att nå Play-In. Och östgötarna går lite i Rögles fotspår.


Under lördagen drabbar Rögle BK samman med Linköping HC hemma i Catena Arena. Östgötarna har vunnit två av tre möten den här säsongen, senast blev det en klar 5-1-seger i Saab Arena. Det är två lag i snarlik form - båda lagen har tre segrar på de senaste fem och kommer från nyliga uddamålsförluster - som gör upp.

Rögles resa mot toppen tog sin fart efter ungefär halva förra säsongen. Det var då det "klickade", menar Daniel Zaar när SHL.se ringer upp:

– Andra halvan spelade vi grymt bra hockey. I år fick vi in flera riktigt bra spelare och vi hade även kvar många från fjolåret som kunde ta det vidare till de nya. Det känns som att vi har checkat in på det nu, säger han. Nu har vi också mycket skicklighet i laget och det är kanske något som Rögle har saknat tidigare.

Ja, under bröderna Chris och Cam Abbott har Rögle vuxit ut till ett topplag genom målvmedvetenhet och gediget arbete. Något vi också ser hos gästande Linköping, där tränaren Bert Robertsson har jobbat hårt på en ändring av lagets DNA. Något som börjar ge betalt:

– Det är nu vi börjar skörda frukterna av vårt spel. I början av säsongen hade vi det kämpigt. På försäsongen tror jag att vi vann en match - mot AIK - så det var tufft. Nu känns det som att alla börjar hitta sina roller, vi vet vad vi ska göra, säger Linköpings Olle Lycksell.

Positiva vibbar

Rögle fick se sin sex matcher långa segersvt brytas när man gästade Skellefteå förra veckan men det är inget som har påverkat laget nämnvärt, menar Zaar:

– Jag tycker att vi fortfarande har ett bra go. Både mot Skellefteå och Färjestad gör vi riktigt, riktigt bra matcher. Mot Skellefteå mötte vi ett starkt lag och gör en grymt bra match, lika så mot Färjestad som är bra hemma. Jag tycker att vi var värda mer i båda de matcherna, säger han.

Linköping, som har åtta segrar på de tolv senaste matcherna, kämpar för att dels hålla sig på rätt sida kvalstrecket men också för att nå uppåt. Mot Frölunda hade man under torsdagen länge en 1-0-ledning trots massiva anfall från göteborgarna. Det blev till slut en straff-förlust med 1-2.

– Det är ganska bra just nu. Det var lite tufft att förlora mot Växjö. Vi gjorde en stark match i torsdags där vi tog en poäng, vilket är superviktigt mot ett lag som Frölunda som är tuffa att slå. Vi var ganska pressade bitvis. Man får ge beröm till försvaret, skrockar Lycksell, vars Linköping fick 22 av totalt 30 skott emot sig under de första 40 minuterna mot Frölunda.

Tät match att vänta?

Starka Linköping toppar tacklingsligan inför lördagens möte med 725 stycken. Men Rögle är inte främmande för fysiskt spel och ligger trea i samma tabell med 601 tacklingar. Och det kan bli nyckeln när båda lagen går för tre poäng.

– Senast mötte vi ett väldigt desperat Linköping som kom ut och jobbade hårt. De har chans på åttondelsfinal, så de kommer att gå ut stenhårt och kämpa för den platsen. Det är ett lag som gillar att spela fysiskt, framförallt backarna. Det blir nog en bra match, säger Zaar.

–Jag tycker att det är två bra lag som är bra i powerplay. De har några vassa där med Curran i spetsen så man vill inte dra på sig något onödigt mot Rögle. De är effektiva i PP. Fem-mot-fem är det ganska jämnt. Det är två lag som åker väldigt mycket skridskor. De har en otroligt skicklig förstaline, menar Lycksell och fortsätter:

– Vi kämpar ju uppåt i tabellen så det var ett litet bakslag. Men vi har spelat bra de senaste matcherna så drömmen lever.

Rögle har gått från botten till toppen och är nu en maktfaktor i SHL:

– På senaste tiden har vi fått en del uppmärksamhet. Jag lyssnade på presskonferensen efter Färjestadsmatchen där deras tränare tokhyllade oss. Det var roligt att höra, avslutar Zaar.

Nedsläpp sker i Catena Arena klockan 18:00 på lördag kväll.