Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

1 augusti 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Örebro värvat Philip Holm och Växjö har skrivit kontrakt med NHL-meriterade Dan Sexton.


Holm till Örebro

Örebro har gjort klart med ett meriterat nyförvärv, nämligen backen Philip Holm, 30. Han spelade OS i vintras och har även varit med i två VM. Bland annat 2017 när Tre Kronor vann guld. I tre av de fyra senaste säsongerna har Holm spelat i KHL. Den gångna säsongen tillhörde han Jokerit. På SHL-nivå har Holm spelat i både Djurgården och Växjö, men nu är han alltså klar för Örerbo. Kontraktet gäller till 2025.

– Philip är spelare som vi varit intresserade av under en längre tid och nu är vi väldigt glada över att kunna välkomna Philip till oss. I Philip får vi in en skridskoskicklig back som kommer hjälpa oss över hela banan. Philip kan spela alla spelformer och har även en offensiv uppsida som vi hoppas kunna utveckla ytterligare i vår miljö, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Växjö värvar amerikan

Dan Sexton är Växjö Lakes senaste värvning. Det är en 35-årig amerikan som har gjort nio raka säsonger i KHL. Den gångna säsongen noterades forwarden för 24 poäng på 46 matcher med Neftekhimik Nizhnekamsk. På meritlistan finns även 88 NHL-matcher samt 144 matcher i AHL.

– I och med Dan är detta truppen vi startar upp med den 1 augusti. Vi får i Dan en klassiskt produktiv fw. Dan har levererat jämnt och bra under lång tid i väldigt bra ligor. Avtalet är skrivet på 1+1 år, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Matteau klar för Linköping

Linköping och den 28-årige forwarden Stefan Matteau har kommit överens om ett tvåårskontrakt.

–  Jag ser fram emot att ta min karriär till Sverige och Linköping. Det här är en väldigt bra möjlighet och kommer bli ett äventyr för mig och min familj. Vi har några grejer att ta hand om i Montreal, men jag hoppas att vi kan resa över så fort som möjligt och komma i gång med nästa säsong, säger Matteau.

Matteau har under karriären gjort 92 NHL-matcher samt spelat 381 matcher i AHL. Den gångna säsongen tillhörde han Colorado Avalanche, men det blev bara en match NHL. I stället noterades han för tio poäng på 20 matcher i klubbens farmarlag.

Johansson avslutar karriären

Alexander Johansson, 33, har bestämt sig för att avsluta sin elitkarriär. Därmed blev Linköping hans sista klubb i SHL.

– Det har varit en tuff process att komma fram till det här beslutet. Det har varit mycket tankar och funderingar men jag har landat i beslutet att tacka för mig. Anledningen är min sociala situation där jag har min familj boendes i Halmstad. Det har varit en tuff situation för mig och min familj med distansen mellan Linköping och Halmstad, och nu har vi kommit till en punkt där det inte funkar längre. Min familj behöver mig mer än vad Linköping behöver mig och i slutändan känns det här som det enda riktiga beslutet att ta, säger Johansson till LHC:s hemsida.

Johansson debuterade i SHL säsongen 2014/14 i Växjö. Året därpå var han med och vann SM-guld i Lakers. Utöver Växjö och Linköping har Johansson representerat Färjestad i SHL.

Flera spelare lämnar SHL

Både Lars Bryggman (senast i Malmö) och Peter Andersson (senast i Växjö) är klara för finska Pelicans.

Jayce Hawryluk, som den gångna säsongen spelade i Skellefteå, har skrivit på ett kontrakt med Ottawa Senators.

Andreas Söderberg lämnar HV71 för spel i Vita Hästen medan Christoffer Törngren har gjort klart med norska Vålerenga.

Christopher Liljewall fortsätter karriären i Södertälje SK. Även Joel Mustonen kommer att spela i HockeyAllsvenskan kommande sösong. Han är klar för Björklöven.

Jimmy Andersson byter klubb inom Östergötland. Han går från Linköping till Vita Hästen.

Andreas Nilsson, som den gångna säsongen gjorde 14 SHL-matcher för Luleå, går till Boden.