Experterna: Så slutar semifinalerna

21 april 2021 16:00

I morgon drar semifinalserien mellan Växjö och Örebro i gång och på fredag inleds även Rögle-Skellefteå. Vi ringde upp Mattias Ek, reporter på Hockeynews,se, samt Björn Oldéen på C More, för att höra vilka lag de tror tar sig vidare till final.


Örebro svarade för en stark insats i kvartsfinalserien mot Leksand. Närkingarna vann med 4-0 i matcher, efter att Emil Larsson avgjort den fjärde matchen på övertid. Nu ställs Örebro, som slutade sexa i grundserien, mot seriesegraren Växjö. Sam Hallams manskap vann även sin kvartsfinalserie med 4-0, men det var ändå en tuff serie mot Färjestad. Tre av fyra matcher slutade med uddamålsseger, varav två avgjordes efter övertid.

I den andra semifinalen ställs tabelltvåan Rögle, som kvartsfinalslog Frölunda rätt komfortabelt, mot tabelltrean Skellefteå. Västerbottningarna å sin sida gick en tuff matchserie mot Luleå, där Skellefteå vann den sjunde och avgörande matchen i tisdags.

Så hur kommer det att gå i dessa semifinaler? Vi ringde upp Mattias Ek, på HockeyNews.se, samt Björn Oldéen på C More för att höra vad de tror om det som komma skall. Noterbart är att semifinalerna avgörs i bäst av fem matcher.

Växjö-Örebro

Mattias Ek:s tips: 3-2 i matcher till Växjö.

– Båda lagen har haft gott om tid att förbereda sig och det är jämbördigt på det sättet. Sett till Växjös ganska unika sätt att spela hockey tror jag ändå de har en fördel. Växjö manövrerade ut Färjestad, som har bra offensiv. Växjö kan både höja och sänka farten och hålla i pucken och spela bra defensivt. De har en bra bredd med en tredjekedja, med Holmberg, Karlström och Sylvegård, som kanske är hetast i slutspelet. Jag håller Växjö som en favorit.

Vad kan tala till Örebros fördel?

– De läste sönder Leksand fullständigt. Tränarstaben med Niklas Eriksson, Jörgen Jönsson och Christer Olsson har ett effektivt samarbete och Jörgen Jönsson har väl lite inside när det gäller Växjö. De är nog fullt medvetna om vad de ska göra och Örebro verkar ha toppat formen till slutspelet. Framförallt backarna har varit väldigt bra. Örebros chans ligger nog i att försvara sig och sedan kontra.

Finns det någon speciell spelare i matchserien du tycker vi ska hålla lite extra koll på?

Fredrik Karlström har avgjort tre av fyra kvartsfinaler och verkar vara klippt och skuren för slutspel. I Örebro är Rodrigo Abols underskattad tycker jag. Stark center, fysisk och går på mål. Det känns som att han har ögon i nacken också. Det var lyckligt för Örebro att få in honom.

Björn oldéens tips: 3-1 i matcher till Växjö

– Vilken häftig matchserie det blir. På förhand känns det ovisst vilken karaktär det blir på den. Växjö har grundseriens starkaste defensiv och har en grund att stå på som känns betongfast. Örebro tokimponerade i kvarten med bara fyra insläppta mål i den serien. De har också visat upp bra tålamod. Vad händer här? Vem slår första slaget? Kommer Örebro få lägena att vända spelet? Kan förstakedjan i Örebro fortsätta vara så bra? Det är många frågetecken kring matchserien. Exempelvis finns det stjärnor i Växjö, som Emil Pettersson och Andrew Calof, som inte klivit fram i produktionen än. Där har Holmbergs kedja dragit lasset.

– Det blir en häftig målvaktsduell också. Jag tror att det blir en tajt matchserie där det inte blir så stora stora siffror. Jag tänker ändå att Växjö har fler vapen. Sam Hallam är en mästare på att matcha och har såklart koll på vilka han främst behöver neutralisera i Örebro. Det är inte lika lätt att scouta bort Växjö, som Örebro gjorde med Leksand. Någonstans talar tyngden och säsongen för Växjö, men jag tror det blir en häftig matchserie. Jag säger 3-1 i matcher till Växjö, varav tre matcher går till förlängning.

Rögle-Skellefteå

Mattias Ek:s tips: 3-2 i matcher till Skellefteå

– Det är en fördel för Rögle som pulvriserade Frölunda och har fått vila några dagar extra jämfört med Skellefteå. Man gläds lite med en sådan som Moritz Seider, som redan i 20 års ålder är en superback i SHL-miljön. Han har fått en otroligt fin utveckling i Rögle. Stor cred till Rögle som gett honom chansen. Jag tror ändå Skellefteå kan skrälla lite. De har blivit bättre ju längre säsongen har gått. Därför tror jag det kan gå till fem matcher och att Skellefteå tar det.

Vad ser du i Skellefteås spel som kan passa mot Rögle?

– Är det något lag som kan möta Rögle i deras styrkor är det Skelleteå. För Skellefteås spelare är skridskostarka och de kan utnyttja skridskoåkningen till att skapa mycket chanser. Skellefteå har också många tekningsvarianter som de kan öppna ett försvar med. Det måste kännas rätt skönt att kunna trolla fram de där lösningarna för att skapa något ur nästan ingenting.

Björn Oldéens tips: 3-2 i matcher till Rögle

– Det är två lag som kliver fram lite mer än vad jag tror det blir i den andra matchserien. Rögle har haft fördel att vila åtta dagar och slickat såren. De var oförskämt bra mot Frölunda och bär favorittipset utifrån hur det har sett ut. Samtidigt är det ett Skellefteå som har hittat vägar att vinna och brottat sig förbi Luleå och har vässat karaktären. De har en otroligt häftig forwardssida, en av slutspelets bästa. Där finns det också mer att hämta. Det blir en mer tydlig offensiv fajt här. Jag tror det är fördel Rögle.

Vilka spelar i den här matchserien tycker du vi ska ha lite extra koll på?

– Moritz Seider. Njut medan han är här. En gigantisk härförare. Daniel Zaar har varit otroligt bra. Pär Lindholm står för så mycket i Skellefteå och Joakim Lindström är sällan dålig.