Lista: Fem målvakter som utmärkt sig så här långt

9 november 2021 14:00
#Lista

Under rådande landslagsuppehåll tar vi oss en titt i backspegeln på den hockey som har spelats så här långt. Under dagarna tre går vi igenom fem spelare i varje lagdel. Först ut är målvakterna.


Under hösten har vi haft turen att bevittna många fina målvaktsinsatser i SHL. Här följer en lista på fem målvakter som har utmärkt sig lite extra sedan säsongsstarten.

Jhonas Enroth, Örebro Hockey

Enroth har redan hållit nollan tre gånger under säsongen, lika många gånger som under hela fjolårssäongen. Veteranen har dessutom stått för näst flest räddningar i ligan (341) än så länge och har guidat sitt Örebro till nio segrar. Enroths räddningsprocent på de 14 matcher han har spelat är 92,92 med en GAA på 1,91.

Strauss Mann, Skellefteå AIK

SHL-debuterande Strauss Mann kan på de åtta matcher han har spelat stoltsera med en räddningsprocent på 92,72 och en GAA på 1,88. Den 23-årige amerikanen höll nollan i sin debut, när han stoppade samtliga 36 skott i segern mot Leksand. Totalt har han hållit två nollor än så länge.

Matt Tomkins, Frölunda HC

Även Matt Tomkins, 27, höll nollan i sin SHL-debut och har gjort detta vid två tilfällen. Under förra veckan stoppade han samtliga 41 skott han fick mot sig hemma mot Malmö Redhawks. Tomkins räddningsprocent på 94,08 är bäst av alla målvakter i ligan. Hans GAA (1,65) är näst bäst.

Gustav Lindvall, Skellefteå AIK

Lindvall har konkurrens från Mann den här säsongen. Men trots amerikanens fina spel har Lindvall spelat flest matcher i laget (tio). Sex av dessa har slutat med seger och Lindvall har en nolla till sitt namn så här långt. Lägg därtill en räddningsprocent på 94,07 (näst bäst i SHL) och en GAA på 1,60 (bäst i SHL).

Jesper Wallstedt, Luleå Hockey

Jesper Wallstedt har av allt att döma tagit förstaspaden i Luleå och han har spelat med bravur. På de 12 matcher han har spelat har Wallstedt en räddningsprocent på 92,45 och en GAA på 1,69. 18-åringen, han fyller 19 på söndag, höll två nollor under förra säsongen, en siffra han redan har tangerat under säsongsstarten. Luleå har tagit nio trepoängare så här långt. Wallstedt har vaktat kassen vid åtta av dessa.

Bubblare

Christoffer Rifalk, Rögle BK

Rifalk har stått för några enastående insatser och har ligans femte bästa räddningsprocent med 92,46.

Kasimir Kaskisuo, Leksands IF

Kaskisuo har radat upp parader och har vunnit två av de senaste tre utmärkelserna i "Veckans Räddning."