• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Tisdag Tis 6 Oktober Okt

Lauridsen har landat i Malmö

1 september 2020 15:00
Intervju

Oliver Lauridsen är tillbaka i svensk hockey igen efter fyra säsonger i Finland och KHL, där han representerade Jokerit. Den kommande säsongen ska 31-åringen representera Malmö Redhawks.


Efter lite turbulens under de senaste månaderna har Oliver Lauridsen med familj landat ordentligt i Malmö och han är jättenöjd med hur allt har landat för samtliga i familjen. De två yngsta medlemmarna börjar på ny förskola under de kommande veckorna.

– Det är jättebra. Det känns väldigt roligt nu när vi har kommit på plats med familjen. Det har blivit lite lugnt runtomkring vilket gör det extra skönt. Jag var väldigt nöjd med mitt beslut från dag 1 och det har ändå bjudit på positiva överraskningar. Det är något spännande och något bra på gång, säger han när SHL.se ringer upp.

Efter fyra år i Finland är Lauridsen tillbaka i Sverige, där han nu ska representera sin andra klubb på SHL-nivå. Senast det begav sig blev det SM-guld och CHL-titel med Frölunda under 2014/2015. Backen har även spelat juniorhockey i såväl Rögle som Linköping. Nu har han hunnit bli 31 och är värvad som defensiv back, och han axlar även en helt ny roll: Den som lagkapten. Det är tredje gången någonsin som Malmö sätter C:et på bröstet på ett nyförvärv. Linus Klasen blev det 2011 och Erik Forsell 2016.

– Det är klart att det är en ära. Samtidigt är det ingenting som jag väljer. Det är någon annan som har valt det men man tackar ju ja. Men det finns ju vissa spelare som har varit i laget länge och som har jättebra koll på allt möjligt och varandra. Det har aldrig varit ett lag där en kapten styr och ställer allting. Sen kan man försöka vara med och påverka saker så att man fortsätter att dra åt rätt håll, menar Lauridsen.

Det har alltid funnits en dragning mellan Malmö och Oliver Lauridsen, berättar han.

– Jag har alltid haft en bra dialog med Sylvegård. Något år när jag spelade i USA var jag här och tränade på sommaren och ända sedan dess har vi snackat om mycket, både om hockey och annat. Jag bestämde mig tidigt för att jag skulle låta mitt kontrakt gå ut och ta allt efter det. Nu blev det lite tidigare på grund av corona och allt det där. Det var egentligen först efter att vi slutade spela som jag började kolla på min situation.

När han började se sig om efter en ny klubbadress hade hans bror, Marcus, redan gjort sitt val: Malmö Redhaks. Det var kanske inte det avgörande i ekvationen för Oliver, men det bidrog:

– "Mackan" sajnade ju bra mycket tidigare än vad jag gjorde och Malmö kom på tal för min del är det klart att jag snackade och bollade väldigt mycket med honom. Eftersom han redan hade skrivit på så var han mycket “Kom igen nu! Kom igen nu! Gör det.” skrattar han.

Den fysiske backen har spelat hockey i Sverige, Nordamerika och KHL, något som har gett honom viktiga insikter i karriären:

– Jag vet inte vad som har format mig mest, men ibland är själva resan målet. Jag har uppskattat väldigt mycket och jag har dragit mycket nytta av de platser jag varit på. Jag har sett olika typer av hockey, jag har haft olika tränarstilar och spelat i olika typer av lagbyggen. Jag har varit lyckligt lottad att vara på platser där det har varit det bästa man kan komma åt vid just det tillfället, säger han och fortsätter:

– När jag gick till Linköping för hockeygymnasiet var det ett av de högst sökta i hela Sverige. Då var man med och tävlade om SM-guld med J20. I Nordamerika kunde jag jaga den största drömmen av alla: att spela i NHL. Att komma tillbaka till Sverige var kanske inte det jag hade tänkt men då hamnade jag i en situation där jag vinner SM-guld med Frölunda. I Jokerit, där var det i toppen av Finland och toppen av KHL.

Du har spelat på olika rinkstorlekar, passar den stora SHL-rinken dig bra, tycker du?

– Om man backar bandet lite som du själv säger. Den varierande rinkstorleken i KHL gjorde att jag kunde dra nytta av min erfarenhet från såväl stor som liten rink. I slutet brydde jag mig inte om vi skulle till en liten eller stor rink. Spelet blir mycket mer annorlunda på liten rink och så men man får anpassa sig. Så har det varit för mig genom alla år. Jag har fått anpassa mig för att inte sitta i utvisningsbåset för mycket, jag har fått jobba mer på skridskoåkningen och så vidare.

Det har hänt mycket i Malmö Redhawks och Oliver Lauridsen beskriver situationen som upprymd. Klubben är på väg åt rätt håll, menar han.

– Det är kul att man kan plocka fram och göra lite egna spelare. Några av de unga som kommer fram i år är också väldigt spännande, de är med på landslagsläger och sådär. Det är sånt man vill ha och behöver runt om för att skapa konkurrens och ett gott rykte. Det bidrar till en god verksamhet varje dag.

Vad kommer du in med i Redhawks?

– Jag är hämtad för att vara den jag är. Nu har jag lite mer i min roll eftersom jag har blivit kapten också. Jag ska vara en ledare och pusha laget och se till att vi fortsätter på det inslagna spåret. Jag ska skapa tid och luft och plats åt mina lagkamrater och stänga ner defensivt. Det är mina ABC. Det är inget fancy men jag ska visa vägen på det viset. Spela mycket PK och blocka så många skott jag kan. Jag har inte blivit värvad hit för att jag ska ändra på en massa saker. Sedan får man se. Man får alltid ändra på något men det får jag ta längs vägen. Jag ska bara vara mig själv på så hög nivå som möjligt.

Det har varit i görningen en stund. Nu är Oliver Lauridsen äntligen i Malmö. Kontraktet sträcker sig över säsongen 2022/2023. Och som han själv säger: Pusselbitarna föll på plats:

– Ju mer jag tänkte över det blev det mer och mer klart att det här var givet. Att vara i det här läget av min karriär och få spela med min bror i ett lag som var jättesugna på att värva mig med en situation som skulle vara perfekt för familjen så var alla pusselbitarna på plats. Det är något spännande på gång här. Malmö är på väg åt rätt håll.