40 ögonblick: Luleå Hockeys SM-guld 1996

12 januari 2015 09:15

Den 6 april 1996 är fortfarande ett datum som väcker känslorna till liv i Norrbotten. Det var nämligen då som Thomas "Bulan" Berglund kastade sig ner med huvudet före i en tekning för att blockera fram till slutsignal. En slutsignal som förkunnade att Luleå Hockey tagit ett historiskt SM-guld.


Luleå Hockey hade 1996 en trupp med mängder av profiler. Längst bak fanns Jarmo Myllys som vann alla Lulefans hjärtan och som fick ungdomarna i Norrbotten att tävla om målvaktsposten på hockeyplanerna runt om i länet. Vidare fanns spelare som Mattias Öhlund, Roger Åkerström och Janne Mertzig på backplats.

Framåt hade Luleå tunga profiler som Stefan "Skuggan" Nilsson, Lars Hurtig, Tomas Holmström, Johan Strömwall och Thomas "Bulan" Berglund. Alla spelare som nått kultstatus i Norrbotten efter guldet 1996.

Luleå Hockey hade gått som en ångvält genom seriespelet och slutat på förstaplats i tabellen. Det gjorde också att man var stora favoriter när man klev in i slutspelet och den första rundan där Malmö väntade i kvartsfinal. Men Luleå skulle få en tuff resa och det krävdes en helt avgörande femte match för att Luleå skulle kunna slå sig vidare till semifinal med 3-2 i matcher.

I semifinalen väntade sedan Färjestad och även om det var hård kamp så var Luleå Hockey det förande laget och det klart bättre laget. Till slut stannade det efter fyra matcher och Luleå var vidare med 3-1 i matcher.

Den hårdaste av hårda finaler

Finalen skulle spelas mot Frölunda och än idag beskrivs matcherna mellan Luleå och Frölunda i finalen 1996 som den brutalaste, hårdaste och tuffaste av alla finaler som spelats i ligans historia.

Allt nådde sin kulmen den 6 april i Frölundaborg när Luleå hade matchboll efter att ha skaffat sig ett 2-1 överläge i matchserien. Det var tufft och hårt matchen igenom och det gick inte en avblåsning utan att någon eller några råkade i luven på varandra.

Luleå gick ifrån till en tidigt 3-0 ledning i matchen efter att Frölunda dragit på sig mängder med utvisningar och Luleå utnyttjat lägena i numerärt överläge. Bland annat genom spelgeniet Stefan "Skuggan" Nilsson och hans briljanta framspelningar till den notoriske målskytten Lars Hurtig.

Men Frölunda skulle inte ge sig utan kamp. Man kämpade sig tillbaka in i matchen och när talangen Per-Johan "Pebben" Axelsson reducerade till 2-3 med tio minuter kvar av matchen exploderade Frölundaborg och de sista tio minuterna var ett hårt ställningskrig.

Ett klassiskt avslut

Men Luleå höll undan. Mycket tack vare en enorm offervilja och storspel i målet av Jarmo Myllys. Myllys agerade så stort i målet att motståndarfansen sjöng ramsor om Myllys i ren vrede. Men Myllys lät sig inte påverkas och Luleå häll undan tills det återstod två sekunder av matchen och Frölunda hade tekning i offensiv zon.

Än idag är det ett historiskt ögonblick för Luleå Hockey och en klassisk minnesbild för SHL. Thomas "Bulan" Berglund tekar för Luleå Hockey, med blodig tröja, genom att kasta sig hejdlöst med huvudet rakt ner i isen för att blockera pucken till slutsignalen ljuder. Han lyckas.

Luleå Hockey har vunnit sitt första och hittils enda SM-guld i ishockey. Och man gjorde det 1996 i den hårdaste av hårda finaler.