Olimb om alpinstjärnorna: "Har stor respekt för det de håller på med"

12 februari 2018 11:00
SHL i OS

"Jag har spelat i både KHL och Schweiz och jag tycker faktiskt att SHL är den bästa liga jag har spelat i", säger Linköpings norska OS-forward Mathis Olimb. Vi träffar honom tillsammans med lillebror Ken Andre för att prata OS-städer, kärlek till vinteridrott och SHL vs KHL.


Mathis och Ken Andre Olimb åker nu för att representera sitt land i det största av sammanhang. Det är andra gången de norska bröderna spelar en OS-turnering ihop, men första gången de gör det också som klubbkamrater. Lillebror Ken Andre var med för första gången i Sotji 2014, medan storebror Mathis i Pyeongchang kommer att göra sitt tredje OS.

– Vancouver var en lite häftigare stad. I Sotji blev det mest att vi var i OS-byn och det var inte så mycket mer stad kändes det som. Samtidigt fick vi chansen där att åka upp i bergen och kolla på skidskytte och...

Mathis vänder sig mot Ken Andre...

– Och sprinten var det vi såg också va?

Lillebror nickar bekräftande. Mathis Olimb fortsätter:

– Så vi fick uppleva lite mer idrott i Sotji, medan vi i Vancouver fick se lite mer av vad staden Vancouver hade att bjuda på.

De ser nu fram emot att åka till Sydkorea och Pyeongchang.

– Det kommer bli speciellt. OS är alltid speciellt med alla idrotter samlade. Det blir en annan atmosfär, säger Ken Andre och storebror fyller i:

– Man åker ändå dit för att spela hockey, så fokus ligger på det man själv ska göra. Samtidigt är det mycket som händer runtomkring med andra sporter. Lite tid brukar man även få att kolla på de andra sporterna. OS är så stort, så det är häftigt att bara få vara där.

Båda bröderna Olimb tycker att det är en stor fjäder i hatten för SHL att ligan har så många spelare med i turneringen, från många olika länder dessutom. Och Mathis Olimb håller inte igen med berömmet.

– Jag har spelat i både KHL och Schweiz och jag tycker faktiskt att SHL är den bästa ligan jag har spelat i.

Och det säger du inte bara för att jag sitter här från SHL?

– Nej, nej. Man kan kolla på CHL också, det är väl bara svenska lag som har vunnit i princip. SHL är en riktigt bra liga och jag tycker nog att svensk media kan snacka ner SHL lite väl mycket ibland, den är mycket bättre än vad folk tror, säger Mathis och utvecklar jämförelsen mellan SHL och KHL:

– KHL har en sådan enorm spets på de bästa lagen, den är såklart bättre än i SHL, men breddmässigt tror jag rätt många lag från SHL skulle kunnat gå in och vara ett bra lag i KHL. Och de sämre lagen i KHL tror jag hade haft det svårt i SHL.

"Man spelar ju inte hockey för att komma i tidningen"

Det märks ganska snabbt att de båda Linköpingsforwardarna har koll på vinteridrott i allmänhet och skidåkning i olika former i synnerhet.

– På helgerna kollar vi mycket på Vinterstudion, börjar Ken Andre och storebror Mathis fyller snabbt i:

– Vinterstudion blir det varje söndag, vi är ofta lediga på söndagar och då står Vinterstudion på hela dagen.

Som vanligt ställer Norge upp med ett vasst längdlandslag, men frågan är om inte det alpina landslaget nästan är snäppet vassare i år. Ragnhild Mowinckel, Nina Löseth, Kjetil Jansrud och framför allt giganterna Aksel Lund Svindal och Henrik Kristoffersen får samtliga räknas som mer eller mindre stora medaljkandidater när de alpina tävlingarna drar igång i Sydkorea.

– De tar nog flera medaljer tror jag. Något guld tar de också, tippar Ken Andre Olimb.

– Jag är rätt säker på det också. Samtidigt är det så små marginaler i alpint. Säg att du har en dålig dag och gränslar, eller har en bra dag och kör ut ändå... Då är det kört. Jag har stor respekt för det de håller på med, säger Mathis Olimb.

De berättar att i Norge är det längdskidor, alpint och skidskytte som är de stora grenarna. Hockeyn är som bekant inte lika stor i Norge som i Sverige, men att hockeyn kommer i skymundan under ett OS är inget som bekommer Mathis Olimb.

– Man spelar ju inte hockey för att komma i tidningen liksom. Man ska hylla dem som gör det bra och gör vi det bra i OS kommer vi också få vår uppmärksamhet och då kan hockeyn förhoppningvis lyfta i Norge. Det är lite upp till oss själva.