SHL:s situationsrum och spelarnas säkerhet

8 september 2014 14:10

Den efterlängtade seriepremiären sker onsdag den 10 september och inför premiärmatchen konkretiserar nu SHL två tidigare utannonserade nyheter: SHL:s situationsrum och än mer ökat fokus på spelarnas säkerhet.


SHL:s situationsrum

Videomåldomarna ute på arenorna ersätts med måldomare i SHL Situationsrum där alla målbedömningar kommer att göras. Systemet är helt integrerat med C Mores sändningar och tekniken är gemensamt utvecklad. Både domarna i arenan och måldomarna i situationsrummet kan påkalla en bedömning enligt samma regelverk som tidigare. Ytterligare en ny del är att domarna kommer att ha en TV-skärm i speakerbåset som de kan se bilderna på i samband med att de kontaktar situationsrummet. Situationer som kan granskas är följande:

  1. Puck över linjen
  2. Flyttad målbur
  3. Hög klubba
  4. Spark
  5. Pucken i mål med handen
  6. Puck på domare in i mål
  7. Puck över linjen i samband med period- eller matchslut
  8. Spelare i målgården

Spelarnas säkerhet

Spelarnas säkerhet är en viktig del av SHL. Därför inför SHL från säsongen 2014/2015 ett nytt arbetssätt som är kopplat till SHL situationsrum. Där kommer en person arbeta med spelarnas säkerhet och fånga upp situationer som inträffar i matcherna. Situationerna kommer sedan att granskas av en särskild referensgrupp som enskilt lämnar sin uppfattning om dessa. Referensgruppens åsikter sammanställs och kan sedan ligga till grund för beslut om en specifik händelse ska anmälas till disciplinnämnden eller inte. Den som slutligen anmäler en situation är SHL domarchef.

Händelser som kommer att behandlas via referensgruppen är situationer som inte domarna i aktuell match har observerat eller inte anser ska anmälas. Det innebär att domarna själva fortfarande ska granska alla situationer som under match har renderat större straffet (5 min) och sedermera anmäla om de bedömer det som ett matchstraff (MP).

Vi gör detta för att få en så likvärdig bedömning som möjlighet och med inriktning på spelarnas säkerhet.

Personer som ingår i referensgruppen

Joacim Karlsson 17 år som linjeman i SHL, 1 OS, 3 VM, linjemannaansvarig i SHL sedan 2013.
Micke Sundlöv 461 matcher som målvakt i SHL, 1 OS guld, 1 SM-guld, 1 VM-silver, sportchef i Brynäs IF i 10 år med 1 SM-guld. Jobbar nu som scout åt NHL-laget Winnipeg Jets.
Mikael "Musse" Håkansson 808 matcher som forward i SHL, 1 SM guld och 40 A-landskamper.
Anders Gozzi 579 matcher som forward i SHL, 1 SM guld, sportchef i AIK i 10 år. Gör nu sin andra säsong som Europa scout åt NHL-laget Winnipeg Jets.

– Vi har lyckats knyta till oss en oerhörd bred kompetens och lång erfarenhet med de personer som kommer att ingå i referensgruppen, säger Johan Hemlin, sportchef SHL:

– Fokus är på att utveckla arbetet med spelarnas säkerhet ytterligare, något som spelare och ledare inom SHL är eniga om måste göras.

– Det kommer bli bättre bilder vilket gör att situationer blir tydligare och det underlättar bedömningen plus att bedömningarna sker på neutral plats utanför arenorna. Faktorer som gör det bättre för sporten, säger Peter Andersson, domarchef SHL och avslutar:

– Som med allt som är nytt är vi inte rädda för att justera både teknik och arbetssätt under säsongen.

Mikael ”Musse” Håkansson avslutar sitt uppdrag som styrelseledamot i Linköping Hockey Club i september 2014.