40 ögonblick: Henrik Lundqvists magnifika slutspel 2005

9 januari 2015 08:30

I slutspelet 2005 var det en spelare som lyste allra klarast - målvakten Henrik Lundqvist. Han var helt magnifik, höll nollan sex gånger och var en starkt bidragande orsak till att Frölunda tog sitt tredje SM-guld. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Henrik Lundqvist hade i frölundatröjan under flera år visat att han var en målvakt av yppersta toppklass. SM-slutspelet 2005 skulle bli hans sista i klubben innan hans NHL-äventyr tog vid och han bjöd på ett värdigt avsked till publiken i Scandinavium.

Han inledde slutspelet med att släppa tre mål förbi sig borta mot Luleå i den första kvartsfinalen. Luleå avlossade 39 skott så Lundqvist fick därmed ändå med sig en bra räddningsprocent redan från start.

En puck letade sig förbi honom i returen på hemmaplan innan den första nollan kom i den tredje matchen i Luleå. Frölunda gjorde sedan processen kort med motståndet på hemmaplan och efter 8-1 var laget klart för semifinal med 4-0 i matcher.

Där väntade Djurgården och det blev inledningsvis en målfattig matchserie med två bra målvakter, José Theodore för Djurgården och Henrik Lundqvist för Frölunda. Siffrorna skrevs till 2-1, 2-1 och 1-0 innan Djurgården vann med 4-3 i Göteborg, en av två matcher i slutspelet som Lundqvist hade en något blygsam räddningsprocent på 82,6.

Han spikade sedan igen helt när Frölunda avgjorde och vann med 5-0 och blev klara för final mot Färjestad.

Absolut bäst när det gällde som mest

I finalen blev det förlust i den första matchen med 4-2 men efter det tog Lundqvist fram hammare och spik och blev nästintill omöjlig att överlista för färjestadsspelarna. På de avslutande tre finalmatcherna höll han nollan i tre och släppte bara in ett i den fjärde, ett helt otroligt resultat i matcher där det gäller som mest.

Henrik Lundqvist med Le Mat-pokalen 2005. Foto: Marcus Ericsson, Bildbyrån.

Frölunda bärgade SM-guldet och vi kan tryggt påstå att Henrik Lundqvist var kungen över slutspelet.

På 14 matcher i slutspelet släppte Lundqvist in 15 mål. Han fick 391 skott emot sig och räddade således 376 vilket gav en högst imponerande räddningsprocent på 96,2 och ett snitt på 1,05 insläppta mål per match. Det hölls sammanlagt nio nollor under det slutspelet, Lundqvist höll sex av dem.