• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt

Veckans match: Poängstarka backarna ställs mot varandra

30 januari 2020 14:00
Veckans match

Nils Lundkvist har imponerat stort den här säsongen och är Luleås näst bäste poängplockare. I kväll möter norrbottningarna Växjö, som också har en back som har visat vägen offensivt. Ilari Melart har med sina tolv fullträffar gjort flest mål av samtliga backar i ligan. För SHL.se ger de båda poängstarka backarna sin syn på säsongen samt vad de tror om kvällens match.


I backarnas poängliga har Rögles Kodie Curran (31 poäng) gjort ett litet ryck, men bakom honom är det sex backar inom sex poäng och två av dem möts i kväll – Luleås Nils Lundkvist, 19, samt Växjös Ilari Melart, 30. Att den 30-årige finländaren, som vanligtvis förknippas med en mer defensiv roll, är med i toppen av backarnas poängliga är överraskande för de flesta, till viss del även för honom själv.

– Det är roligt att du ringer mig när du säger att du ska göra en grej på två poängstarka backar, men i år har det varit så, säger Melart och fortsätter:

– Om jag är överraskad? Både ja och nej. Jag har alltid känt att jag har det i mig, men min roll i lagen jag har varit i har varit lite mer defensiv och mer boxplay. Det är sällan som en back som bara spelar boxplay gör särskilt många poäng. Jag har vetat att jag kan göra fler poäng. Jag har bra skott och nu har jag fått en större roll, säger Melart

När du skrev på för Växjö, hade de lovat dig en mer offensiv roll?

– Vi hade ingen deal att jag skulle spela powerplay. Vi sa att om det inte fungerade skulle jag få en chans, säger Melart.

Tolv mål på 28 matcher

Den chansen har han minst sagt tagit. Inte nog med att Melart toppar backarnas målliga. Bara nio spelare i ligan har gjort fler mål än honom och finländarens bedrift är än mer imponerande med tanke på att han missade första delen av säsongen och bara har spelat 28 matcher. Därmed snittar han 0.43 mål per match. Bara Färjestads Michael Lindqvist (0,5 mål/match) och Linköpings skyttekung Broc Little (0,45) har bättre målsnitt än Melart. Inför den här säsongen hade Melart som bäst gjort sex mål och 16 poäng under en hel SHL-säsongen. Nu har han alltså gjort tolv mål och sammanlagt 19 poäng.

Hur mycket kollar du poängligan?

– Det har inte varit så viktigt att kolla på det tidigare, haha. Men det är lite roligt. Det är inget jag tänker på. Nummer ett för mig är att vara stark och bra defensivt, men alla spelare gillar att göra mål och poäng. Svaret blir: Nej, jag kollar inte poängligan hela tiden, men jag har lite koll och vet hur många mål jag har gjort, säger Melart.

"Trillat in många enkla poäng"

Luleås Nils Lundkvist har gjort tre poäng fler än Melart och Luleåbacken har följande fördelning: Fem mål och 17 assist.

– Det har trillat in många enkla poäng för mig, men det är kul att bidra framåt och få stort förtroende att spela offensiva situationer. Vad mer ska jag säga? Det har varit lite tur, men roligt, säger Lundkvist.

På vilket sätt "trillade det in enkla poäng"?

– I början var det inte att jag gjorde så mycket utan jag passade över och den i sin tur passade till någon som gjorde mål. Enkla poäng, men de räknas också, säger 22-åringen.

Luleå och Växjö har mötts två gånger tidigare den här säsongen och båda gångerna är det hemmalaget som har vunnit med 3-1.

– Det är en tuff motståndare som har gått bättre på slutet. De började serien rätt tungt och de har många skickliga spelare. Sedan har det varit lite stökigt kring Shinnimin när de har varit här. Han verkar inte vara särskilt omtyckt bland våra fans. Det brukar bli lite hett, säger Lundkvist.

Är Shinnimin någon som ni brukar prata om inför matcherna?

– Nej, inte vi spelare. Han gillar det här med känslor och drar igång mycket. Fansen verkar inte tycka honom och han har svarat tillbaka lite. Men han är en bra hockeyspelare och kan stänka dit den. Han spelar på gränsen hela tiden. Vi ska försöka ta bort honom, men samtidigt har de många andra skickliga spelare, som Melart som har gjort en massa mål. Gör vi bara vårt ska det nog gå vägen, säger Lundkvist.

Melart har förflutet i Luleå

JVM-backen berättar att han minns Melart under dennes tid i Luleå mellan 2015 och 2017.

– Jag var junior då och Melart hade en mer en defensiv roll. Han har visat att han kan göra mål. Han har ett stenhårt skott, säger Lundkvist.

Med tanke på att Melart har ett förflutet i Luleå blir matchen lite extra speciell för finländaren.

– Jag trivdes jättebra där. En fin stad även om det var lite mörkt på vintern. Jag gilla att de har snö där. Den senaste riktiga vintern jag upplevde var i Luleå. Vi hade det bra där. Frun gillade det också i Luleå. Det är speciellt för mig att möta Luleå, säger Ilari Melart.

Vad tror du om matchbilden den här gången?

– Man vet alltid vad man får av Luleå, hårt jobb varje dag. Det är ingen överraskning att de är bra defensivt. De jobbar stenhårt. Vi måste vara fokuserade när vi möter dem, säger Melart.