Niclas Wallin: "Mitt beslut dröjer ett tag till"

1 augusti 2012 16:21

Luleå Hockey räknar inte med att lagkaptenen Niclas Wallin ska kunna spela den kommande säsongen. Sviterna från vinterns hjärnskakningar verkar helt enkelt vara för svåra. Vilket för många har varit synonymt med att en lång och framgångsrik karriär nu är över. Men den 37-årige backen har själv ännu inte bestämt sig för hur han ska göra. "Mitt beslut dröjer ett tag till, men det kanske är dags att betala tillbaka till min familj" säger Wallin till Hockeyligan.se.


Inför förra säsongen lyckades Luleå "äntligen" få hem norrbottningen Niclas Wallin och NHL-backen bytte en tillvaro i San José Sharks och Kalifornien mot Luleå Hockey och Coop Arena. Han utnämndes dessutom till lagkapten och var givetvis således en rejäl injektion för fansen och hela organisationen runt omkring laget.

Men det blev inte riktigt som alla supportar, klubben och inte minst Wallin själv hade hoppats på. För den gångna säsongen blev i stället ett rent skadehelvete för Wallin som till slut bara kunde spela 33 elitseriematcher och nu är den givna frågan om han verkligen kan komma tillbaka efter den tuffa vintern.

- Läkarna har rekommenderat mig att inte fortsätta, men i slutändan är det ju jag själv som avgör hur det blir. Än så länge har jag inte gått ut med något och om jag ska sluta eller fortsätta är något som jag verkligen måste tänka igenom innan jag tar ett beslut. Just nu är jag inte ens i närheten av spel och efter att ha pratat med Luleå vet jag att de inte räknar med mig, säger Wallin och fortsätter:

- Det viktigaste är att hälsan har blivit bättre. Allt har synkat eftersom och nu känns det normalt igen. Jag är väldigt glad över det, men samtidigt vet man inte om man får problem igen längre fram. Det känns inte så aktuellt att ta ett break och sen försöka igen. I min ålder tar det lång tid att komma tillbaka och vara redo för match igen. Visst är man väldigt sugen på att spela, men vad händer nästa gång jag får en smäll och kommer jag i så fall nånsin att bli helt återställd.

Wallin och Linköpings Jämtin. Foto: Peter Holgersson / Pic-Agency Sweden

– Det känns ändå som att jag har haft tur i oturen, då jag har börjat att må bra igen och inte har fått något men av det hela. Tidigare har man varit lite arrogant mot skador, men som min senaste säsong har varit ska det ju inte vara. Man trodde att man hade nått botten och så blev det ännu värre.

- Man har varit ganska ego, då min familj har ställt upp för mig i alla år och nu kanske det är dags att betala tillbaka till dem. Samtidigt är jag 37 år, hur mycket är det värt egentligen att fortsätta? Det är så grymt kul när man är inne i det, men som det har varit den senaste säsongen är det inte värt det. För förhoppningsvis ska jag leva minst 40 år till.

Hur kändes det när läkarna nu har rekommenderat dig att lägga skridskorna på hyllan?

- Det känns som en besvikelse. För fysiskt sett känns det som att jag fortfarande är där. Luleå var ett perfekt lag för mig och det var väldigt kul att vara lagkapten. Den förra säsongen är nog den mest extrema säsongen jag har varit med om som lag. Sen att det gick som det gick i slutspelet är något alla får ta på sig.

"Med det trycket måste man göra fler mål"

Vad tycker du saknades i SM-slutspelet?
- Med det tryck vi hade i spel fem mot fem måste man göra fler mål. Sen måste man också förvalta sina chanser i powerplay på ett bättre sätt än vad vi gjorde.

Inför 2012/2013 har Luleå bland annat värvat offensiva vapen som Linus Klasen och Kim Hirschovits. Men också spelare som Pavel Skrbek, Fredrik Svensson, Robin Jacobsson och Anton Hedman.

- Inför nästa säsong har man följt den linjen man pratade om tidigare, jag menar att laget ska bli lite större och starkare. Exempelvis Hedman är ett as och möta. Du vet att han kommer, men han spelar ärligt och han tacklar ju mest i Elitserien. Det känns som att det saknades lite i fjol.

- De nya verkar ha kommit in bra och testvärdena verkar vara bättre nu. Givetvis avgörs allt på isen, men årets trupp verkar vara bra förberedd för det som väntar.

Lagkapten Wallin. Foto: Markus Tervamäki / Luleå Hockey

Niclas Wallins ishockey-CV talar för sig själv. Bodensonen har bland annat ett SM-guld med Brynäs, en Stanley Cup-vinst med Carolina Hurricanes och har totalt hunnit med 614 NHL-matcher. Men att fråga om karriärens höjdpunkter är alltså ännu inte riktigt aktuellt.

- Jag har vant mig vid tanken att karriären kan vara över och numera känns den tanken inte längre obehaglig. Men jag vill vara helt säker innan jag tar ett beslut. De närmaste veckorna ska jag prata med Luleå och så får vi se vad som händer. Jag har fått en otrolig hjälp av hela organisationen kring Luleå Hockey och jag vill vara schysst mot dem.

Mer läsning:

12-05-22 Niclas Wallin: "Vill vänta in min magnetröntgen"
11-08-09 Niclas Wallin: "Vi vet vad som krävs"