• Huvudsponsorer

Måndag Mån 2 April Apr
Tisdag Tis 3 April Apr
Onsdag Ons 4 April Apr
Torsdag Tor 5 April Apr
Fredag Fre 6 April Apr
Lördag Lör 7 April Apr
Söndag Sön 8 April Apr
Måndag Mån 9 April Apr
Onsdag Ons 11 April Apr
Fredag Fre 13 April Apr
Tisdag Tis 17 April Apr
Idag 19 April Apr
Lördag Lör 21 April Apr
Söndag Sön 22 April Apr
Tisdag Tis 24 April Apr
Torsdag Tor 26 April Apr
Lördag Lör 28 April Apr

40 ögonblick: Djurgården tar sitt tredje raka SM-guld 1991

8 januari 2015 15:25

Vid ett tillfälle under SHL:s historia har ett lag lyckats med bedriften att vinna tre SM-guld på raken. Med ett fullsatt Globen i ryggen hade Djurgården vind i seglen och följde upp sina segrar 1989 och 1990 med ett nytt guld 1991. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Året 1991 var speciellt på flera sätt för Djurgården. Inte nog med att man inför säsongen stod med två raka SM-guld, Djurgården som föreningen firade även 100 år sedan födelsen, även om ishockeysektionen bildades senare, och siktade på ett tredje raka guld.

Lars Falk kom till klubben som assisterande tränare till säsongen 1987/1988, blev huvudtränare säsongen 1989/1990 och såg till att Djurgårdens taktik förbryllade motståndarna och firade stora framgångar.

Klubben tappade inför säsongen talangerna Mats Sundin och Johan Garpenlöv till NHL men laget skulle klara sig väldigt bra ändå. Kvar fanns en stomme med många spelare i sin bästa ålder. Arto Blomsten, Christian Due-Boje, Kenneth Kennholt, lagkaptenen Thomas Eriksson och Marcus Ragnarsson, granitblocket från Östervåla som var i början av sin karriär, utgjorde ett svårpasserat försvar.

Framåt hade man spelare som Mikael Johansson, Charles Berglund, Håkan Södergren, Jan Viktorsson och Jens Öhling, trotjänare med stort hjärta för klubben.

Foto: Bildbyrån

Djurgården vann SHL, eller Elitserien som det då hette, med två poängs marginal till tvåan Färjestad. I kvartsfinalen ställdes man mot Södertälje som slutat sjua i tabellen. Det blev två raka segrar och i semifinalen slogs Västerås tillbaka, också det i två raka segrar.

Finalen spelades i bäst av fem matcher och där väntade Färjestad. Djurgården som var inne i ett riktigt stim vann i tre raka matcher och det historiska tredje raka SM-guldet var ett faktum.

Varken före eller efter har något lag klarat av att bärga tre raka guld.