• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Söndag Sön 24 Januari Jan
Tisdag Tis 26 Januari Jan

Ridderwall: "Vi har vetat hela tiden att vi är ett bättre lag"

28 mars 2018 16:00
Intervju

Senast Djurgården spelade en semifinal i SHL var säsongen 2009/2010. Efter en grundserie utöver förväntan, främst utifrån, är stockholmarna nu tillbaka bland toppklubbarna i SHL. Vi ringde upp kaptenen Calle Ridderwall för att kolla läget inför stundade semifinal.


Efter en kortare sejour i HockeyAllvenskan under 2012-2014 var Djurgården tillbaka i SHL 2014/2015. De inledande säsongerna efter återkomsten var tuffa där stockholmarna hamnade 9:a, 7:a och förra året 10:a. Efter två åttondelsförluster och en kvartsfinalfölust har Djurgården i år svarat för en stark säsong.

– Jag tycker det har varit en bra säsong hittills, helt klart. Grundserien var över all förväntan utifrån, i varje fall om man ser till vad vi var rankade att komma av alla experter och vad de kallas. Inifrån gruppen och från omklädningsrummet är vi också väldigt nöjda, vi har vetat hela tiden att vi är ett bättre lag än vad många andra har trott. Men att vi skulle ha en så pass bra säsong är oerhört roligt. Det är verkligen ett kvitto på att allt slit och jobb är rätt väg att gå. Vi är absolut nöjda med vad vi åstadkommit i grundserien, säger lagkaptenen Calle Ridderwall.

Förra säsongen slutade Djurgården som sagt på en tionde plats och åkte ut i åttondelsfinal mot Färjestad med 2-1 i matcher.

Vad är det som skiljer Djurgårdens lag i år mot till exempel förra året?

– Det är alltid svårt att jämföra lag på det sättet, men en stor skillnad om man kollar på de två säsongerna är ju starten på säsongen. Förra året hade vi sämsta tänkbara start även fast vi kanske inte spelade så dåligt som resultaten visade. I år spelade vi bra och fick resultaten med oss, och det är ganska stor skillnad att få skjuts i ryggen på det sättet tidigt under säsongen jämfört med att kanske ha lite uppförsbacke, lite oro i gruppen och liknande. De var bra förra året också, men en stor skillnad är de yngre grabbarna, att vi haft sådan utvecklingskurva på många spelare. Många har tagit ett gigantiskt kliv i år, och verkligen blivit bra spelare i SHL, menar Ridderwall och fortsätter:

– Sen har vi haft ett fantastiskt målvaktsspel i både "Jocke" (Eriksson) och Adam (Reideborn). Adam vinner bästa räddningsprocenten i ligan i år, och det är ju självklart att det hjälper väldigt mycket. Det är en kombination av bra start, bra självförtroende, bra nya spelare och sen att vi fick den utvecklingskurvan på så många spelare, summerar han.

"Vi har förtjänat att ta oss dit"

Djurgården har nu tagit sig till sin första semifinal i ett SM-slutspel på åtta år och Calle Ridderwall blickar tillbaka på säsongen och konstaterar varför det gått så bra för stockholmarna.

– Jag tycker att vi har förtjänat att ta oss till toppen, det är ingen slump. Redan från starten av säsongen har vi varit ett lag som spelat så pass bra att vi ska vara i toppen och slåss framåt slutet. Det börjar med semifinalen som kommer, men vi vill ju helst gå längre såklart. Vi har varit ett tufft lag att möta och har egentligen inte haft någon längre svacka om man ser till hela säsongen. Vi har varit konsekventa och det är en av anledningarna till att vi är i semi nu.

I årets kvartsfinal väntade Linköping, ett lag som Djurgården tagit sju poäng mot under säsongen. Stockholmarna fick en bra start på matchserien genom att vinna med 6-1 inför ett kokande Hovet, därefter blev det desto jämnare bataljer.

– Det blev till slut 4-1 i matcher, då ser det alltid ut som att det var enklare än vad det var. Det var tuffa matcher, helt klart. Vi förlorade en lång övertid och ser man nu senast när vi avgjorde var det hela vägen in på slutsekunderna. Det finns inga lätta serier överhuvudtaget i den här ligan utan det blir tufft oavsett vem man möter. Men i slutändan får man väl ändå summera att det var vi som förtjänade att gå vidare, det tycker jag. Men det var en bra serie och jag är glad vi tog oss vidare, berättar kaptenen.

"Vi har rätt tydlig bild på vad som krävs"

Nu blickar vi framåt mot stundande semifinal, men vilka Djurgården kommer att ställas mot är fortfarande inte klart då både Skellefteå-Färjestad och Malmö-Frölunda fortfarande spelar om en semifinalplats. Klart är det att Djurgården kommer att börja hemma.

– Oavsett vilka vi får möta kommer det krävas hårt jobb och mycket slit, det är en sak som är säker. Det är skönt att vi får ett par dagar nu för att ladda upp batterierna och nollställa skallen mentalt så att vi verkligen har energi in i nästa push. För det blir väldigt intensivt, man spelar varannan dag och man får nästan inga möjligheter att stanna upp och tänka. Det kommer bli fullt ös och väldigt kul för oss som grupp att komma in och spela på Hovet till att börja med.

Vilka möter du helst i semifinalen?

– Med tanke på att vi har hemmais oavsett så tycker jag inte att det spelar någon roll. En semifinal kommer alltid vara en semifinal där blir det inte enklare matcher beroende på motstånd. Så jag kan ärligt säga att det inte spelar någon roll.

Djurgården gör nu sin bästa säsong sedan 2009/2010 och målet är givetvis att ta sig så långt som möjligt. Det märks både på och utanför isen att Djurgården har något bra på gång.

– Djurgården är ju verkligen Stockholms frontförening när det gäller ishockey och många ungdomar som kanske tvivlar på om de ska börja med hockey kan bli extra sugna när de ser hur bra det går. Förhoppningsvis inspirerar vi ungdomar i de yngre leden i Djurgården och runt om i Stockholm. Sen, självklart, är det kul när det blir drag på Hovet också. Det pratas lite mer på stan och det pratas lite mer i media om Djurgården och på så sätt är det viktigt med bra säsonger, berättar Ridderwall.

Märker du av framgången på något sätt?

– Ja det är klart att jag får lite meddelanden då och då. Folk stannar en i området där jag bor som vet att jag spelar hockey. De vill snacka lite snabbt om det och säger hur kul de tycker att det är att det går bra. Men det är också viktigt att man låser ute allt brus och allt runt omkring för att hålla sitt fokus. Det är så tufft att gå hela vägen att man behöver all mental och fysisk fokus. Något extra meddelande och någon som stannar en och tycker det är kul när det går bra, det är väl egentligen bara positiva saker.

Säsongen 2009/2010 tog sig Djurgården till final men fick se sig besegrade av HV71 efter 4-2 i matcher. Stockholmsklubben är dock mesta mästare med 16 SM-guld, det senaste kom säsongen 2000/2001 där de som regerande mästare tog guld för andra året i rad. Djurgården slog Färjestad i finalen med 4-2 och Ridderwall blickar nu framåt.

– Jag tycker vi ska fortsätta lita på vår spelidé och fortsätta ha fokus, att ha kvar fokuset in i omklädningsrummet och inte dras med i processen runt omkring. Om alla gör det de gjort under hela säsongen och det de gjorde under kvartsfinalen. Om alla ser till att de individuellt maxar sin prestation, då är vi ett oerhört tufft lag att slå i en bäst av sjuserie. Jag tror vi ska lita på det vi gjort och inte försöka förändra så mycket. Vi har också sett att vi har en hel del gubbar som kan kliva fram och leverera och producera när det behövs, säger han och avslutar:

– Jag tycker vi har en bra grundplan och om man ser tillbaka på hur vi gjort saker och ting under hela säsongen – då finns det inte så stor anledning att ändra.