20 frågor med Jacob Johansson

5 augusti 2022 15:00
20 frågor

Jacob Johansson var med och spelade upp Timrå i SHL 2021 och han hade en viktig roll när klubben kvalade sig kvar i högstaligan förra säsongen. Nu ska vi lära känna den 28-årige målvakten bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar han om sitt fiskeintresse, sina bästa hockeyupplevelser samt vem han tycker är svårast att möta i SHL.


1. Vilken var den gångna sommarens stora höjdpunkt?

– Det hände ganska mycket roligt. Min bästa vän gifte sig. Jag var i Norge på semester. Sedan var jag i Linköping och hälsade på Marcus Högberg (målvakt i LHC). Men det var kul att vara hemma och hänga med familjen också. Det blev några höjdpunkter. Det var en bra sommar.

2. Hur mycket kontakt har du med tidigare målvaktskollegor?

– Det blir lite olika. En del har man lite mer kontakt med och andra lite mindre. Marcus (Högberg) och jag pratar ofta. Vi är väldigt tajt. Vi har spelat mycket tillsammans och har en bra relation.

3. Vad gjorde du i Norge?

– Fiskade.

4. Fick du någon fisk?

– Nej. Jag hade det kämpigt, haha. Men skönt att komma iväg ändå.

5. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-målvakt, vad hade du valt?

– Svår fråga. Jhonas Enroth (Örebro) har bra tålamod. Det gillar jag. Han är smart. Han har inte den största kroppshyddan, men är bra på att vänta ut skytten. Han har bra positionsspel och reflexer också, men ofta läser han skytten bra.

6. Vem är svårast att möta i SHL?

– Det finns spelare som är svåra på olika. Patrik Karlkvist (Oskarshamn) är lurig. Han gjorde många mål på mig förra säsongen, haha. Jag tror att han gjorde mål i varje match vi mötte dem. Jag har spelat med honom i Mora och vet att han är svår att möta. Han är skicklig, lurig. Man vet inte vad som kommer att hända när han har pucken. Han har ett bra skott också.

7. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Tre grejer sticker ut. SM-guldet med J20-laget i Linköping, när vi gick upp i SHL med Timrå och även att vi lyckades hålla oss kvar förra säsongen. Det är mina tre bästa upplevelser.

8. Finns det något du ångrar med din karriär?

– Nja, ångrar vet jag inte. Men jag spelade juniorhockey i USHL och därefter tänkte jag gå på college. Det hade varit kul att veta vad som hänt om jag hade gått college, men nu blev helt okej ändå. Får man ett SHL-erbjudande efter ett år i juniorligan där borta är det bra. Då kändes det svårt att tacka nej. Jag ska inte säga att jag ångrar det, men det hade varit kul att uppleva college. Men jag har fått vara med om mycket annat.

9. Golf eller padel?

– Inget av dem. Padel får jag säga om jag måste välja.

10. Håller du på med någon sport eller aktivitet vid sidan av hockeyn?

– Det är fiske i så fall.

11. Hur mycket fiske blir det?

– Då blir det inte så mycket under säsongen, men vår, sommar och höst brukar jag fiska en del.

12. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Jättebra fråga. Jag gick bara klart gymnasiet så jag har ingen utbildning att falla tillbaka på. Det är svårt att säga vad jag skulle ha gjort. Jag har funderat mycket på det där själv, vad jag ska göra den dagen jag slutar. Jag har inte kommit på något som känns rätt. Jag trivs bra med det jag gör. Jag får ta det där senare.

13. Vilket är ditt sämsta köp?

– Jag har inte gjort sådär jättemånga stora köp. Jag gör bara smarta köp, haha. Jag har väl lagt lite väl mycket pengar på fisket den senaste tiden. Det har blivit mycket utrustning, fiskeresor och sådana grejer. Men så länge man tycker det är kul tänker jag att det är värt det.

14. Är du en materiallirare när det kommer till fisket?

– Ja, det är lätt att det blir det. Man vill hela tiden ha fler grejer. Då blir snabbt dyrt. Men så är det väl med de flesta intressen.

15. När var du riktigt lycklig senast?

– Jag hade en bra sommar. Under hela sommaren var jag lycklig. Jag hängde mycket med familj och vänner, och gjorde sådant som jag kanske inte hinner under säsong.

16. En matchledig torsdagkväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– Hockey tittar jag sällan på när jag är hemma. Då ser jag hellre en serie eller en film. Man lägger så mycket tid på hockey ändå och då tycker jag det är skönt att se på något annat när man är ledig.

17. Vilken var den senaste serie du såg?

– Jag har inte tittat på någon i sommar, men senast var nog Stringer Things, men jag såg nog bara halva den säsongen

18. Vilken är din största motgång?

– Jag hade det tufft under mitt sista år i Linköping (2019/20). Det är nog den tuffaste säsongen i seniorkarriären. Men jag har inte haft det supertufft någon gång, men det var väl det jag kommer på nu.

19. Vilken maträtt lagar oftast?

– Kyckling och ris, i alla möjliga former. Det blir väldigt mycket kyckling och ris.

20. Vad ger du dig själv för betyg, mellan ett och fem, när det kommer till matlagning?

– Smakmässigt är det nog en fyra, men presentationen blir inte alltid så bra. 3,7 blir det sammanlagda betyget.