• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 19 November Nov
Lördag Lör 21 November Nov
Söndag Sön 22 November Nov
Tisdag Tis 24 November Nov
Torsdag Tor 26 November Nov
Idag 28 November Nov
Tisdag Tis 1 December Dec
Torsdag Tor 3 December Dec
Lördag Lör 5 December Dec

Trendbrott i SHL - anmälningar och hjärnskakningar minskar

23 januari 2020 10:59

Två tredjedelar in på SHL-säsongen kan vi se en minskning av antalet rapporterade hjärnskakningar. Även antalet anmälningar till disciplinnämnden har minskat under säsongen.


Enligt preliminära siffror har det skett en minskning med över 10 procent i antalet hjärnskakningar jämfört med förra säsongen.

– Det är ett positivt steg men jag skulle vilja att minskningen höll i sig säsongen ut för att tala om ett trendbrott, säger Johan Hemlin, sportchef och vice VD för SHL.

Även antalet anmälningar till disciplinnämnden har minskat under säsongen. Här uppgår minskningen så här långt till runt 50 procent jämfört med föregående säsong.

– Vi ser tydliga positiva tendenser när det handlar om exempelvis tacklingar från ”blind side”. Men det krävs fortsatt ett målinriktat arbete från alla inblandade för att se en fortsatt positiv utveckling, menar Hemlin.

Johan Andersson och Fredrik Svensson, som representerat bland annat Timrå IK respektive AIK i Elitserien/SHL, avslutar inom kort sin klubbturné där man besökt samtliga klubbar i SHL för att diskutera de krav och förväntningar som finns i rollen som elitspelare. Spelarnas säkerhet och vikten av respekt gentemot varandra är ett av de ämnen som tas upp under klubbturnén.

– Vi får positiv återkoppling och ska försöka utveckla detta ytterligare kommande säsong. Även i projekt ”Nollvision” med Morgan Johansson i spetsen ser vi att svensk ishockey arbetar på en rad olika områden för att se färre hjärnskakningar.

– Detta kommer vara ett högt prioriterat område för SHL under lång tid framöver, konstaterar Johan Hemlin.

Läs mer: Nollvisionen mot hjärnskakningar fortsätter arbetet med spelarnas säkerhet.