• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 12 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan

Säsongsstart den 19 september men med förslag om flytt av enskilda matcher

27 augusti 2020 15:23
Nyhet

Under torsdagseftermiddagen hade SHL ett extrainkallat ägarmöte. SHL har med rådande förutsättningar beslutat att säsongsstart fortsatt ska ske 19 september men med ett förslag om förändrat spelschema för att möjliggöra att samtliga lag har chans till lika många hemmamatcher under september månad.


Under torsdagseftermiddagen hade SHL ett extrainkallat ägarmöte med anledning av den rådande Coronapandemin och dess konsekvenser för säsongen 2020/21. Samtidigt föreslog Folkhälsomyndigheten under torsdagen ett tak på 500 personer för det undantag som Regeringen tidigare föreslagit vad gäller begränsade publikrestriktioner. SHL har med rådande förutsättningar beslutat att säsongsstart fortsatt ska ske 19 september men med ett förslag om förändrat spelschema för att möjliggöra att samtliga lag har chans till lika många hemmamatcher under september månad.

Förra veckan presenterade Regeringen ett förslag som skulle innebära att gränsen om 50 besökare vid offentliga tillställningar kvarstår men öppnas upp för anpassning av respektive arrangör med förväntad start 1 oktober. Det skulle gälla för evenemang med sittande besökare och med restriktioner gällande hygien och avstånd. Under torsdagen kommunicerade Folkhälsomyndigheten en rekommenderad maxgräns på 500 personer vid sittande evenemang som svar på regeringens förslag.

– Vi har stor respekt för situationens allvar och utmaningarna som följer under en global pandemi och uppskattar den goda dialogen med berörda myndigheter, inleder Michael Marchal, VD SHL.

Elitligorna anser dock att dagens förslag inte är anpassat för elitverksamheterna och dess förutsättningar för att arrangera säkra evenemang.

– I det Publikprotokoll svensk ishockey gemensamt tagit fram och presenterat för myndigheter och departement menar vi att vi kan ta ansvar för evenemang för en större publik än dagens förslag baserat på respektive arenas förutsättningar, säger Michael Marchal, VD SHL.

– Att det får stora ekonomiska betydelser för klubbarna tror jag att vi alla förstår men ett sådant här beslut kan inte tas från ekonomi utan måste beslutas utifrån säkerhetsaspekten, och där anser vi genom arbetet med publikprotokollet och dialogen med myndigheterna att vi har kapacitet för mer. Den goda dialogen och arbetet kommer därför fortsätta tillsammans med berörda aktörer, fortsätter Marchal.

Dagens förslag från Folkhälsomyndigheten är just ett förslag och beslut dröjer ännu. SHL har däremot beslutat att fastställa säsongsstart till den 19 september som tidigare planerat. Däremot beslutades det under ägarmötet att ta fram ett förslag om att flytta på enskilda matcher under september månad så att samtliga lag har chans på lika många hemmamatcher innan det förväntade förslaget från Regeringen väntas träda i kraft.

– När vi nu står inför ett läge då vi tror och hoppas på viss publik från och med oktober har vi valt att ge möjligheten att omfördela hemmamatcherna under september månad för att skapa så rättvisa förhållanden för klubbarna som möjligt.

Det kommer att bli spel på utsatt datum enligt tidigare kommunicerat spelschema men kan alltså bli aktuellt att flytta på enskilda matcher. Vilka matcher som kan bli aktuella att flytta återstår att besluta för respektive klubb, eventuellt nytt spelschema kommuniceras när det är klart.

– Regeringens förslag kring publikfrågan gäller så länge smittläget inte förvärras i Sverige och vi har fortfarande osäkra tider framför oss. För att kunna genomföra en hel säsong med osäkra yttre faktorer där det kan bli aktuellt att ställa in och flytta om matcher behöver vi ge oss utrymme att kunna planera om. Att redan nu skjuta på sex omgångar som vi vet att vi kan spela kan visa sig ha stora konsekvenser längre fram, fortsätter Marchal.

Regeringens tidigare presenterade förslag kring publikfrågan innefattar även ett fortsatt ekonomiskt stöd för kultur- och idrottsaktörer som förlorat intäkter under den rådande pandemin. Tomma, eller kraftigt begränsade, läktare innebär att SHL står inför den mest utmanande säsongen någonsin.

– SHL och dess 14 klubbar är så mycket mer än elitlagen som slåss om poäng under säsongen. Vi har ansvar för hundratals personal, ideellt involverade samt barn- och ungdomsverksamheter som respektive klubb driver genom arbetet med elitlagen. Det är av oerhörd vikt att våra klubbar kan fortsätta bedriva breddverksamheten i dessa svåra tider. Eliten behövs för bredden, säger Marchal.

Nu återstår drygt tre veckor kvar till starten av säsongen 2020/21. Den 19 september släpps pucken äntligen igen.

– Mitt i alla svåra frågor så gläds vi åt att ha en ny säsong på intågande och att kunna stilla det enorma hockeysuget som finns där ute. Bara från träningsmatcherna står det klart att det finns ett väldigt stort intresse för säsongsstart och vi ser fram emot att kunna bjuda på underhållning åter igen.

– Längtan är stor efter att få öppna upp arenorna för alla fantastiska supportrar där ute så vi arbetar intensivt för att kunna säkra trygga evenemang och en underhållande säsong, avslutar Marchal.