• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 14 Mars Mar
Lördag Lör 16 Mars Mar
Måndag Mån 18 Mars Mar
Fredag Fre 22 Mars Mar
Lördag Lör 23 Mars Mar
Idag 24 Mars Mar
Måndag Mån 25 Mars Mar
Tisdag Tis 26 Mars Mar
Onsdag Ons 27 Mars Mar
Torsdag Tor 28 Mars Mar
Fredag Fre 29 Mars Mar
Lördag Lör 30 Mars Mar
Söndag Sön 31 Mars Mar

"Ingen NHL-arena slår ett fullsatt Hovet"

9 augusti 2018 10:00
Sommarintervju

Johan Davidsson, Jan Hlavac och Mats Zuccarello var några av stjärnorna när Jacob Josefson senast spelade i SHL. Nu är centern tillbaka i SHL och ska leda sitt Djurgården till ett efterlängtat guld.


Åtta år har gått sedan den djurgårdsfostrade centern Jacob Josefson senast spelade en match i SHL. När det stod klart att NHL-äventyret led mot sitt slut fanns det egentligen bara ett alternativ.

– Det var inga andra som ringde och hade de ringt hade det inte varit intressant heller. Jag skulle inte kunna spela någon annanstans än i Djurgården, säger Jacob Josefson.

Jag får en känsla av att du längtat efter att skrinna ut på Hovet?

– Absolut! Det finns inte många platser i världen som slår det. Jag har spelat i alla NHL-arenor och ingen av dem slår ett fullsatt Hovet med en taggad klack. Det ska bli så grymt att åka in på isen och möta dem igen.

När 27-åringen tidigare huserade i SHL hette några av de tongivande spelarna i ligan Johan Davidsson, Jan Hlavac, Mats Zuccarello, Hannu Pikkarainen, Jakob Markström, Eero Somervouri för att nämna några.

Hur bra koll har du på SHL nu?

– Jag tycker att jag har hyfsat bra koll på ligan, men jag har följt Djurgården väldigt noggrant och med det sett andra spelare. Det känns som att ligan står sig bra och det finns mycket talang och unga spelare som slår igenom, vilket är kul.

Du lämnade för NHL 2010. Vad kommer SHL-publiken att få se för spelare nu?

– När jag åkte över var jag väldigt ung, men förhoppningsvis har man utvecklat många delar. Jag hade en tillbakadragen roll där.

Hur ser du på just den utmaningen? Att gå från en tillbakadragen roll i NHL till att förväntas vara ledande hos Djurgården?

– Jag ser utmaningen som rolig och inspirerande. Det var också något jag ville. Jag har mycket av den offensiva, producerade sidan i mig som jag inte fått chansen att visa där borta. Jag kommer in här och vill ta för mig. Förhoppningen är att få igång den offensiva rollen och varva det med bra spel i båda riktningarna, förklarar han.

Centerstjärnan har de senaste två säsongerna tillhört NHL-klubbarna New Jersey Devils och Buffalo Sabers. På grund av olika skadeproblem stannade han dock på färre än 40 matcher under båda säsongerna.

– Jag har haft lite otur. Men nu känner jag mig 100 procent och riktigt sugen på att det ska dra igång.

Tyckte du att det var svårt att lämna USA efter så många år?

– Jag tänkte väl en, två och tre gånger men det växte fram och när Jocke (Eriksson, strategisk sportchef Djurgården, reds.anm) ringde kändes det helt rätt. Vi fick även en son för några månader sedan och det känns riktigt skönt att ha familj och vänner nära.

"Han är spetskompetens"

Flera tongivande spelare har försvunnit från det Djurgården som i fjol kom tvåa i SHL och nådde semifinal i slutspelet. Däribland målkungen René Bourque, försvarsgeneralen Marcus Högström, kaptenen Calle Ridderwall och utropstecknet i slutspelet Linus Johansson - för att nämna några.

– Det är tunga tapp absolut, men det har kommit in en hel del bra spelare också. Lag som det går bra för blir alltid intressanta för den stora marknaden och det brukar i regel försvinna en hel del spelare. Jag tycker det finns en bra stomme här och det har kommit in nya friska fläktar också.

En av de friska fläktarna som kommit in är givetvis Dick Axelsson. Profilen och poängsprutan stod den gångna säsongen för 45 poäng, var med det sexa i poängligan och Josefson är inte sen att hylla sin lagkamrat.

– Han är spetskompetens, framförallt i det offensiva spelet. Det tycker jag att han har bevisat i flera år. Han är en av de bästa produktiva spelarna i SHL, en spelare vilket lag som helst skulle behöva och jag är glad att det är vi som har honom.

"Är faktiskt revanschsugen"

Kontraktet mellan Djurgården och Josefson är skrivet två år med en option om ytterligare två och han hoppas att han under de kommande åren även ska ta en plats i Tre Kronor.

– Senaste åren där borta har handlat om ettårskontrakt hela tiden. Nu är det skönt att veta på sommaren var man ska vara utan att behöva fundera. Nu vet vi att vi kommer att vara i Stockholm och det känns helt rätt, berättar han och fortsätter;

– Det är så klart ett mål med säsongen och en av tankarna jag hade när jag skulle flytta hem. Det är en ära att representera Tre Kronor.

I centerstjärnans senaste match på svensk mark föll han och hans Djurgården i match sex i SM-finalen mot HV71. Detta var 2010, alltså åtta år sedan men svider fortfarande hos Josefson.

– Jag är faktiskt revanschsugen. Några fler som var med då är med nu också. Det känns som att just det är en anledning till att jag kommer hem till DIF nu, avslutar han.