Oliver Eklind: "Har alltid trott på mig själv"

25 juni 2020 11:00
Välkommen till SHL

I artikelserien ”Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. Nu har det blivit dags för Oliver Eklind, som inte tog plats på Örebros hockeygymnasium, men efter sex år i BIK Karlskoga gör han sig redo för SHL-debut i Örebro. ”Det här blir det en utmaning. Jag ska bevisa att jag karar av det, vilket jag tror att jag gör”, säger 22-åringen.


Det är inte alltid som hockeyspelares karriärer går exakt som planerat, men det går att nå sina drömmar ändå, även om det betyder att man behöver göra en liten omväg. Fråga bara Oliver Eklind, som fick ett tungt besked inför gymnasiet. Kumlasonen sökte till Örebros hockeygymnasium, men där fick han inte plats. I stället valde han att flytta västerut, till Karlskoga. Sex år senare ska 22-åringen göra SHL-debut – i Örebro.

– Jag har alltid trott på mig själv och alltid vetat vad jag har kunnat. Sedan har jag lagt ner tiden för att bli bra och nu har det lönat sig, säger Oliver Eklind.

Hur tacklade du att du inte fick plats på Örebros hockeygymnasium?

– Jag blev såklart besviken. Jag ville bo hemma och gå skola i Örebro. Sedan tog jag mig till Karlskoga. Och det har jag inte ångrat en sekund. Det har varit så otroligt kul i Karlskoga, säger han.

Debuterade i allsvenskan 2015/16

Eklind är uppvuxen i Kumla, cirka två mil från Örebro, men tro inte att Örebro var hans favoritlag i unga år.

– När jag växte upp spelade Kumla mot Örebro i Division 1. Senare gick Örebro upp i allsvenskan och senare SHL. Men då var det derbyn mellan Kumla och Örebro, och då var jag på Kumlas sida, säger han.

Höll du på med några andra sporter när du var ung?

– Jag höll på med fotboll och lite golf. Men jag var bäst på hockey. Då tyckte jag det var roligare också, säger Eklind.

Eklind gjorde sin första säsong i BIK Karlskogas organisation 2014/15 och redan säsongen därpå debuterade han i a-laget. Därefter har han tagit stora steg för varje säsong. 2016/17 noterades han för två poäng på 14 allsvenska matcher. Därefter blev det 10 poäng 2017/18 och det följde han upp med 24 poäng säsongen därpå. Förra säsongen gjorde han 31 poäng på 49 matcher.

– Jag tycker att jag har utvecklats ganska mycket för varje år, säger Oliver Eklind.

Vad är det som har gjort att du har trivts så bra i BIK Karlskoga?

– Jag gillar föreningen. De är inte i högsta serien, men för egen del fick jag spela mycket under juniortiden. Det har gjort att jag har utvecklats, säger Eklind, som när det här samtalet äger rum precis har avslutat ännu ett träningspass med Örebro.

Den här måndagseftermiddagen var det volleyboll och spikeball som gällde.

Hur mycket prestige blir det när ni kör bollsporter?

– Man vill vinna, det vill alla, säger Eklind.

Är det något speciellt du vill utveckla den här sommaren?

– Jag lägger mycket fokus på benstyrka, explosivitet och kondition. Jag vet att om jag blir bättre där så kommer jag också att bli en bättre hockeyspelare. Där har jag lagt fokus de senaste åren, säger Eklind.

"Ska bevisa att jag klarar av det"

Han berättar att det fanns andra klubbar som var intresserade av hans underskrift inför den kommande säsongen, men Örebro var den klubb han fick bäst känsla av.

– De tror på mig, och då är det en bra chans för mig att komma till SHL, säger Eklind, som ser fram emot att ligan ska starta.

– Självklart ska det blir kul att få spela i SHL med Örebro. Det är spännande och det blir en utmaning. Jag ska bevisa att jag karar av det, vilket jag tror att jag gör. Det ska bli intressant, säger Eklind.