Avsnitt 12: Nollvision med hockeynörden

22 januari 2021 11:00
SHL:s domarpodd

I det tolfte avsnittet gästas SHL:s Domarpodd av Morgan Johansson, mångårig ordinarie huvuddomare i SHL med nästan 800 SHL-matcher som huvuddomare i bagaget. Det blir snack om Nollvisionen, som Johansson projektleder, situationer från den gångna veckan och så regelfrågor från er lyssnare förstås.


Det mesta i Morgan Johanssons liv handlar om ishockey. Kärleken till sporten är stor, eller som han själv uttryckte det i en intervju som gjordes med honom inför säsongen - "Det är hockey, hockey, hockey, hockey..."

Lär också känna honom ännu mer i "Möt människan" som gjordes i början av januari.

Nu gästar han SHL:s domarpodd och hjälper till att förklara och reda ut bedömningen av olika situationer från den senaste tiden. Podden går även igenom videobedömningsstatistik från säsongen och jämför den med samma period förra säsongen.

I början av januari, när siffrorna togs fram, hade det spelats 202 matcher i SHL. Vid samma datum föregående säsong hade det spelats 217 matcher. Nedan statistik visar videobedömningar den här säsongen jämfört med samma period föregående säsong (inom parentes).

Antal videobedömningar var 59 st (89) varav topp fyra:

– Spelare i målområdet 22 (47)
– Puck över mållinje 17 (19)
– Spel med hög klubba 8 (12)
– Spark 5 (7)

Av de 59 videobedömningarna har 33 (45) blivit mål och 26 (44) ej mål. Vid 16 (31) tillfällen har domarens initiala beslut ändrats efter videobedömning.

Regelfrågor

Du kan inför kommande avsnitt skicka in frågor kring domare, regler eller situationer som du går och funderar på. Skicka dina frågor till: [email protected]

Vad händer om en spelare drar av en annan spelare hjälmen?

– Det är två minuters utvisning för roughing för spelaren som drar av hjälmen.

Hur fungerar regeln för ”för många spelare”? Ibland kan man se åtta spelare på isen utan åtgärd och i andra fall råkar en skridskospets nudda isen vilket leder till lagstraff. Vad gäller egentligen och/eller är det en bedömningsfråga?

– Man får vara fler spelare på isen så länge man inte deltar i spelet. Vi har en zon utanför båsen som vi kallar för byteszonen och där får man vara två spelare som byter med varandra, en som ska in och en som ska ut, och om flera byter med varandra samtidigt kan det bli många spelare i den ytan. Men deltar spelarna i spelet på något sätt blir det otillåtet. Byter man utanför byteszonen kan vi ta utvisning för ett så kallat "långt byte".

Avsnitt 11

Gäst - Morgan Johansson
Programledare - Johanna Alba och Camilla Bernving

Avsnittet spelades in den 21 januari innan torsdagsomgången.

Veckans situationer