Dichow vill gå i sina förebilders fotspår

2 september 2022 15:00
Välkommen till SHL

I artikelserien ”Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. Nu har det blivit dags för den danske målvakten Frederik Dichow, som precis som sina förebilder Frederik Andersen och Henrik Lundqvist ska SHL-debutera i Frölunda.


Frölunda har ett helt nytt målvaktspar inför den här säsongen. Lars Johansson är tillbaka i klubben efter några framgångsrika år KHL. Vid hans sida har göteborgarna valt att satsa på Frederik Dichow, som förra säsongen storspelade i allsvenska Kristianstad. Faktum är att Dichow hade kunnat hamna i Frölunda redan 2019. Han provtränade med Frölunda då, men valde i stället att spela juniorhockey i Malmö.

– Även då var Kristoffer (Martin) målvaktstränare. Det är kul att träffa honom igen. Vi fungerar bra ihop, säger Dichow.

Är Martin besviken på dig för att du valde Malmö för några år sedan?

– Haha, lite. Han sa: ”Nu är det dags att komma till Frölunda”, och nu blev det så. Det känns jättebra, säger dansken.

Trivs bra ihop med Lars Johansson

Dichow går in i den här säsongen med gott självförtroende efter att fått chansen i både VM och OS för Danmark, men det inget snack om att han i nuläget får anses vara nummer två i Frölundas målvaktsbesättning. Även om konkurrensen med Lars Johansson gör att Dichow kanske får lite färre matcher är 21-åringen glad att han har just Johansson som målvaktskollega.

– Vi fungerar bra ihop. Han har lärt mig mycket redan. Vi tävlar varje dag och vi är även bra kompisar utanför isen, vilket är roligt, säger Dichow.

Vad har du lärt dig av Johansson?

– Att bara kolla på honom under en träning är helt underbart. Han är kanske Europas bäste målvakt. Det är riktigt kul att se honom. Sedan kan han komma med lite tips. Han har jättemycket erfarenhet. Det är bra att ha en målvaktskollega som Lasse, säger Dichow.

Kan konkurrensen skrämma dig?

– Lite såklart. Men jag försöker att vara bättre än honom varje dag. Vi kollar mycket på varandra och kollar video ihop. Han är en riktigt bra målvakt, men jag ska försöka göra mitt bästa för att få spela så mycket som möjligt, säger Dichow.

Hur många matcher vill du stå den här säsongen för att vara nöjd?

– Det är svårt att säga. Lägger vi ihop CHL och SHL är mitt mål att komma upp i 20 matcher. För mig låter 20 som en bra utmaning. Det är det jag siktar mot. Men självklart vill jag stå så mycket som möjligt, säger Dichow.

"Var inte bra som utespelare"

Han började sin hockeykarriär som utespelare, men det dröjde inte länge förrän han tog på sig målvaktsutrustningen.

– Jag var inte bra som utespelare, haha. I och med att jag inte var så bra blev det inte särskilt kul heller. Min brorsa, som är ett år äldre, och många andra var mycket bättre än mig. Sedan fick jag testa ett par benskydd och det var kul att stoppa kompisarna från att göra mål. Det tyckte jag var kul, och tycker fortfarande är kul, säger Dichow.

Han berättar att han har haft tre målvaktsförebilder genom åren: Henrik Lundqvist, Frederik Andersen samt Carey Price. De två förstnämnda har båda en tydlig koppling till Frölunda. Henrik Lundqvist behöver ingen närmare presentation. Frederik Andersen vaktade Frölundas mål säsongen 2011/12 och hade då bäst räddningsprocent i hela ligan (94,3). Därefter har den danske stjärnmålvakten gjort över 440 matcher i NHL.

– Det är kul att tänka att både Henrik Lundqvist och Frederik Andersen har gått samma väg som mig. Kan de göra det så varför ska jag inte kunna göra det? Det är bra motivation. Varje dag ser jag ”Henkes” och Frederiks tröja på gymmet och i gången i arenan. Det kul, säger han.

Draftad av sitt favoritlag

I en intervju med SHL.se säger Göteborgs-Postens hockeyreporeter Johan Rylander att han tycker sig se stora likheter mellan just Dichow och Andersen.

– Det har jag inte hört, men säger han det är det häftigt att höra. Jag gillar det, säger Dichow.

Kan du se några likheter mellan dig och Frederik Andersen?

– Jag tycker att vi vill spela på ett liknande sätt. Vi är lugna och har bra positionsspel, men kan samtidigt göra stora räddningar. Jag tittar mycket på honom. Han har en bra spelstil och det är något jag försöker ta efter, säger Dichow.

Faktum är att Andersen SHL-debuterade i Frölunda som 21-åring och nu tyder det mesta på att även Dichow kommer att göra det.

– Det är coolt. Lite sjukt att tänka på det, säger Dichow.

Dichow draftades I femte riundan 2019 av Montreal Canadiens och den klassiska NHL-klubben har bra koll på Dichows utveckling.

– Jag har mycket kontakt med Montreal. Jag pratar nästan varje dag med dem. De tittar på träningar och matcher. Det känns bra, säger Dichow, som alltid har hejat på just Canadiens.

– När klubben draftade mig var det en dröm som gick uppfyllelse. Att spela för Montreal har varit en dröm. När man har kollat på deras matcher så mycket som jag har gjort och varit en stor supporter känns det häftigt att vara draftad av klubben, säger Dichow.