En dag med domarteamet

25 november 2021 14:00
Reportage

Under Färjestad-Rögle fick Oscar Burlin och Adam Stahl en unik inblick i hur domarteamet arbetar under en SHL-match. De fick vara med i omklädningsrummet, lyssna på domarnas kommunikationssystem under matchen samt se hur domarcoachen jobbar med feedback. ”Jag kommer att ha större förståelse för domarna efter det här”, säger Adam Stahl.


Allt började med att Oscar Burlin var med och tävlade i SHL:s julkalender förra säsongen. Tre SHL-domares ansikten hade vävts ihop till en bild och det gick ut på att se vilka domare som fanns gömda i bilden.

– Jag brukar inte vara med i sådant där, men när jag såg hur fel alla gissade kunde jag inte hålla mig från att skicka in, säger han.

Priset var att få följa med domarteamet under en SHL-match. I lördags när Färjestad tog emot Rögle i Löfbergs Arena fick Oscar Burlin och hans svåger Adam Stahl därför ta rygg på domarchefen i SHL Tomas Thorsbrink, Wolmer Edqvist, domarcoach i matchen, samt domarteamet med huvuddomarna Linus Öhlund och Mikael Sjöqvist samt linjemännen Andreas Malmqvist och Christian Billing.

Dagen inleddes med en lunch med Tomas Thorsbrink och därefter fick Oscar och Adam lyssna när domarchefen föreläste för Värmlands- och Västergötlands ishockeyförbund om domararbetet i SHL.

– Jag tyckte det var intressant att höra vad de tänker inom SHL, hur de jobbar, hur de vill utvecklas och vilka utmaningar de har, säger Oscar Burlin, som har en bakgrund som domare. Fram till för två år sedan dömde han själv och numera coachar han domare i Uppland.

– Frågar du min fru säger hon att jag har slutat, men själv säger jag att jag har tagit ett uppehåll från dömandet, säger Oscar och skrattar.

Under matchen satt Oscar och Adam mellan Tomas Thorsbrink och Wolmer Edqvist på läktaren. De fick även lyssna på domarna på isen i kommunikationssystemet, ett hjälpmedel för domarna att prata med varandra under match.

– Jag aldrig tittat på domarna så mycket under en match som i lördags, särskilt eftersom vi hörde det som sas. Det var väldigt intressant, säger Adam Stahl, som till skillnad från Oscar inte har någon bakgrund som domare, utan han beskriver sig som ”hockeynörd” och ”Färjestadssupporter”.

– Något annat jag slogs av var hur pass seriös domarcaochdelen var. Wolmer Edqvist antecknade frenetiskt alla möjliga situationer på ett A4-papper. Vid tveksamma situationer hade han en iPad som han direkt spolade tillbaka situationen på och granskade. För att sedan i periodpauserna och efter matchen ge direktfeedback till domarna, säger Adam.

Han och Oscar fick följa med ner i omklädningsrummet i den första periodpausen och höra hur snacket gick i domarrummet.

– Ibland har min känsla varit att domarna kan gömma sig bakom regelboken och säga att de gjorde rätt. Men nu när vi var med fick man höra att de erkänner att de gör fel och att de kan ha en sämre dag på jobbet, precis som alla andra. Och att de själva faktiskt är ödmjuka inför det även om det inte alltid kommer ut annars, säger Adam.

I den andra pausen fick de dock stanna uppe på läktaren.

– Domarna hade det lite kämpigare i andra perioden. Wolmer sa därför att de ville ta det i enrum, utan oss. Det tycker jag visar att de verkligen tar det på allvar. Att det inte bara är generell feedback, utan att domarna faktiskt får höra om de har gjort något mindre bra, säger Adam Stahl.

En uppmärksammad situation under andra perioden var när domarna valde att visa ut Leon Bristedt och Adam Ginning efter en het duell. Domaren Linus Öhlund motiverade beslutet till speakerbåset med ”Nu är jag så jävla less på dem. De får varsin tvåa.” Vilket också hördes i C Mores tv-sändning. Något som skapade en debatt på sociala medier. Adam och Oscar noterade det, men de var inte alls lika uppjagade som vissa andra verkar ha varit.

– Jag hade reagerat starkare om jag hade hört det på tv. Vi hörde allt domarna sa hela tiden och då reagerade man inte alls mycket på det. Meningen: ”Jag är så jävla trött på dem” är tagen lite ur sin kontext, säger Adam, och får medhåll från Oscar.

– Har man följt med i snacket på isen innan den här situationen förstår man den delen. Just att höra dialogen mellan domarna, hur de stöttar och följer varandra, tycker jag var det mest intressanta under den här dagen, säger Oscar Burlin.

Efter matchen fick domarna viss kritik på Twitter, men då gick Adam in och försvarade dem.

– Jag har nog aldrig försvarat en domare tidigare, med efter matchen tog jag faktiskt deras parti, säger Adam och skrattar.

Kommer du att fortsätta göra det?

– Jag vet inte. Vi får se. Rent generellt kommer jag att ha större förståelse för domarna efter det här, säger han.

Vad lämnar ni den här dagen med för intryck?

– Jag sa det till Oscar tidigare, men det här var verkligen en upplevelse som inte kan köpas för pengar. Det var väldigt lyxigt att få följa med och se hur domarna jobbar, säger Adam Stahl.

– En jätterolig upplevelse att få se det lite från insidan. Få förunnat, säger Oscar Burlin.