SHL-rekordet: Hattricks genom tiderna

13 november 2020 11:00
Statistik

Statistikdjupdykningarna är tillbaka. Idag tar vi en titt på hattricks genom tiderna i SHL och hittar en riktig skarpskytt som gjort flest, en Brynässpelare som är ensam om att ha gjort hattrick i tre matcher i följd och att det snabbaste hattricket gjordes under 2020.


Denna artikel baseras på hur historiken såg ut i skrivande stund den 13 november 2020

Hattricks är en företeelse varken spelare eller fans är med om på vardaglig basis. Idag ska vi göra ta en promenad längs Minnenas Aveny och samtidigt göra en djupdykning bland siffrorna.

Den här säsongen har vi sett tre hattricks i SHL. Skellefteås Jesper Frödén, HV71's Fredrik Forsberg och Örebros Linus Öberg har alla lyckats med bedriften. Men hur ser det ut historiskt? Vem har gjort flest? Vem har varit snabbast? Vem har varit yngst?

Den spelare som har gjort flest antal hattricks i Elitseriens och SHL's historia är Lars-Gunnar Pettersson. Pettersson, som spenderade sin tid i högstaligan i Luleå och Björklöven, noterades för totalt 14 matcher där han gjorde minst tre mål. Åtta av dessa hattricks kom i Luleå-tröjan, sex i Björklöven. Tre spelare har gjort totalt fler än tio hattricks i karriären och på delad andraplats finns Håkan Loob (Färjestad) och Tore Öqvist (Björklöven och Luleå). Båda två gjorde tolv hattricks under sina karriärer. Loob spenderade hela sin SHL-karriär med Färjestad medan Öqvists hattricks kom hos Björklöven och Luleå, tio stycken respektive två.

När det gäller hattricks i följd har tio spelare gjort det i flera matcher i följd. En spelare, Brynäs Kenneth Andersson, lyckades under säsongen 1985/1986 att smälla in tre hattricks i följd den 9 januari 1986 (seger 5-4 borta mot Björklöven), 12 januari (seger 9-4 hemma mot Leksand) och även den 16 januari när Brynäs 7-0-besegrade Djurgården på bortais. Nio spelare har gjort hattricks två matcher i följd och senaste spelare att stå för den bedriften var Linköpings Jan Hlavac, som gjorde det den 24 februari 2009 när LHC besegrade Södertälje med 7-5 innan han upprepade bedriften två dagar senare, då i en 6-3-seger borta mot Rögle.

Den säsongen stod Hlavac för fyra hattricks vilket gör att han är en av de spelare som har gjort flest under en och samma säsong; fyra stycken. Det är en bedrift som han och fem andra spelare har stått för. Men en spelare är snäppet värre: Hardy Nilsson, då i Skellefteå AIK, skickade in fem hattricks under säsongen 1977/1978. Det gav honom en tredjeplats i skytteligan, med 25 mål totalt.

Snabbast och yngst genom tiderna

Den 24 januari 1988 satte Luleås Stefan Nilsson, "Skuggan" kallad, ett imponerande rekord. Nilsson gjorde hattrick på matchens första 7:18 minuter när Luleå mötte Färjestad. Han inledde målskyttet efter 3:22 och fullföljde alltså sin prestation efter 7:18. Det blev ett svårslaget rekord, men det var inte omöjligt. För den 12 mars i år slogs det nämligen.

Jesper Olofsson, i Färjestad, putsade, tyvärr inför tomma läktare, till de siffrorna med tio sekunder. Olofsson skickade in 1-0 efter 22 sekunders spel, 2-0 efter 5:06 och 3-0 efter 7:08. Bara ytterligare en spelare, Andreas Salomonsson i Modo, har gjort hattrick under de första tio minuterna i matchen. Han gjorde sitt hattrick på 8:35 mot Frölunda den 15 november 2005.

Den yngsta spelaren att göra ett hattrick i Elitserien/SHL är Patrik Erickson. Erickson var 17 år, elva månader och sex dagar gammal när han den 19 februari 1987 blev tremålsskytt när hans Brynäs besegrade Djurgården med 7-3.

Brynäs är för övrigt det lag med näst flest hattricks genom tiderna. Brynässpelarna har gjort 88 hattricks i historien och är det lag som är närmast 100-gränsen utan att ha nått upp till den. Tolv ifrån, fast på andra sidan, är Färjestad. Karlstadslagets spelare har gjort 112 hattricks.

Och som avslutning: Vilken säsong gjordes det flest hattricks? 1977/1978. Då gjordes det hela 45 hattricks.

Öberg, Frödén och Forsberg har ett var än så länge. Tre till och de har skrivit in sig i historieböckerna.