• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

SHL 2018/2019 - en tillbakablick på säsongen

7 maj 2019 13:00
JOSEFINE LOFTENIUS / Bildbyrån
Kenta Jönsson / Bildbyrån
FREDRIK KARLSSON / Bildbyrån
Josefin Andersson
SIMON ELIASSON / Bildbyrån
PETTER ARVIDSON / Bildbyrån
DANIEL ERIKSSON / Bildbyrån
CARL SANDIN / Bildbyrån
MICHAEL ERICHSEN / Bildbyrån
PÄR OLERT / Bildbyrån
MICHAEL ERICHSEN / Bildbyrån
OLA WESTERBERG / Bildbyrån
JOHAN BERNSTRÖM / Bildbyrån
JOHANNA LUNDBERG / Bildbyrån
SHL

Efter 52 innehållsrika omgångar och ett rafflande SM-slutspel har det blivit dags att summera säsongen 2018/2019. Här hittar du mängder av intervjuer, videoklipp, första SHL-mål och mycket mycket mer från den färgsprakande säsong som vi nu lämnar bakom oss.


Veckans Lineup

Nytt för den här säsongen var att SHL.se varje måndag presenterade "Veckans lineup" från veckan som gått. Spelarna valdes ut efter sina sportsliga prestationer. När säsongen sedan var slut presenterades Säsongens Lineup, den baserades på spelare som blivit uttagna till Veckans Lineup under hela säsongen. Säsongens lineup bestod av Joel Lassinantti, Luleå Hockey, i mål. De två backarna blev Ryan Gunderson, Brynäs IF, och Kodie Curran, Rögle BK, som varit med i fem av 20 lineups under säsongen. Jacob Josefson, Djurgården Hockey var den forward som var med flest gånger - fem. Han fick bilda kedja med Ryan Lasch, Frölunda Indians, och Broc Little, Linköping HC, som båda varit med tre gånger var i Veckans lineup.

Här hittar du samtliga Veckans Lineup:

Första SHL-mål

Under säsongen 2018/2019 var det 76 spelare som gjorde sitt första SHL-mål, både yngre förmågor och spelare som gjorde sina första säsonger i SHL. I samtliga lag fanns det minst en spelare som noterades för sitt debutmål i ligan.

I listan till höger har SHL.se plockat ut några av de som svarade för sin första fullträff.

Hattrick

Henrik Eriksson i Djurgården Hockey svarade för säsongens första hattrick när stockholmarna mötte Örebro den 22 september 2018. Under SHL 2018/2019 gjordes det sammanlagt elva hattrick. Johan Ryno, som svarade för tre mål mot Rögle i februari, var dessutom den enda spelaren som svarade för ett hattrick under SM-slutspelet.

Samtliga hattrick under säsongen 2018/2019: Brendan Shinnimin 2, Johan Ryno 2, Henrik Eriksson, Janne Pesonen, Andreas Thuresson, Emil Sylvegård, Daniel Mannberg, Andrew Rowe, Linus Sandin, Joakim Lindström.

Weekly Report

Efter årsskiftet startade SHL.se med en ny satsning att även skriva veckosummeringar på engelska.

Weekly Report: Djurgården Hockey Moves Up
Weekly Report: Luleå Hockey First To Reach 60 Points
Weekly Report: Malmö Redhawks Goes 3 For 3
Weekly Report: HV71 Move In To The Top 3
Weekly Report: Rögle BK Push For A Spot In The Top 10
Weekly Report: Örebro Hockey Puts Pressure On The Playoff Race
Weekly Report: Luleå Hockey Remains Untouchable
Weekly Report: One Playoff Spot Remains
Weekly Report: The Hunt For The Le Mat Trophy Begins
Weekly Report: All About Overtime
Weekly Report: Färjestad BK and HV71 Make History
Weekly Report: The Final Four
Weekly Report: The Semi Finals
Weekly Report: The Final Pairing Decided
Weekly Report: The Finals

Månadens spelare

Utnämningen av Månadens spelare skedde i ett samarbete mellan SHL, C More och Scandic.

Varje jurymedlem fördelade poäng på fem spelare beroende på prestation. Det var inte tillåtet att sätta poäng på spelare i det egna laget. Den spelare som hade fått högst poäng tilldelades priset ”Månadens Spelare”. Spelaren fick en prischeck på övernattningar hos Scandic till ett bruttovärde av 10 000 kr, som han i samråd med sin klubb fördelade vidare till verksamheten i eller runt sin moderförening/nuvarande klubb.

Här hittar du samtliga spelare som vunnit Månadens spelare under säsongen 2018/2019.

September: Jacob Josefson, Djurgården Hockey
Oktober: Ryan Lasch, Frölunda Indians
November: Joel Persson, Växjö Lakers
December: Anton Wedin, Timrå IK
Januari: Emil Bemström, Djurgården Hockey
Februari: Joel Lassinantti, Luleå Hockey

Stafettintervjuer

Med start säsongen 2017/2018 startade en artikelserie på SHL.se som kom att döpas till stafettintervjun. Serien gick ut på att spelaren som intervjuades fick skicka vidare den fråga som han själv ville ställa till en annan spelare inom ligan. I listan nedan finner du samtliga stafettintervjuer som gjorts.

#SHLThrowback

I samband med landslagsuppehåll har SHL.se blickat tillbaka både på pågående säsong, men även tidigare matcher och spelare i ligan. Materialet har samlats i en så kallad #SHLThrowback.

Här hittar du samtliga #SHLThrowbacks från säsongen som varit:

Statistik

Under säsongen 2018/2019 uppdaterades statistiksidorna på SHL.se med flera nyheter. Bland annat infördes en filtrering som gör att du som besökare nu kan sortera siffrorna utifrån tidsintervall, från ett datum till ett annat. På så sätt kan du jämföra vecka för vecka och månad för månad, eller kanske ta reda på vem som gjorde flest mål mellan jul och nyår 2016.

Dessutom gjorde Corsi, Fenwick och PDO entré på statistiksidorna.

Läs mer om vad Corsi har för betydelse samt andra andra statistiska artiklar som redaktionen har grottat ned sig i under säsongen.

Primära poäng och dess betydelse
Skottsektorn - vilken betydelse har den för lagen
Ökad målproduktion i slutspelen

Nytt på sajten

Det var inte bara statistiksidorna det presenterade nya inslag. Idag finns det även en sida som heter "Det här är hockey", en sida som går igenom sporten från grunden. Syftet är att underlätta för vem som helst att njuta av sin första ishockeymatch - eller för dig som bara vill fräscha upp minnet en aning.

Det här är hockey
Laguppställningar direkt i flödet

Serieutredningen

Under säsongen kom förslag på den nya serieutredningen, som Ola Lundberg gjort på uppdrag från Svenska Ishockeyförbundet.

Här kan du läsa mer om den och hur SHL-klubbarna ställer sig till förslaget.

SHL kommenterar serieutredningen.
SHL-klubbarna ställer sig bakom serieutredningen.

Pressmeddelanden:

Som en central del i sin kommunikation har SHL vid behov skickat ut pressmeddelanden med viktig och nyttig information.

Här kommer en lista på de pressmeddelanden som publicerats under säsongen 2018/2019.

Nytt system för utbildningsersättning
Ishockeyförbundet och SHL förlänger och utvecklar samarbetet
Barn och ungdomshockeyn lyftes under konferens
Nytt avtal klart mellan SHL och HA
Michael Marchal ny VD - SHL.se satte sig ned och tog en pratstund med Marchal i slutet av säsongen, här kan du se det reportaget.
Tekningscirkeln ger pengar till föreningar
SHL och PolarCool ingår samarbete

#meränbarahockey

I samband med julen var det många SHL-klubbar som passade på att ge tillbaka till samhället, bland annat genom att hälsa på vid barnsjukhus runt om i landet. SHL.se valde att uppmärksamma detta under samlingsnamnet "#meränbarahockey".

Detta kan du se bilder och filmer från i våra och klubbarnas sociala medier.

Linköping HC sprider julen
Det här är julen i SHL - mer än bara hockey

Eldsjälarna

Det är inte bara spelarna i SHL som lyfts fram under säsongens gång. SHL.se har pratat med flera eldsjälar från de olika klubbarna, det är allt från Harriett Widmark i Luleå, som i snart 50 år har bidragit till att göra Luleå Hockeys hemmamatcher till att handla om mer än bara hockey. Med sina pastejmackor och sitt fikabröd har Harriet Widmark gjort sig ett namn bland journalister, domare och bortalag. Längre söderut har vi även lärt länna Frederik Andersen, en av SHL:s mest profilstarka materialare - och en riktig eldsjäl i Rögle BK.

Publiken 2018/2019

Publiksiffrorna under säsongen 2018/2019 var glädjande på många sätt. Här kan du läsa mer om snitt och ökningar från den gångna säsongen.

SHL mot stark publiksäsong: "Hårt arbete hela tiden"
Över 2,1 miljoner besökare på SHL-matcherna

SHL.se fick även en pratstund med några av de som sätter färg på arenorna och gör allt för att skapa en härlig stämning och heja fram sina favoritlag.

Hjältarna i det tysta - möt Djurgårdens järnkaminer: "Ett jättestort ansvar"
Lakejerna färgar SHL-arenorna: "Ganska sjuk resa som vi gjort"
North Banks redo för storföljena: "Upp till bevis nu för oss"
Den heta hemmaborgen: "Finns ett genuint intresse i Örebro"

Domarna

Under februari månad var det domartema på SHL.se och i våra sociala medier, där just domarnas arbete och vardag lyftes fram. Först ut var en intervju med SHL:s domaransvarige, Tomas Thorsbrink, Thorsbrink som senare satt och svarade på Facebookfrågor från er en måndagseftermiddag i början av februari.

Dessutom ringde SHL.se upp Sanny Lindström, expert på C More, som berättade om skillnaden från när han spelade och hur han ser på domarna idag.

Läs de långa och öppenhjärtiga intervjuerna med SHL-domarna här:

Emil Yletyinen
Linus Öhlund
Jimmy Dahmén

Som avslutning på domarmånaden gjordes ett reportage där du som besökare fick chansen att följa med in bakom kulisserna i situationsrummet. I ytterligare ett reportage punktmarkerades domaren Andreas Harnebring under matchdag. Produktionen tog tittaren hela vägen in i rättskiparens hem, vidare till gymmet och slutligen till Hovet och gav en unik närhet till Harnebrings tillvaros om SHL-domare.

I december meddelades det att Morgan Johansson fått uppdraget som projektledare för Svensk ishockeys nollvision – en satsning initierad av Svenska Ishockeyförbundet för att arbeta med hjärnskakningsfrågan inom svensk ishockey. I april ringde SHL.se upp för att följa upp vad som hänt inom projektet sedan dess. Tidigare under säsongen berättade även Johan Hemlin att en undersökning som gjorts visat på att antalet hjärnskakningar låg på samma nivå som säsongen innan.

Säsongen 2018/2019

SHL 2018/2019 var en av de jämnaste säsongerna någonsin och efter de inledande 20 matcherna skiljde det endast åtta poäng mellan ettan Luleå Hockey och tian Brynäs IF. När tabellen sedan summerades efter 52 omgångar var det istället Färjestad BK som slutade etta, med samma poäng som tvåan Luleå Hockey men med en något bättre målskillnad.

Även om det inte var lika jämnt genom hela tabellen i slutskedet bjöds vi på en riktig streckstrid. Det krävdes slutomgångar för att avgöra vilka lag som skulle ta sig vidare till slutspel, där Rögle BK slutade nia och säkrade klubbens första SM-slutspel sedan 1994. På en tionde plats, med 69 poäng, hamnade Örebro Hockey som via en fenomenal slutspurt sprang förbi tabellelvan Brynäs IF och tolvan Linköping Hockey.

Örebro Hockeys resa fick däremot ett tvärt slut i åttondelsfinalen, där den regerande mästaren Växjö Lakers vägde tyngst. Ur den andra åttondelen gick HV71 segrande med 2-0 i matcher mot Rögle BK och de båda småländska lagen avancerade vidare till kvartsfinal.

Där skulle Växjö Lakers få se sin gulddrömmar slås i kras av Luleå Hockey, som med ett ramstarkt spel utmanövrerade 2018 års mästarlag. För HV71:s del gick kvartsfinalserien till sju matcher, där en av matcherna gick till historien som en av de längsta matcherna någonsin i ett slutspel. När allt stod på spel var det Färjestad BK som triumferade i en nagelbitare i Löfbergs Arena.

Tabelltrean Frölunda Indians, som fick en bra start på våren med ett CHL-guld fortsatte på den inslagna vägen och tog sig hela vägen till SM-final. Frölunda mötte först Malmö Redhawks i en kvartsfinal som göteborgarna gick segrande ur med 4-1. Därefter väntade Luleå Hockey i semifinal, även där förlorade Frölunda Indians endast en match och kunde därmed avancera till SM-final.

Tabellfyran Djurgården Hockey hade en desto tuffare väg för att slutligen ta sig an Frölunda Indians i finalen, stockholmarna fick först möta Skellefteå AIK i kvartsfinal - en serie som gick till sex matcher. I semifinal väntade sedan seriesegrarna Färjestad BK och det krävdes sju matcher för att avgöra vilket av lagen som skulle få möta Frölunda Indians i SM-finalen.

I den rafflande finalen var det sedan Frölunda Indians som stod som segrare, detta efter att ha besegrat Djurgården Hockey med 4-2 i matcher. Klubbens femte SM-guld var ett faktum och Frölunda Indians firades stort vid återkomsten till hemstaden Göteborg.

Andra vinnare under SHL 2018/2019:

Målvaktsligavinnare 2018/2019: Joel Lassinantti
Skytteligavinnare 2018/2019: Emil Bemström
Poängligavinnare 2018/2019: Ryan Lasch

Det stod även klart efter två rafflande kvalserier att Leksands IF är tillbaka i SHL efter att ha slagit ut rivalen Mora IK. Läs mer om Dalalagets väg tillbaka till SHL 2019/2020 här.

IK Oskarshamn stod dessutom för en riktigt imponerande prestation när de besegrade Timrå IK i kvalet och kommer därmed till hösten att spela i SHL för första gången i klubbens historia. Läs mer om IK Oskarshamns väg till SHL 2019/2020 här.

SHL Awards

För att sätta punkt för säsongen 2018/2019 arrangerades SHL Awards för femte året i rad, där både spelare och tränare prisades för sina framträdande individuella prestationer.

Här finner du samtliga vinnare:

Tre finalister Årets tränare
Vinnare Årets tränare: Thomas Berglund, Luleå Hockey

Tre finalister Årets rookie
Vinnare Årets rookie: Emil Bemström, Djurgården Hockey

Tre finalister Årets back
Vinnare Årets back: Jesse Virtanen, Färjestad BK

Tre finalister Årets målvakt
Vinnare Årets målvakt: Joel Lassinantti, Luleå Hockey

Tre finalister Årets forward
Vinnare Årets forward: Ryan Lasch, Frölunda Indians

Tre finalister Mest värdefulle spelare Vinnare Mest värdefulle spelare: Jacob Josefson, Djurgården Hockey

Årets mål: Nils Höglander, Rögle BK
Årets räddning: Adam Werner, Färjestad BK

Guldpipan: Mikael Sjöqvist
Läs även intervjun med Mikael Sjöqvist här.