• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Oktober Okt
Lördag Lör 13 Oktober Okt
Torsdag Tor 18 Oktober Okt
Idag 20 Oktober Okt
Söndag Sön 21 Oktober Okt
Tisdag Tis 23 Oktober Okt
Onsdag Ons 24 Oktober Okt
Torsdag Tor 25 Oktober Okt
Lördag Lör 27 Oktober Okt

Pennerborn: "Då hade vi lika gärna kunnat slå ut Skellefteå"

14 maj 2018 16:00
FBK 2017/2018

Johan Pennerborn gjorde 2017/2018 sin första säsong som huvudtränare i SHL. Hans Färjestad hamnade till slut fyra i tabellen men fick se sig besegrade i kvartsfinalen mot Skellefteå - en kvartsfinal som Pennerborn gärna sett ett annat slut på.


Den nu 46-årige Johan Pennerborn började sin karriär som hockeyspelare 1986 i IK Westmannia från Köping men inför säsongen 1993/1994 flyttade han till Sunne och nådde som högst allsvenskt spel med klubben under 1990/2000. Han sadlade sedan om som tränare och påbörjade den karriären som huvudtränare i Sunne. Därfter har Pennerborn respresenterat både Leksand och Grums som olika typer av tränare.

Efter fyra säsonger kom ett nytt miljöombyte när Johan Pennerborn tog över som huvudtränare till U16 Elit i Färjestad. 2016/2017 plockades han upp till SHL som assisterande tränare till Leif Carlsson men fick alltså ta över rodret inför säsongen 2017/2018.

Hur skulle du summera din första säsong som huvudtränare i SHL?

– Oj vad svårt, det är en ny karta att orientera på kan jag känna. Man är på lite ny mark och arbetar. Det har varit mycket nytt, ishockeyn kan man men det är mycket annat runt omkring som man kanske inte har upplevt tidigare. Som till exempel arrangemang, massmedialt och även arbetet mot sponsorer. Det är en större uppgift totalt sett, berättar Johan Pennerborn.

Köpingsonen beskriver Färjestad som en stabil och genuint byggd idrottsförening och kom som sagt till Värmland och Karlstad som huvudtränare för klubbens U16-lag.

Hur stor skillnad är det att vara tränare för ett U16-lag och ett SHL-lag?

– Det är klart att det är en stor skillnad - det är inget snack om den saken. När man jobbar med U16 gör man mer arbete helt själv, nu har jag många assisterande coacher och kollegor i ledarteamet som gör ett jättebra jobb. Där har jag känt ett stort stöd och även fått ett stort stöd, både från kollegor och från spelarna tycker jag.

Två av de största skillnaderna som Pennerborn lyfter fram är främst det mediala och att det finns en högre kravbild.

Vad skulle du säga är dina styrkor som tränare?

– Jag tror att som tränare/ledare har jag en förmåga att se människan i ishockeyspelaren. Sen tror jag även att jag vågar delegera och ge ansvar till mina kollegor och till spelarna.

En av de svåraste utmaningarna som tränare är att få allting att fungera så optimalt som möjligt - något som det handlar om i de flesta verksamheter.

Debutsäsongen i SHL

Färjestad fick en flygande start på säsongen och hade på de tio första matcherna endast förlorat två matcher, den ena var dessutom på övertid. Värmlänningarna hamnade till slut fyra i tabellen och efter 52 spelade omgångar hade Färjestad fått ihop 87 poäng. Det måste ses som en klart godkänd säsong för Johan Pennerborns debutsäsong i SHL, vilket även juryn i SHL Awards tyckte och röstade fram honom som en av tre finalister till Årets tränare. Ett pris som sedan guldtränaren Sam Hallam knep för andra året i rad.

– Jag hade som mål att börja spela en hockey där vi är mer kreativa och mer puckförande. Den bilden hoppas och tror jag att Färjestad har visat upp.

Färjestad var ett av de lagen som gjorde flest mål, är det ett resultat av din målbild?

– Vi hade ett mål från den förra säsongen, att bli bredare och skapa en större produktion av mål, och det lyckades vi med. Det är även något vi behöver sträva efter att behålla.

Ett annat lag som även de hamnde på 87 inspelade poäng var Skellefteå, ett motstånd som sedan väntade i kvartsfinalen. Det var upplagt för en jämn och rafflande matchserie, men det blev en riktig kalldusch för Färjestad som hade hamnat i ett 3-0 underläge efter lika många spelade matcher.

– Det är en tight matchserie, även fast det var 3-0 till dem tycker jag ändå att vi visar moral och gör match av det. Vi hade faktiskt ledningen efter två perioder uppe i Skellefteå i den sjätte matchen. Det tycker jag visar att vi är på rätt väg, summerar Pennerborn.

Vad är det då som gör att Färjestad inte räcker hela vägen?

– Dels så förlorade vi match ett och tre på hemmaplan och det kostar för mycket. Hade vi nypt någon av de matcherna tror jag att vi hade spelat en sjunde på hemmaplan, då hade vi lika gärna kunnat slå ut Skellefteå - det är min personliga åsikt.

Vi blickar mot säsongen 2018/2019

– Vi känner att vi ska försöka behålla vår kreativitet och vår produktion. Vi ska även se till att vi skapar ett bättre hållbart försvarsspel över hela banan - och det ska leda till att vi tar ännu fler steg än vad vi gjorde den här säsongen, berättar Pennerborn.

Färjestad ligger just nu i hårdträning och kommer att köra på fram till veckan efter midsommar. Därefter väntar semester/egen träning innan det sedan är återsamling den 30 juli igen. Johan Pennerborn kommer även han att få lite välförtjänt semester och tar med familjen till Spanien under en vecka i sommar.