"Att värva Lasch var det bästa som kunde hända Frölunda"

26 augusti 2021 11:00
Lagpresentation

Räkna med ett revanschsuget Frölunda. Efter två raka sjundeplatser satsar Göteborgsklubben på att ta sig tillbaka till toppen av SHL igen. ”Frölunda har analyserat sina problem och förstärkt de positionerna på ett bra sätt”, säger Johan Rylander på Göteborgs-Posten.


Frölunda vann SM-guld 2019, men därefter har Göteborgsklubben haft två lite tyngre år. Säsongen efter guldfirandet blev Roger Rönnbergs gäng sjua, men sedan ställdes slutspelet in på grund av coronapandemin. I fjol hade Frölunda siktet inställt på att återigen blanda sig i toppstriden, men så blev det inte. I stället blev det en ny sjundeplats och kvartsfinalförlust mot Rögle

– De gjorde en direkt dålig säsong. Ut i fyra raka matcher mot Rögle och 3-20 i målskillnad. Spelarna tyckte det var pinsamt och Roger Rönnberg sa att han skämdes efteråt, säger Johan Rylander på Göteborgs-Posten och fortsätter:

– I samma sekund som den matchserien var slut kände föreningen att de behövde göra någonting. Jag vet att de ringde Ryan Lasch tidigt och Roger Rönnberg försökte övertala honom att återvända. Detta efter Joel (Lundqvist) sagt att de saknar Lasch och att de behövde någon som kunde styra powerplay. För deras powerplay var jättedåligt efter jul och framåt, säger Johan Rylander.

Har värvat offensiv spets

Till slut lyckades Frölunda övertala Lasch att komma tillbaka till Frölunda. I mitten av maj skrev amerikanen på ett treårskontrakt, något som överraskade Johan Rylander lite.

– Jag trodde aldrig att han skulle komma igen någonsin. När man pratade med Lasch fick jag känslan att hans tid i Frölunda var slut och att han skulle testa vingarna någon annanstans, men nu kom pandemin emellan. Men att värva Lasch var det bästa som kunde hända Frölunda, säger Rylander.

Ryan Lasch kom till Frölunda säsongen 2014/15. Därefter har han gjort ytterligare fyra säsonger i klubben och den spelskicklige amerikanen är en stor anledning till Frölundas framgångar de senaste åren. Både 2016 och 2019 vann han SHL:s poängliga och båda säsongerna vann Frölunda SM-guld. Totalt under SHL-karriären har 34-åringen gjort 289 poäng på 325 matcher, vilket ger ett snitt på 0,89 poäng per match. Lasch är inte den enda offensiva spetsen som Frölunda har plockat in. De har även skrivit kontrakt med Jacob Nilsson, senast i Färjestad, samt den tjeckiske landslagsmannen Michael Spacek. Med dessa tre hoppas Frölunda bli mer konstruktivt i anfallszon, något som saknades i fjol enligt Johan Rylander.

– De behövde få in offensiv spets och det har de fått. För Michael Spacek är som Ryan Lasch, fast tio år yngre. Han var jättebra i landslaget i våras och Frölunda var livrädda att han skulle dra till NHL. Jacob Nilsson var ingen succé i Färjestad, men han gjorde ändå 13 mål. Frölundas bäste målskytt i fjol var Max Friberg, på 13 mål. I rätt omgivning tror jag att Nilsson kan bli jättenyttig, säger Rylander.

Folin tillbaka i Frölundatröjan

Utöver offensiv spets menar Johan Rylander att Frölunda saknade en försvarsgeneral förra säsongen och där föll valet på Christian Folin. Efter tio säsonger i Nordamerika, och 244 NHL-matcher, anslöt han till Växjö under förra säsongen och hjälpte smålänningarna till SM-guld. Nu är Kungsbackasonen tillbaka i Frölundatröjan.

– Folin har hjärta för klubben. Han är fostrad i Hanhals och har gått genom Frölundas akademi. Han är stark, tjurskallig, stor och vältränad. Han var den som styrde upp Växjös försvar i fjol. Han var den pusselbit som saknades i Lakers och de tog in honom och vann guld. Han kommer förstås att få en nyckelroll i Frölunda, säger Rylander.

Många lyfter fram Frölunda som en av favoriterna i år, men vad ser du för frågetecken i lagbygget?

Mattias Norlinder ska åka över till Montreal Canadiens och försöka ta en plats i NHL. Han skulle kunna bli kvar där, men han är inte tingad i förstarundan och kan inte bli tvingad att spela i AHL. Där kan de tappa en jättespelskicklig back. Jag hade gärna sett att Frölunda hade plockat in Chay Genoway, som nu gick till Brynäs, för han var magiskt bra andra halvan av säsongen när Frölunda vann guld 2019. Försvinner Norlinder är det ett frågetecken, men samtidigt kan en sådan som Simon Edvinsson kanske ta den rollen, säger Rylander och lägger till:

– Sedan vet man inte med målvaktssidan. Niklas Rubin har en del att bevisa i målet och hur bra är Matt Tomkins? Det blir ändå en omställning för honom att komma till SHL, med nya vinklar och så vidare. Han är stor, rörlig och ruskigt vältränad. Men det återstår att se hur han står sig i SHL, säger Johan Rylander.

Avslutningsvis, hur tror du att det går för Frölunda den här säsongen?

– Frölunda har analyserat sina problem och förstärkt de positionerna på ett bra sätt. Sedan är det omöjligt att säga hur långt det räcker. Men de kommer absolut att bli bättre än sjundeplatsen i fjol. För ett lag som säger att de ska vinna allt de ställer upp i håller det inte att bli sjua. Därför är det ändå press på Fredrik Sjöström (sportchef) och Roger Rönnberg (huvudtränare) nu, säger Johan Rylander