• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Dansk: "Det har varit en pojkdröm att spela i SHL"

26 juni 2015 15:17

Målvakten Oscar Dansk är född i Stockholm och flyttade som 13-åring till USA. Han har tidigare tillhört Brynäs, men kommer närmast från Columbus Blue Jackets i NHL där han är utlånad till SHL-nykomlingen Rögle kommande säsong. "SHL-publiken kommer att få se mer av mig nu när jag spelar på hemmaplan", säger Rögles Oscar Dansk.


Oscar Dansk flyttade som 13-åring till USA för att gå ett år i en amerikans skola. Det blev till slut tre år i USA innan han till säsongen 2010/2011 flyttade hem till Sverige och Brynäs.

– Jag, mina bröder, mamma och pappa spenderade mycket tid i Kanada när jag var yngre och bildade ett kontaktnät där. Jag kom in på en skola i USA och ville gärna prova på det, berättar Oscar Dansk.

Väl i Brynäs stannade Dansk i två säsonger och var fast förankarad i klubbens J20-lag, men någon debut i SHL blev det aldrig.

– Jag hade varit borta länge och lagom till juniorlandslagen drog igång kändes det som en bra tid att komma hem igen. Det var väldigt roliga år. Brynäs har levererat många bra målvakter genom tiderna.

Utsågs till Junior-VM:s bäste

När det kommer till just juniorlandslagen har Oscar Dansk varit med i samtliga, från U16 till juniorkronorna. Mest känd är han från JVM i Malmö 2014, där han utsågs till turneringens bästa målvakt.

– Det är det roligaste jag har gjort i min karriär hittills. Att det var på hemmaplan och vi hade ett riktigt bra lag var helt fantastiskt.

Dansk jublar efter att juniorkronorna slagit ut Ryssland i JVM 2014. Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

Den 21-åriga målvaktstalangen tillhör NHL-laget Columbus Blue Jackets och spelade förra säsongen 21 matcher för AHL-laget Springfield Falcons. Nu är han tillbaka i Sverige igen och denna gång på lån ett år till Rögle BK.

– Det ska bli riktigt kul att spela i SHL, det är en bra och spännande liga med många bra spelare. Det har varit en pojkdröm att spela i SHL, men som jag tyvärr inte fick uppleva i Brynäs, berättar Dansk och fortsätter:

– Rögle var det hetaste alternativet för mig personligen. De ville verkligen ha mig här och det kändes som en bra lösning att komma hit.

I Rögle kommer Dansk att få konkurrera om förstaspaden med norska 22-åringen Lars Volden. Tillsammans kommer duon bilda ett av SHL:s yngsta målvaktspar den kommande säsongen.

– Jag är ganska van vid att bilda unga målvaktspar. Jag gjorde det förra säsongen med Anton Forsberg i AHL och det kommer bara att bli roligt. Lars är en duktig målvakt och konkurensen kommer att vara tuff.

Vad har du för individuell målsättning med säsongen?

– Jag vill bara utveckla mitt spel. Rögle kändes helt rätt där, de har en bra utvecklingsvision för mig.

Till den kommande säsongen återfinns inte bara ett utan två lag från Skåne i SHL. I och med att Malmö Redhawks också tog klivet upp i våras har vi härliga skånederbyn att vänta under säsongen.

– Jag tror mycket på oss. Vi har fått ihop ett ungt och spännande lag och kan utmana de andra lagen. Det är extra kul att det kommer att spelas skånederbyn mot Malmö, säger Dansk och fortsätter:

– Att hänga kvar är så klart det första målet. Men sedan att vinna matcher och föda framgångar på det sättet. Fansen är otroligt bra i Rögle och hålla oss kvar och visa uppskattning på det sättet vore roligt.

Trots succén i JVM för två år sedan är Dansk något okänd för SHL-publiken och han hoppas att den kommande säsongen ska ändra på det.

– Det är klart att SHL-publiken kommer att få se mig mer nu när jag spelar på hemmaplan och det känns riktigt roligt, avslutar Dansk.