Situationsrummet förklarar videobedömningar från Rögle-Skellefteå

26 april 2021 11:35

Information om vad som händer i ligan och varför vissa sportsliga beslut fattas är viktigt för SHL. Därför kommer här en extra förklaring av de videobedömningar som gjordes i fredagens och lördagens matcher mellan Rögle och Skellefteå.


De allra flesta mål är naturligtvis enkla att godkänna utan någon större svårighet, men ibland uppstår situationer där det är klurigare och där domarna behöver hjälp av videobedömning.

I SHL:s situationsrum kontrolleras samtliga mål som görs och det är hit som domarna ringer för att få hjälp vid behov.

Som grund gäller att domarens initiala beslut på isen gäller tillsvidare. Efter videobedömning kan beslutet bara ändras om det man ser i videon visar att beslutet är fel. Är beslutet felaktigt så ändras det, men om beslutet är korrekt så fastställs det.

Det förekommer dock situationer där det inte går att se om beslutet på isen är korrekt eller inte. Om videobedömningen inte kan avgöra om domarens beslut är korrekt är videobedömningen inconclusive.

Situationsrummet på Twitter

Under match när videobedömning har gjorts kan du direkt efter få en förklaring från situationsrummet på Twitter.

Följ situationsrummet på Twitter här.

Både i fredagens och i lördagens matcher uppstod situationer som videobedömdes. Nedan följer förklaringarna.

Situation: 23 april Rögle-Skellefteå

Efter videobedömning framgår det att anfallande spelare hindrade målvakten i målområdet. Därav, EJ mål. Detta enligt regel 67.2 ”mål i samband med goaltender interference”

Situation: 24 april Rögle-Skellefteå

Efter videobedömning framgår det att anfallande spelare INTE hindrade målvakten. Därav, mål. Detta enligt regel 79.2 ”godkända mål”