SHL får möjligheten att anmäla spelare för diving

24 juni 2015 12:00

Säsongen 2015/2016 kommer SHL att ta hårdare tag mot unsportsmanlike conduct och diving. Tidigare säsonger har SHL endast kunnat varnat spelare för diving men till nästa säsong kommer anmälan till Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd kunna göras.


– Vi har diskuterat frågan i Elitkommittén och därigenom hittat möjligheter för att kunna anmäla en diving till disciplinnämnden, berättar SHL:s sportchef Johan Hemlin och fortsätter;

– Förra året tittade vi på ett antal situationer via SHL:s situationsrum, och varnade spelare som stod för en diving, men kunde inte göra mer än så, men till nästa säsong kommer vi alltså kunna anmäla om det är nödvändigt.

I SHL har problemet med diving inte varit stort men ligan vill ta krafttag mot förseelsen redan i ett tidigt skede, och det är därför man inför denna möjlighet med anmälan redan till nästa säsong.

Proceduren vid en anmälan kommer ske på samma sätt som vid en otillåten tackling.

– Situationsrummet kommer att titta på sekvensen och sedan skicka den vidare till referensgruppen som i sin tur gör sin bedömning innan situationsrummet sedan bestämmer om det ska anmälas eller ej, säger Hemlin.

Positiv respons från spelarhåll

Att ligan nu tar hårdare tag mot diving är något som spelarna är medvetna om. Spelarna har vid olika möten varit med och hört diskussionerna och det har från spelarhåll hela tiden varit positiv respons kring de hårdare synsättet på filmningar på isen.

När det gäller konsekvensen för en diving vid en eventuell anmälan så är det precis som i andra fall Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd som står för beslutet.

- Från ligans håll så anser vi att böter är en bra konsekvens för en diving. Men det beslutet äger disciplinnämnden, inte vi i SHL, avslutar Hemlin.