• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Tisdag Tis 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar

Gustafsson: "SHL är otroligt roligt att spela i"

11 juni 2015 09:06

Målvakten Johan Gustafsson är tillbaka i Sverige för spel i SHL och Frölunda. Vi minns hans säsonger i Luleå då han var rena rama väggen mellan stolparna, och efter två säsonger i nordamerika vill han nu ge karriären en ny skjuts framåt.


Publiken i Scandinavium i Göteborg kommer i vinter att få stifta bekantskap med en ny burväktare. Frölunda har i Johan Gustafsson värvat en synnerligen tät sista utpost som högst sannolikt kommer att vara med och konkurrera i toppen av målvaktsligan.

Det har han nämligen gjort båda de två säsongerna han tidigare har spelat i SHL. De två säsongerna var det Luleå som hade nöjet att dra nytta av hans magnifika spel.

I SHL 2011/2012 noterades han för 1.68 insläppta mål i snitt per spelade 60 minuter och en räddningsprocent på 93.21. Siffrorna för säsongen efter var 1.70 respektive 93.25.


Gustafsson hade järnkoll på pucken senast han spelade i SHL. Foto: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån.

Gustafsson lämnade Luleå och SHL 2013 för att testa spel i nordamerika. Inom Minesotas organisation blev det spel i Iowa Wild i AHL.

– Det kändes som att det var den rätta vägen att gå, jag hade tre bra säsonger i ryggen och kände att det var läge. Det gick kanske inte riktigt som jag hade tänkt mig och inför nästa säsong kände jag att jag behövde komma på banan igen och få en bättre grund, säger han.

Lyckade säsonger har avlöst varandra

Hans karriär startade annars i hemstaden Köping. Säsongen 2006/2007 fick han vara med och spela med Arbogas lag i HockeyAllsvenskan som blott 14 åring. Det väckte såklart en del uppståndelse och att killen hade talang, det rådde det inget tvivel om.

Efter en säsong i moderklubbens lag i division två flyttade Gustafsson till Karlstad för att studera på hockeygymnasiet. Efter J18 väntade spel i Skåre i division ett följt av Västerås i HockeyAllsvenskan.

– Jag hade ett bra år i Västerås innan jag flyttade upp till Luleå. Det var ytterligare några klubbar som hörde av sig, men jag kände att Luleå var det rätta alternativet för mig. Jag har bara positiva saker att säga om de åren och jag lärde mig jättemycket, berättar han.

I och med hans stabila målvaktsspel hade Luleå två fina säsonger med en serieseger under den första och en final det andra. Mitt i allt var Gustafsson med och tog JVM-guld också, så trots sin ringa ålder har han en hel del rutin.

"Bredden i SHL är helt fantastisk"

Efter att han nu testat sitt spel på andra sidan Atlanten siktar han på att få ny skjuts i karriären.

– Jag vill kanske inte säga att min karriär gått tillbaka, jag lärde mig massor med bra saker där. Men jag hade varit i Iowa i två år, visste vad jag fick där och kände att jag ville ha något nytt. Jag ville ha lite bättre möjligheter och det känns som att jag kommer att få här i Göteborg. Det känns riktigt kul, vi har ett bra lag och jag har kommit in i gruppen jättebra.

Du måste ha varit ett hett villebråd på marknaden? – Jag vet inte säkert, det kan ha varit några klubbar till som var intresserade, men jag bestämde mig ganska tidigt var jag ville - till Frölunda.

Han får nu konkurrera med den fyra år äldre Lars Johansson om målvaktsposten i laget, en tuff uppgift.

– Jag tycker att Lasse gjorde ett riktigt, riktigt bra slutspel förra säsongen och var en av de största anledningarna till att de vände 1-3 underläget mot Luleå i kvartsfinalen, säger Gustafsson.

Du har varit borta i två säsonger, vad vet du om SHL i dagsläget? – Ligan är otroligt rolig att spela i och är minst lika bra nu som den var då. Det försvinner alltid lite spelare, men bredden är helt fantastisk. Det är dessutom en jämn liga som står sig jättebra mot andra ligor. Det är absolut inget nerköp att gå från AHL till SHL, det är jag hundra procent säker på.

Ja, du är inte ensam om att ta steget från AHL till SHL. – Exakt, och de som kommer hit är riktiga spetsspelare i AHL. Att den ligans spetsspelare rör sig hitåt och vill vara här säger också en hel del om SHL:s kvalitet och dragningskraft, avslutar Gustafsson.