• Huvudsponsorer

Tydligare hantering av disciplinärenden

24 augusti 2016 16:20

Huvudtacklingar kommer att bedömas på samma sätt och Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd kommer att meddela snabbare beslut i disciplinära ärenden. Det är två av nyheterna som presenteras inför SHL 2016/2017.


SHL har från Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd fått information om att de i möjligaste mån kommer att kunna behandla ärenden redan dagen efter de anmälts. De kommer också att kategorisera förseelser i låg, medel och hög.

– Det följer precis det man presenterade på den senaste temadagen på Arlanda. Från klubbarnas sida ser man mycket positivt på en snabb behandling för att kunna förbereda sig för kommande matcher samt att snabba beslut är bra för alla parter, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin som tillsammans med domarchefen Peter Andersson de senaste veckorna besökt samtliga klubbar för att informera om och diskutera spelarnas säkerhet.

Situationsrummet tar över bedömningar

Nytt för i år är att huvudtacklingar alltid kommer att bedömas med fem plus 20 minuter som påföljd, ej som tidigare då det ibland bedömdes med två plus tio minuter.

– Domarna kommer inte själva besluta om ett straff ska uppgraderas till det större straffet, match penalty. Alla sådana bedömningar (med undantag för förseelser som spark, bitning etc.) ska hanteras av situationsrummet som arbetar i vanlig ordning med referensgruppen, säger domarchef Peter Andersson.

SHL:s situationsrum genomför just nu också en rad tekniska förbättringar och kommer under säsongen att ha en vassare teknik än tidigare.

Tydlig information på engelska

SHL har sett att de utländska spelarna har varit överrepresenterade i ärenden till Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd. Av den anledningen har samtliga engelskspråkiga spelare fått en engelsk text när Hemlin och Andersson besökt klubbarna för att bättre kunna ta in informationen. Innan seriestart kommer Johan Hemlin tillsammans med Cam Abbott (referensgruppen, SICO) också att genomföra ett obligatoriskt telefonmöte med dessa spelare, just för att verkligen få ut budskapet angående spelarnas säkerhet.

Nya i referensgruppen

SHL har nyligen också haft en genomgång med de nya medlemmarna i referensgruppen, Rickard Wallin och Christian Bäckman.

– Vi arbetar nu med att finslipa inför säsongen och det känns mycket bra att ha Wallin och Bäckman i gruppen. Det finns också stort stöd ute i klubbarna för dem, kommenterar Hemlin.