• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Tisdag Tis 6 Oktober Okt

"Tuffare på slashing och interference – bättre på kommunikation"

9 september 2020 13:00

Under våren och sommaren genomförde SHL, domarna och lagen möten där man försökte hitta punkter för att förbättra hockeyn under kommande säsong. Det har gett en större inblick i varandras vardag och även nyttiga diskussioner kring olika regler och situationer.


Det drar ihop sig till SHL-hockey igen och under sommaren har ligan och lagen jobbat tillsammans för att komma varandra närmare, inte minst genom isens tredje part: domarna.

När Coronapandemin under våren tvingade SHL, och många andra ligor, att avsluta säsongen i förtid tog SHL-ledningen tillvara på det tomrum som uppstod. Under säsongsuppehållet har samtal hållits mellan lag och domare för att hitta förbättringspunkter.

– Den röda tråd vi fick fram var att det var lite ojämn bedömning när det gällde slashing, box-out och kommunikation. Efter det tog vi fram instruktionstfilmer och lite regeländringar. Vi ska bli tuffare på slashing och interference och bli bättre på att kommunicera, säger Tomas Thorsbrink, Domarchef hos SHL.

I och med att det, som Thorsbrink uttrycker det, inte var några stora regeländringar gav mötena också utrymme för domarna att berätta mer om deras vardag. I ett avsnitt som heter "Livet Som Domare" kunde de heltidsanställda domarna berätta om deras vardag och hur den ser ut: Där förklarade domarna hur det är att jobba som heltidsanställd domare; hur de förbereder sig, hur det är under match, hur det är efter match. Hur det är efter utbildningar och tester. Mycket är likt den spelarna har. Den största skillnaden är att domarna har 52 bortamatcher och när lagen har analyserat klart matchen sitter domarna kvar i bilen, på väg hem, sa Thorsbrink.

Mötena har varit lyckade menar domaren Mikael Holm:

– Det är jättenyttigt för oss, både för domare och för spelare. Så de får ett “vanligt” ansikte på oss, så de ser vilka vi är och så de kan ställa lite frågor. Det gör att vi kan bygga lite relationer med varandra.

Han fick medhåll från Frölundas lagkapten Joel Lundqvist:

– Det är nyttigt att få ett ansikte på varandra och kunna snacka lite utanför hockeyn. Alla vill ju utveckla hockeyn och vi vill ju dra åt samma håll.

En återkommande diskussionspunkt har varit målvaktsinterference, menar Holm:

– Det har ju inte gjorts någon egentlig regelförändring där men det blir alltid diskussioner kring det. Därför är det så bra att komma ut och prata om hur vi ser på situationen när vi har vilopuls. Och inte när vi, spelarna och publiken har full puls. Det är viktigt att vi ger vår syn på det då.

Lundqvist:

– Situationerna framför mål är ju alltid heta. Det är nyttigt att diskutera. Sen har det varit intressant att få en inblick i deras vardag som domare, hur de lägger upp sin tillvaro.

Han fick medhåll från en annan kapten, Linköpings Jonas Junland.

– Jag tycker att det har varit bra, vi har fått en uppdatering av domarna och SHL, sa Junland och fortsatte:

– Jag hoppas att vi kan ha öppna och bra diskussioner fortsatt under säsongen och att det finns en hälsosam respekt mellan oss.

Tomas Thorsbrink är mer än nöjd med utfallet av mötena:

– Det har varit jättebra diskussioner, bra tydlighet. Det är extremt professionella spelare och lag. Det har varit bra synpunkter. Stor eloge till lagen.

Domarnas vardag är en speciell sådan. De ska inte bara genomföra 52 bortamatcher. De ska jobba efter ett regelverk som någon annan har skrivit.

– Domarna ska efterleva ett regelverk. Det är ju inte de som sätter regelverket, och oavsett vad man tycker om det måste de efterleva det. Sen behöver ju inte spelarna tycka att det är en bra regel, men det är viktigt att alla vet vad de har att röra sig med.

Här följer en kort genomgång av de ändringar som genomförts.

Regel 5.3 - Målvakt

Ändring: Den extra icke ombytta tredjemålvakten får vistas i spelarbåset som ledare (ej ombytt i målvaktsutrustning).

Regel 12 – Utrustning

Ändring: Justera regelverket kring felaktig utrustning avseende specifikt halsskydd och tandskydd.

Regel 23 - Straffslag

Ändring: Återinföra att ett straffslag ska avvaktas till dess att felande lag har kontroll på pucken.

Regel 67 – Goaltender interference

Ändring: Addera möjligheten att utdöma 5+GM samt MP för förseelser som faller under goaltender interference.

Regel 77 – Nedsläpp

Ändring: Nedsläpp på mittpunkten ska enbart ske vid följande tillfällen;

Periodstart Efter mål Vid felaktig icingavblåsning Vid för tidigt målvaktsbyte Övriga situationer ska nedsläpp ske på övriga punkter.

Regel 80 - Icing

Ändring: Återinföra att vid 50/50 situationer i samband med aktiv icing så ska spelet stoppas.