Möt människan: Robin Kovács

23 september 2020 10:00
#intervju

Vissa spelare kan avverka en hel karriär utan att göra så mycket väsen av sig. En sån spelare är inte Robin Kovács. Vid 23 års ålder har han redan gjort sig odödlig i AIK-kretsar, retat upp både fans och experter för målgester, gjort en uppmärksammad övergång mitt under brinnande SHL-säsong, tagit sig tillbaka från en bilkrasch med tragisk utgång, varit hjälptränare i AIK:s SDHL-lag – och utvecklats till en av ligans vassaste lirare. ”Jag är en person som vågar uttrycka åsikter och stå för dem”, konstaterar Robin Kovács själv.


Det är inte speciellt många SHL-spelare som är helt öppna med sitt supporterskap. För Robin Kovács har det emellertid aldrig varit aktuellt att dölja kärleken till AIK.

– Jag förstår inte varför det skulle vara ett problem, jag presterar inte sämre för min arbetsgivare för att jag håller på AIK. De känslorna har växt fram under uppväxten och det vore väl konstigare att försöka dölja dem bara för att jag själv spelar på elitnivå, säger han när shl.se når honom för en telefonintervju.

Blir pappa för andra gången

Det är en hektisk tid för Robin Kovács. Förutom nyss nämnda SHL-premiär väntar han och sambon Minatsu Murase parets andra barn vilken dag som helst.

– Ja, vi går i väntans tider nu, skrattar Robin. Att få barn har gett mig lite annat perspektiv på saker och ting. Det är skönt att ha något annat än hockey att tänka på när man kommer hem.

– Jag tror inte det blir någon större omställning med två barn, vi vet ju ungefär vad som väntar och tycker bara att det ska bli roligt, lägger han till.

Precis som Robin spelar Minatsu hockey på elitnivå. Hon har länge varit en av Sveriges mest talangfulla målvakter och bland annat deltagit i OS i Pyeongchang 2018. Att paret har ishockeyn gemensamt underlättar också i vardagen, menar Robin.

– Ja, så är det. Både hon och jag vet hur besviken och frustrerad man kan vara efter en dålig match och då är vi bra på att inte prata om det hemma.

Hoppade in som hjälptränare

I AIK fann Robin Kovács kärleken – i dubbel bemärkelse. Minatsu spelade nämligen även hon i AIK, och vid ett tillfälle var hon med på en av J18-killarnas träningar. De blev ett par och de gemensamma träningarna blev fler, fast då var rollerna omvända.

– Jag var och kollade på nästan alla träningar med AIK:s damlag och plötsligt hoppade deras tränare av. Då stod de där med en juniortränare som fick ta hand om A-laget också. Eftersom jag ändå var där försökte jag hjälpa till, komma med lite tips och så, sen blev det mer och mer, berättar Robin som säsongen 2015/16 var både A-lagsspelare för AIK:s herrar och hjälptränare för AIK:s damer.

Att det inte blev mer än en säsong som hjälptränare i damlaget hade sina orsaker, inte minst att Robin efter den säsongen tog chansen att åka över till Nordamerika för att spela till sig en plats i New York Rangers.

– Jag kände att jag hade en bra säsong i ryggen med AIK och när möjligheten kom var det svårt att tacka nej, förklarar Robin.

– Samtidigt som jag lärde mig att stå på egna ben och insåg att jag faktiskt klarar mig själv kan jag i efterhand känna att jag var väldigt ung och kanske kunde ha väntat lite med att åka över. Det är trots allt ett stort steg att gå från att bo hemma hos föräldrarna i Stockholm till att bo och klara sig själv i USA.

Förlorade nära vän i tragisk olycka

Sommaren 2017 var Robin med om en tragisk bilolycka där en av hans bästa vänner förolyckades. Robin själv klarade sig utan större fysiska men, men med ett oläkbart sår i själen.

– Det tar tid att återhämta sig från något sånt, medger Robin. Det har varit mycket tankar, många samtal för att komma tillbaka till en någorlunda vanlig vardag. Saknaden är kvar, men jag har lärt mig leva med den.

Den incidenten bidrog till att Robin valde att flytta tillbaka till Sverige, men i stället för spel i AIK valde han Luleå.

– Jag hade några olika förslag men magkänslan sa direkt att Luleå var rätt steg för mig, berättar Robin. Jag ville komma bort från Stockholm och bara fokusera på hockeyn.

– Det blev två väldigt bra år för mig där jag framförallt utvecklade mitt defensiva spel mycket. Jag fick bra hjälp i Luleå och känner att jag fick ett lite annat tänk i min hockey. Innan var jag utpräglat offensiv, men nu är jag en mer komplett spelare, resonerar Robin.

Olika hockeyfilosofier

Trots att han tog kliv i sitt defensiva spel kom det signaler från Norrbotten om att han och tränare Thomas ”Bulan” Berglund – med sin krävande och försvarsorienterade stil – inte drog jämnt. Relationen funkade – ett tag.

– Äh, jag hade inget emot honom som person, men rent hockeymässigt hade vi inte samma tänk och syn på saker och ting. Vi kom till en punkt där vi inte längre kom någonvart och då hittade vi en lösning som innebar att vi gick skilda vägar.

För Robin Kovács del innebar det ett uppmärksammat – vissa skulle kanske till och med kalla det infekterat – klubbyte till SHL-konkurrenten Örebro. Flytten hade föregåtts av rykten om att Kovács skulle vara klar för just Örebro – men först till nästkommande säsong. Nu effektuerades bytet redan den 16 januari.

– Jag som person bryr mig ganska lite om skriverier och åsikter från folk utifrån, hävdar Robin. Jag tycker att jag är ganska stark mentalt och kan koppla bort allt sånt och fokusera på rätt saker.

En debut att minnas

Övergången blev inte mindre känslig när det stod klart att Kovács skulle debutera för sin nya klubb Örebro – mot sin gamla klubb Luleå. Detta i en match som spelades i Behrn Arena den 23 januari 2020.

– Det är klart att det var extra nervöst inför den matchen, erkänner Robin. Det var överhuvudtaget ganska konstigt att ha spelat match med killarna i Luleå ena veckan och sedan spela mot dem andra veckan.

– Hela första perioden var jag ganska spänd och åkte runt och tänkte mycket. Sen blev det bättre och bättre och det var helt klart skönt att få bidra till att vi vände och vann matchen i tredje perioden, fortsätter han.

Matchen slutade 3–2 till Örebro efter att Robin Kovács stått för två assist, båda i powerplay, när hemmalaget gick från 0–2 till 3–2 i tredje perioden. Vändningen satte tonen för resten av säsongen för Robins egen del.

– Jo, men jag var nöjd med hur jag kom in i laget och föreningen och tycker att det gick bra spelmässigt också. Jag känner mig nöjd med beslutet att flytta och tror verkligen att vi har något riktigt bra på gång här i Örebro. Vi har värvat in många bra spelare och är starka i alla lagdelar.

Får man tro Robin själv är sammanhållningen i laget dessutom väldigt god. Han är långt ifrån ende stockholmaren i laget, men intygar att det inte blir några större dispyter när det är Stockholmsderbyn.

– Haha, nä, alla utom Bromé är AIK:are så där blir det i alla fall sällan tjafs!