40 ögonblick: Stefan Livs slutspel 2004

15 maj 2015 12:00

Säsongen 2003/2004 skulle bli ett bra år för Jönköpingslaget HV71 och dess dåvarande burväktare Stefan Liv. Med fem nollor varav fyra i finalserien mot Färjestad ledde han nästan på egen hand sitt HV71 till SM-guld.


I kvartsfinalen slog HV71, som vann serien, ut MODO Hockey med 4-2 i matcher. I semifinalen väntade Frölunda och i den sjätte matchen höll Liv nollan och HV71 avancerade till final efter 4-2 i matcher.

I finalen väntade serietvåan Färjestad och det skulle bli en rafflande finalserie som till slut HV71 vann med 4-3 i matcher. Mest anmärkningsvärt från finalserien var dock att i alla fyra HV-segrar höll Stefan Liv nollan. En helt makalös bedrift och kanske den allra största anledningen till att HV71 år 2004 vann sitt andra SM-guld.

Stefan Liv räddar i SM-finalen mot Färjestad. Foto: Anders Hellegren/Bildbyrån

Det tål att upprepas. Fyra nollor på sju finaler från mirakelmannen Stefan Liv. En bedrift som än idag inte slagits och ett form av rekord som med största sannolikhet kommer att förbli orört en lång tid framöver.

Stefan Liv har dessutom rekordet för antalet hållna nollor i slutspelsammanhang med sina 12 st.

En helt otrolig prestation från Stefan Liv och en självklar del av historien när SHL.se sammanfattar 40 historiska ögonblick under SHL:s 40:e säsong.