• Huvudsponsorer

Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Måndag Mån 19 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Idag 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar
Måndag Mån 26 Mars Mar
Tisdag Tis 27 Mars Mar
Onsdag Ons 28 Mars Mar
Torsdag Tor 29 Mars Mar
Fredag Fre 30 Mars Mar

Referee Showcase genomförs för första gången

21 april 2017 09:00

För första gången någonsin kommer SHL i samarbete med Svenska Ishockeyförbundet och HockeyAllsvenskan att genomföra ett referee showcase. Syftet är att få fram fler, nya och duktiga elitdomare.


Referee Showcase kommer att hållas under en helg i maj och det är till för att ge förbundsdomare och tidigare spelare på elitvivå chansen att sätta sig in i vad det innebär att bli domare på högsta nivå.

– De som kommer vara med på detta möte är domare som dömer idag i HockeyEttan och J20 Superelit. Skolade och talangfulla domare helt enkelt, och sen kommer det även vara med tidigare elitspelare som nu lagt av, och som är intresserade av att börja som domare, berättar SHL:s domarchef Peter Andersson.

Meningen med mötet är att deltagarna ska få en bred inblick i hur det fungerar inom SHL, HockeyAllsvenskan och Ishockeyförbundet. Alla tre parter kommer att vara på plats för att informera och presentera arbetet med domarverksamheten och deltagarna på mötet kommer också få chansen till tester och personliga möten. Bland annat med dagens SHL-domare.

– Det här görs ju för att locka dessa personer till att satsa på domaryrket. Vi får chansen att visa upp oss, och visa vad som krävs för att bli domare. Sen ger det också oss en bra bild över vad det är för typ av individer och hur mycket de är beredda att satsa på det här.

Är det viktigt för SHL?

– Absolut. Det här gör vi för att visa att vi är beredda att satsa på dessa personer. Att deltagarna känner att vi vill framåt. Det är också bra för alla deltagare att få en klar bild över vad som krävs för att bli en elitdomare inom dagens hockey.

"Ser ljust på framtiden"

Överlag så är det ett stort intresse för att bli domare idag, och domarchefen Peter Andersson berättar att det är med optimism som SHL blickar framåt mot en ny generation av domare.

– Så är det. Förhoppningen är ju att vi kan hitta några riktiga ess som är med på det här mötet.

Hur ser framtiden ut kring nya domare?

– Tittar jag ur ett SHL-perspektiv så känner jag mig ganska lugn faktiskt när det handlar om att rekrytera domare i framtiden. Dessutom så är känslan att fler spelare är intresserade av att ta upp en domarkarriär efter att spelarkarriären tagit slut, berättar Andersson och fortsätter:

– Vi kommer nästa år att ha tolv heltidsanställda domare i SHL, och det är något vi kommer hålla fast vid, och det ger ju spelare möjligheten att skapa sig en ny karriär inom ishockeyn även efter att man slutat spela.

Det låter som en bra ugångspunkt?

– Jag är som sagt ganska lugn, och jag tror att vi inom kort kommer hitta ett antal SHL-domare som är beredda att satsa för att ta över i framtiden.

I övrigt väntar nu slutspurten av säsongen för domarna. Efter säsongens slut kommer samtliga SHL-domare att hålla tester på Bosön, innan alla får individuella träningscheman att förhålla sig till under sommaren. Därtill kommer ett flertal möten hållas, bland annat där domare från flera olika sporter kommer mötas för att utbyta erfarenheter.

– Sen kommer det som vanligt att följas upp innan nästa säsong startar, med tester och möten för att se så att alla domare har följt sina program under sommaren, och att alla är redo när det drar igång igen.