• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Svensk hockeys regelbok för säsongen 2019/2020 presenterad

25 juni 2019 16:00
SHL 2019/2020

Det Svenska Ishockeyförbundet har tagit fram sin nya regelbok för nästkommande säsong. I regelboken för SHL 2019/2020 tar tolv större regeländringar plats, däribland nya regler för felaktig tekning, mål samt timeout.


Under tisdagen presenterade det Svenska Ishockeförbundet den nya regelboken som kommer att gälla för SHL-säsongen 2019/2020. Ändringar eller uppdateringar har skett vid en rad delar av regelboken, men det är främst tolv punkter som berörs.

Arbetet för att ta fram en uppdaterad version har skett i samverkan med ligaorganisationerna, tränare och målvaktscoacher. Dessa har kommit med synpunkter och förslag, allt med syfte att skapa en så god grund som möjligt. Utöver detta kan även nämnas att regelboken nu är helt könsneutral i sitt vokabulär.

– Spelreglerna är verkligen en viktig hörnsten i svensk ishockeys struktur för genomförandet av matcherna. Regelverket ämnar alltid till att främja en säker, teknisk och fartfylld ishockey med individens utveckling i centrum, kommenterar Svenska Ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson för förbundets hemsida och utvecklar;

– Det är också en viktig demokratisk process i ishockeyfamiljen där engagemang och intresse samlas från bredd till elit gällande förslag och idéer kring spelreglernas utformning och utveckling.

Sammanfattning av ändringar i regelboken inför säsongen 2019/2020

Regel 1 – Banan
Det är numera tillåtet att ha reklam i mittcirkeln, även om mittlinjen döljs.

Regel 2 – Målburar
Nya fästpluggar är framtagna. Det finns två varianter, en för ungdom och en för senior/junior. De gamla fästpluggarna får användas ett år till.

Regel 12 – Övriga utrustningsregler
Det är inte längre utvisning för den som inte bär sitt halsskydd. Istället ska domaren rapportera händelsen i efterhand.

Regel 44 – Checking to the head
Checking to the head-regeln ändras på så sätt att den endast ska användas vid kroppstacklingar som träffar i huvudet. I övriga fall ska andra regler tillämpas, exempelvis elbowing, cross-checking, high-sticking och så vidare.

Regel 56 – Interference & Late hit
Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit.

Regel 71 – Leaving the bench
Lagstraff ska utdömas om ett lag låter en spelare lämna spelarbåset eller utvisningsbåset vid ett periodslut om det pågår ett bråk.

Regel 72 – Refusing to the play the puck
Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.

Regel 77 – Nedsläpp
Om ett lag felar vid ett nedsläpp ska centern inte längre bytas ut. Istället ska centern varnas och får därefter en ny chans. Vid ett andra fel av samma lag i samma nedsläppsförfarande ska lagstraff utdömas.

Regel 79 - Mål
Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

Regel 80 – Icing
Om det är så jämnt att linjedomaren inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken i en icingsituation ska icingen slås av.

Regel 85 – Puck ur spel
Om pucken spelas ur spel i anfallszonen av en anfallande spelare ska nedsläppet ändå ske i anfallszonen.

Regel 87 Timeout
Timeout får ej begäras av ett lag som spelat pucken till icing.

Du finner Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelande samt regelboken för säsongen 2019/2020 i sin helhet genom att klicka här.