Mer än bara hockey: Lakers Stora Hjärtan

22 december 2021 12:00
#Meränbarahockey

Varje år skänker spelarna i Växjö Lakers A-lag pengar till fonden Lakers Stora Hjärtan, vars syfte är att göra livet lite bättre för sjuka barn samt öka intresset för ishockey i närområdet.


Lakers Stora Hjärtan har funnits sedan 2013, då sportchefen Henrik Evertsson tillsammans med dåvarande tränarteamet i Lakers A-lag spånade fram initiativet. Än idag är det Evertsson som administrerar fonden, som har två huvudsyften.

– Vi riktar oss dels till fritidsgårdar, där vi vill bidra till att öka intresset för hockey genom att dela ut biljetter till våra matcher samt finnas där ibland och hänga med ungdomarna, berättar Erik Josefsson, lagkapten i Växjö Lakers och en av de som varit med sedan starten 2013.

– Dels riktar vi oss mot Lekterapin, en del av barn- och ungdomsmottagningen på Växjö Lasarett, fortsätter han. Där har barnen en frizon från undersökningar och behandlingar och det är en viktig plats för de barn som vårdas länge på sjukhus och vars vardag annars präglas av just undersökningar, provtagningar och behandlingar.

Bidrar till olika välgörenhetsprojekt

Utöver dessa två huvudsyften bidrar fonden också till andra välgörenhetsprojekt, såväl internt inom föreningen som externt i samhället.

– I flera år har vi stöttat ett ideellt projekt som kallas Julhjälpen, där en Växjöfamilj hjälper andra familjer som har det tufft ekonomiskt inför julen, berättar Erik. Sen kan vi genom fonden bidra till att något eller några barn vars föräldrar har det tufft ekonomiskt får träningsutrustning eller träningsavgiften betald till exempel.

Rent praktiskt går det till så att spelare och ledare i Växjö Lakers A-lag inför varje säsong får skriva upp sig på en lista om de vill bidra till fonden. Det finns tre olika nivåer: "låg", "medel" och "hög", men det är också helt frivilligt att delta.

– Nästan alla nya spelare som kommer hit tycker att det är en bra grej och hänger på, men det finns ingen press att man måste bidra eller hets i att man ska bidra så mycket som möjligt utan alla gör utifrån sina egna förutsättningar och önskemål, understryker Erik.

En som gick lite utöver det vanliga var klubbikonen Liam Reddox, som spelade i Växjö mellan 2011 och 2019. Han och hans hustru Ashley startade nämligen ett eget välgörenhetsinitiativ, Red's Stora Hjärta.

– På eget initiativ köpte de två säsongsbiljetter till barnkliniken i Växjö, så att långtidssjuka barn tillsammans med en vuxen kunde gå på en hockeymatch och koppla bort allt kring sjukdomen, sjukhusmiljön och det jobbiga för en kväll, berättar Erik Josefsson.

– Efter matchen fick de komma ner och träffa Liam och snacka lite med oss andra spelare i omklädningsrummet, fortsätter Erik.

Red's Stora Hjärta slutade inte när Reddox lämnade

Sedan Liam Reddox lämnade Växjö 2019 har hans fond också övergått till Lakers Stora Hjärtan, som ser till att hålla liv i Reddox initiativ.

– Vi har fortfarande kvar säsongsbiljetter som vi spelare i laget betalar, och de biljetterna går till Lekterapin, berättar Erik.

Samtidigt som spelarna i Växjös A-lag genom Lakers Stora Hjärtan själva bidrar med pengar till olika välgörenhetsprojekt bidrar de till att uppmärksamma olika välgörenhetsorganisationer och deras insatser vilket också kan ge andra positiva effekter.

– Vissa projekt som vi stöttat har även sponsorer till Lakers varit med och stöttat och likaså privatpersoner som hejar på Växjö Lakers, berättar Erik. De ser att det ger goodwill till hela samhället att bidra.

Blivit viktigare med åren

För Erik själv har det alltid varit självklart att vara med och bidra, men han hymlar inte med att initiativet kommit att ligga honom varmare och varmare om hjärtat med åren.

– I början kändes det väl bra, men jag tänkte inte så mycket mer på det, säger han. Sedan jag själv fick barn har jag blivit mycket mer medveten om hur olika förutsättningar olika barn har, och det har gjort väldigt starkt intryck på mig att träffa sjuka barn och sätta mig in i deras och deras föräldrars situation.

– Jag har också en otroligt stor respekt för de som kämpar och sliter med tuffa jobb och har svårt att få vardagen att gå ihop. Vi hockeyspelare tjänar bra och är privilegierade så jag tycker att det här är ett fantastiskt sätt att få ge något tillbaka till samhället.

"Var är Robert Rosén?"

Som en del i Lakers Stora Hjärtans verksamhet är Erik och hans lagkamrater ute i föreningen och möter ungdomsspelare. Ett par gånger om året deltar de i träningar med sina fadderlag. Det brukar vara mycket skratt och glada miner, samt en hel del frågor.

– Det är ganska ofta barnen kommer fram och undrar var Robert Rosén eller Viktor Fasth är, medger Erik och garvar samtidigt som han understryker att han inte tar illa upp när barnen spanar efter hans lagkompisar.