Landslagsdebutanten: "Har inget att förlora"

18 december 2020 11:00
Tre Kronor

Efter att ha haft svårt om att ta plats i Linköping blev Fredrik Karlström utlånad till AIK i allsvenskan. Det här var i november 2018. Drygt två år senare har det blivit dags för Karlström att landslagsdebutera. ”Tänker man tillbaka är det häftigt att det har gått så fort, att jag något år efter att jag satt och tuggade knopp får spela i Tre Kronor”, säger Karlström.


I går inleddes Channel One Cup för Tre Kronor med match mot hemmanationen Ryssland. I Johan Garpenlövs trupp hittar vi sex spelare från SHL. En av dem är Fredrik Karlström, 22, och för honom blir det här hans landslagsdebut.

– Stort känns det. Det här är inget jag kanske hade räknade med i mitten av förra säsongen, att jag skulle få landslagsdebutera ett år senare. Efter en tveksam inledning på förra året tycker jag att jag har växt in i SHL-kostymen och att det har rullat på. Jag har försökt att ta steg hela tiden och det känns som att jag har varit inne i en ganska bra trend på slutet. Och nu när man får den här chansen vill man såklart ta den, säger han.

Växjöforwarden ligger i ett hotellrum på Arlanda flygplats och väntar på avfärd till Ryssland när SHL.se når honom.

– Än har jag inte blivit nervös, men det kommer garanterat att bli lite pirrigt, men framförallt väldigt roligt, säger 22-åringen.

Inne på fjärde SHL-säsongen

Karlström har fått sin hockeyfostran i Trångsunds IF och som 16-åring bytte han till AIK. Han fick sitt stora genombrott i allsvenskan säsongen 2016/17 då han gjorde 24 poäng på 45 matcher. Belöningen kom i form av en JVM-plats, trots att han var ett år yngre än många av de andra spelarna i truppen. Efter den säsongen skrev han på för Linköping, med förhoppningen att karriären skulle ta fart ytterligare, men så blev det inte.

– Jag kom till Linköping från ett bra år och tänkte att härifrån kommer det att flyga, men sedan kom verkligheten. Det är inte helt lätt att ta det steget direkt till SHL. Elias Pettersson gjorde det, men han är några nivåer upp. Det blev tufft när jag i tanken tänkte att det bara skulle flyga och sedan fick jag sitta på bänken, säger Karlström.

Under andra säsongen i Linköping bad han till och med om att få bli utlånad till AIK igen efter att ha haft svårt att ta en ordinarie plats i laget.

– Tänker man tillbaka är det häftigt att det har gått så fort, att jag något år efter att jag satt och tuggade knopp får spela i Tre Kronor, säger han.

Fått ett lyft i Lakers

Inför den förra säsongen valde Fredrik Karlström att skriva på för Växjö Lakers. I fjol blev det 20 poäng på 52 matcher och 22-åringen har fortsatt att ta kliv i år och han har redan gjort 16 poäng (på 23 matcher). Utöver flytten till Lakers och förtroendet han har fått från klubben lyfter han även fram Pär Johansson, development coach i Dallas Stars ( NHL-klubben som Fredrik Karlström tillhör), som en del i framgången den senaste tiden.

– Pär har hjälpt mig mycket. Vi har ständig kontakt, och även min agent Thomas Sjögren måste jag nämna, som även han har varit ett stort stöd. Men Pär Johansson kom in förra året som utvecklingsansvarig i Dallas och var med mig förra säsongen. Efter min tröga start i Växjö hjälpte han mig ganska mycket mentalt. Lite hur jag kunde tänka, för jag tänkte på fel saker ganska ofta. Jag tänkte på resultat före prestation. Vi kollade mycket video och lyckades få mig att tänka annorlunda. Han är en gammal backtränare och har vunnit SM-guld med Frölunda och han har bra koll på defensiva detaljer. Där har jag fått en del tips och hjälp, säger Karlström.

Du var inne på det mentala, som ju är en väldigt stor del i hockey. Går det att sätta ord på hur det självförtroende är nu kontra för drygt ett och ett halvt år sedan?

– Det är som dag och natt. Man är inte så jäkla stor när man sitter där på bänken. Jag fick göra ett klubbyte och fick en liten boost av det. Jag fick förtroende av Sam (Hallam, Växjös huvudtränare), även om jag om jag inte var jättebra i början av förra säsongen. Jag fick ändå spela hela tiden och till slut lyckades jag växa in i SHL-kostymen. Som sagt har jag fått mycket hjälp av Växjö, agenten och Pär Johansson. Efter det har jag spelat kontinuerligt och av att spela mycket bygger man självförtroende. Jag känner att jag får en utveckling, vilket också ger självförtroende, säger Karlström.

Klyschig fråga, men tror du att du kan ha nytta av de lite tuffare åren längre fram i karriären?

– Absolut. Det tror jag. Jag har varit med om den negativa utmaningen som blir till något positivt. Jag vet hur det är när jag får mindre speltid, men jag vet nu att jag kan mig ur den där gropen, och komma ut bättre. Man säger ju att draken lyfter i motvind, säger Karlström.

Avslutningsvis, vad har du för förväntningar på Channel One Cup?

– Jätteroligt ska det bli. Att bara få debutera och det känns som att jag inte har något att förlora. Jag ska bara gå ut och köra. Sedan ska det blir kul att få spela på internationell nivå. Men jag ska försöka att inte tänka så mycket på det, utan bara gå ut och spela. Jag har som sagt inget att förlora, säger Fredrik Karlström.