40 ögonblick: Den finska ikonen Jarmo Myllys

6 maj 2015 12:50

I Luleå Hockey är tröjnumret 35 för evigt pensionerat. Målvaktsikonen Jarmo Myllys bar tröjan och han gjorde det med bravur. Myllys har satt ett avtryck i den svenska hockeyhistorien som för alltid kommer minnas, både i Luleå och i SHL.


Efter att Jarmo Myllys stått för en riktigt bra säsong i finska Lukko säsongen 1993/1994 belönades han med en landslagsplats i den finska truppen i både OS och VM. Där briljerade Myllys med sin karaktäristiska spelstil och många imponerades av Myllys som det året vann brons med Lukko, brons i OS, silver i VM och kom med i den finska ligans All-Star Team. Myllys stod för en riktigt stark säsong.

Därför var det något av en fin smällkaramell som Luleå bjöd SHL på när man senare kunde presentera Myllys som ny burväktare i norrbottensklubben. Den presentationen skulle visa sig vara starten på en lång finsk era i Luleå Hockey som slutade med en tröjhissning i Coop Norrbotten Arena.

Mål, assists, räddningar och slagsmål

Myllys stod för flertalet matchavgörande räddningar i luleåtröjan under sin sju år långa sejour i Norrbotten och beskrevs som en matchvinnare ut i fingerspetsarna. Myllys var också en av de stora förgrundsfigurerna i Luleåtruppen 1995/1996 då Luleå bärgade sitt första och hittills enda SM-guld.

Men utöver belöningen för sitt slit med laget stod Myllys för flertalet personliga bedrifter som satt sig på hockeypublikens näthinna. Myllys har som målvakt gjort två mål, 17 assist och hållit fjärde mest nollor i SHL-historien med 36 stycken. Han är också den målvakt som dragit på sig mest utvisningsminuter.

Tröjan i taket under 2011

Jarmo Myllys avslutade sin aktiva karriär efter säsongen 2004/2005 efter att ha avslutat med en säsong med Saipa i den finska ligan. Då hade Myllys samlat på sig en diger meritlista med medaljer från flertalet mästerskap både i klubb och landslag samt en hel del personliga trofeér. Bland annat har Myllys blivit utsedd till bästa målvakt i finska ligan, SHL samt VM.

För hans bedrifter i Luleå Hockey fick han den 23 november 2011 se sin tröja hissas till taket i Coop Norrbotten Arena inför en utsåld arena, med jublande publik och en Myllys med tårar i ögonen.

– Tack för alla mina fantastiska år här i Luleå, sa legendaren som idag jobbar som assisterande tränare i Klagenfurter i Österrikiska ligan.