• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep

En spelarkarriär: Johan Markusson

10 juni 2014 11:30

SHL blir till säsongen 2014/2015 några profiler fattigare, spelare som nu beslutat sig för att lägga skridskorna på hyllan. En av dessa är Växjö Lakers mångårige lagkapten Johan Markusson, härföraren som i fjol ledde sitt lag till klubbens bästa säsong någonsin.


– Hade jag varit hel i kroppen skulle jag gärna fortsatt spela något år till. Jag har haft skador som gör att det inte fungerar att spela längre, säger Markusson efter att han fattat beslutet att sluta spela ishockey.

Växjö Lakers tappar därmed sin lagkapten sedan fem år tillbaka och hans betydelse för laget och för klubben går inte att misstolka.

– Vi var ett mjukt gäng, det är bara att erkänna, och det var därför han kom hit 2005. Vi hade många skickliga spelare, men detta Växjö Lakers som vi ser idag började byggas när Markusson kom in i klubben. Allt från träningsvilja till framförallt inställningen, säger sportchefen Henrik Evertsson i en hyllning på klubbens hemsida.

– "Mackan" har varit otroligt viktig för oss och det blir en stor utmaning för oss att ta hans ledarskap vidare så att det genomsyrar gruppen fortsättningsvis också, men då genom andra människor. Alla som är i laget idag har blivit uppfostrade av honom vilket gör att vi har en väldigt bra grupp och det finns bra kandidater att ta över facklan efter honom. Sedan går det inte att uppskatta nog allt som han bidragit med. Vi är otroligt tacksamma över det som Johan gjort för klubben, fortsätter Evertsson.

Ishockeyn har fört honom genom landet

Markusson är uppvuxen i Hagaström utanför Gävle och började spela ishockey i Hagaströms SK som knatte. Sedan blev det spel i Brynäs när han var ungefär tio år så han kom in i den organisationen ganska tidigt. När Markusson sedan blev senior fick han inget kontrakt med Brynäs och flyttade till Boden.

– Första åren i Boden har jag för mig var samtidigt som HockeyAllsvenskan startade och man gjorde om seriesystemet. Det var två relativt korta säsonger vill jag minnas som tog slut redan i början av mars, minns han tillbaka och fortsätter:

– Sen blev det fyra säsonger i Oskarshamn där vi spelade i Kvalserien till SHL det sista året.

Han har sammanlagt spelat 443 matcher i HockeyAllsvenskan. När han bytte klubb nästa gång blev det även då spel i den näst högsta serien. Växjö Lakers höll på att etablera sig och har efter Markussons inträde 2005 gjort framsteg egentligen varje år. Det blev avancemang till SHL 2011 och han fick förmånen att kunna leva på ishockeyn under tre år och spela i landets högsta serie, något han är otroligt glad över.

– Jag tror inte att det finns så många hockeyspelare som inte har ambitionen att komma högre upp. Men i och med att åren gick så blev förutsättningarna att bli värvad till SHL mindre och mindre. Att vi gick upp med Växjö var det bästa sättet för mig att äntligen få spela i SHL. Det har betytt oerhört mycket att få gå upp med ett lag jag älskat att spela i, säger han.

Markusson är omåttligt populär bland supportrarna i Växjö. Henrik Johansson / Pic-Agency Sweden

Växjö gjorde under fjolåret den bästa säsongen i klubbens historia. Känns det bra att ändå få sluta på topp?
– Både ja och nej. Att få avsluta med den bästa säsongen är fantastiskt i sig men samtidigt tvingas jag avsluta efter den säsong som var roligast att spela. Det känns lite bittert på så sätt.

Gör det att beslutet känns mer abrupt?
– Ja kanske det, men hellre det än att bli utsparkad på grund av att jag inte räcker till sportsligt. Man kan väga för och emot, man kan inte ha kakan och samtidigt äta den. Sammantaget känns det ändå bra. Jag är tillfreds med min situation trots allt, menar han.

Vad är det klaraste minnet och vad kommer du att sakna mest? – Det som kommer upp först är det senast upplevda, slutspelet. När vi gick in till första matchen hemma mot Luleå och det var knallorange på läktaren. Hela staden backade upp oss och det kändes enormt stort. Den entusiasmen som var smittade av sig och jag vet inte om jag kommer uppleva det igen. Förhoppningsvis kommer klubben göra det men personligen får jag nog svårt att uppleva det igen, berättar han.

Kan du tänka dig att jobba vidare inom ishockeyn på något sätt? – Som det ser ut nu tror jag inte det men man ska aldrig säga aldrig. Jag kan kanske tänka mig att ha ett finger med i spelet någonstans men i vilken omfattning vet jag inte, avslutar han.

Markusson porträtterades tidigare under säsongen på SHL.se som spelartypen härföraren. Gå vidare här om du missade det.

Han har även hyllats stort på Växjös hemsida i och med sin pensionering från ishockeyn.