Månadens spelare i december: Veini Vehviläinen

5 januari 2022 15:00
Månadens spelare

Veini Vehviläinen är Månadens Spelare i december i SHL. Brynäsmålvakten fick juryns röster och tilldelas nu Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor som han skänker till Brynäs ungdomsverksamhet och specifikt till dess målvakter.


Varje månad hela säsongen kommer Månadens spelare i SHL att utses i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Vinnaren i december är Veini Vehviläinen.

Detta efter att den 24-årige målvakten hållit nollan i fyra av sju matcher den gångna månaden. Han höll tätt mot Djurgården, Frölunda, Malmö samt Örebro. Totalt räddade finländaren 150 skott under december och han noterades för 94,34 i räddningsprocent, näst bäst av samtliga målvakter i ligan under december. I snitt släppte han in 1.31 mål per match.

– Jag känner mig stolt och hedrad. Det finns många bra spelare i ligan så att ens bli nominerad är hedrande, säger Veini Vehviläinen.

Hur ser du på din och lagets säsong så här långt?

– Det spelas en snabb och bra hockey i den här ligan. Det är många jämna matcher. Vi har utvecklats bra och vi har roligt tillsammans. Min egen säsong har varit som hela lagets, jag har blivit bättre hela tiden, säger han.

Veini Vehviläinen tilldelas nu Hejapriset av huvudsponsorn Svenska Spel. Vinstpengarna, 10 000 kronor, ska gå till ett projekt som stärker svensk ishockey.

Vilket projekt ska pengarna gå till och varför har du valt det projektet?

– Jag vill skänka pengarna till Brynäs ungdomsverksamhet och målvakterna där. Målvaktsutrustning kostar mycket och det här känns som ett bra bidrag, säger Vehviläinen.

Så röstade juryn

Veini Vehviläinen, Brynäs, 24 p

Adam Tambellini, Rögle, 17 p

Jonathan Pudas, Skellefteå 15 p

Marcus Sörensen, Djurgården 10 p

Markus Ljungh, Linköping, 9 p

Vinnaren röstas fram av en jury som poängsätter de fem kandidaterna med 1-5, där 5 är bäst, dvs en siffra per kandidat. Kandidaten med den sammanlagt högsta röstsiffran vinner.

Juryn består av: Hans Abrahamsson (Sportbladet), Johanna Dahlén (SportExpressen), Mats Einarsson (Svenska Spel), Johan Hemlin (SHL) samt Måns Karlsson (Hockeysverige).

Tidigare vinnare

September/oktober: Ryan Lasch, Frölunda

November: Adam Tambellini, Rögle

Mer om Månadens spelare hittar du här.