• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

#SHLThrowback - Henrik Zetterberg

13 december 2018 15:00
#SHLThrowback

Vi fortsätter att blicka tillbaka till SHL-talangerna som blommade ut till att bli lysande stjärnor. På torsdagen ser vi tillbaka på en profil som nyligen lade skridskorna på hyllan efter en framgångsrik karriär som satte fart i Medelpad och Timrå IK.


Säsongen 2000/2001 gick Timrå IK upp i högstaserien med en talang som skulle komma att blomma ut till en stjärna. Det dröjde heller inte länge för den då 20-årige Sundsvallssonen, som draftades först i sjunderundan sommaren 1999, att visa upp sig i dåvarande Elitserien. Centern avgjorde direkt i premiären mot Djurgården, noterades sedermera för 46 poäng på 47 matcher och tilldelades också priset som "Årets rookie".

Sejouren därpå var Henrik Zetterberg åter poängbäst i Timrå IK. Laget avslutade säsongen med att säkra kontraktet i Kvalserien vilket blev centerns sista framträdande, utöver lockoutsäsongen 2005/2006, i såväl SHL som i Medelpadslaget. Samma år gick flyttlasset till andra sidan Atlanten och Detroit Red Wings, där han blev kvar för resten av karriären.

Utöver de två lockoutsäsongerna gjorde Zetterberg 1219 framträdanden och 1080 poäng för Red Wings, där han för sina ledaregenskaper först tilldelades en roll som assisterande kapten innan det tunga C:et broderades på hans tröja. Kaptensrollen hade "Zäta" ända fram till att det inför denna säsong stod klart att karriären var över - en karriär fylld av framgångar. På Zetterbergs tunga meritlista återfinns bland annat guld från såväl OS som VM och också en Stanley Cup-titel. I samma slutspel som han lyfte den mäktiga pokalen i skyn, utsågs han till slutspelets mest värdefulle spelare.

Timråprofilen har inte bara kännetecknats som en spelare av hög kaliber - utan också för sitt engagemang och ledarskap både på och utanför isen. "King Clancy Memorial Trophy" och "NHL Foundation Player Award" är priser som Zäta har belönats med - priser som ges till spelare som visat upp bäst ledaregenskaper, värdegrund och huminitära bidrag till samhället.