"Duktiga spelare ska inte vara frånvarande"

14 september 2017 13:30
Spelarnas säkerhet

Det arbetas hårt och brett med spelarnas säkerhet i Hockeysverige. Ulf Nordström, ordförande på Svensk Ishockeymedicinsk förening, berättar om samarbetet med SHL. "Förhoppningen är att skador ska minska ytterligare", säger han.


Spelarnas säkerhet är viktig och högt prioriterad i SHL - det handlar om spelarnas arbetsmiljö på sin arbetsplats. För att kunna skapa så bra arbetsförhållanden som möjligt för spelarna arbetar SHL på bred front i frågan. Nyligen hölls ett möte mellan Svensk Ishockeymedicinsk förening och representanter från SHL. Från ligan deltog Johan Hemlin (sportchef SHL), Abbe Törsleff (säkerhetsansvarig SHL) samt domarchef Ulf Rönnmark.

– Domarchefen pratade bland annat om regler, säkerhetschefen berättade om arenafrågor och arenasäkerhet. Under mötet hölls bland annat också en presentation om höftskador på målvakter. Dessutom förelästes det om huvudskador, berättar ordföranden för Svensk Ishockeymedicinsk förening Ulf Nordström och fortsätter:

– Vi ska ha en gemensam syn på hur vi gör bedömningar när man får en huvudskada och hur rehabiliteringen ska bedrivas. Det tycker jag att vi har och dessutom kommit långt i frågorna, förklarar han.

"Vill få fram statistik"

Svensk Ishockeymedicinsk förening skapades i september i fjol och är en förening för samtliga lagläkare och fysio från klubbarna i SHL, dessutom medverkar även läkare och fysio från SDHL, HockeyAllsvenskan och även medicinsk personal från Svenska Ishockeyförbundet. I samarbete med SHL arbetar föreningen med en rad frågor kopplade till spelarnas säkerhet.

– Vi försöker dels bedriva skadeförebyggande åtgärder, se till spelarnas hälsa helt enkelt. Vi pratar även om dopingfrågor och hur man handlägger huvudskador.

Ett arbete som givit resultat. Vid en summering av SHL 2016/2017 kunde vi se en rejäl minskning rörande antalet anmälda huvudtacklingar, en minskning med över 40 procent jämfört med föregående säsong.

– Det är väldigt glädjande att de går ner, väldigt bra.

Vad har du för målsättning inför den stundande säsongen?

– Förhoppningen är att skador ska minska ytterligare. Duktiga spelare ska spela och inte vara frånvarande.

Ytterligare en fråga det arbetas med just nu är att Svensk Ishockeymedicinsk förening och SHL tillsammans tar fram ett välfungerande skaderegister.

– Vi vill få fram statistik, bra statistik över skador, vilken typ och hur många. Vi har haft ett skaderegister tidigare som vi nu uppdaterar.

Läs mer om spelarnas säkerhet!