• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep

Jakob Lilja: "Svårt för motståndarna att försvara mot oss"

18 oktober 2018 09:00
Närbild på Djurgårdens Jakob Lilja som åker förbi avbytarbänken och får en highfive av sina lagkamrater.
Intervju

Djurgården är SHL:s målgladaste lag så här långt. Anledningen till det stavas Daniel Brodin, Jacob Josefson och inte minst Jakob Lilja. 25-åringen har verkligen exploderat i sin nya klubb.


Efter tre år i Linköping blev Djurgården ny klubbadress för 25-årige Jakob Lilja den här säsongen. Väl där har forwarden fått enorm utväxling. Anfallstrion med Jakob Lilja, Daniel Brodin och Jacob Josefson har varit ett av SHL:s största utropstecken så här långt och gjort 35 poäng. Trion ligger med den poängproduktionen etta, tvåa och trea i poängligan och allra högst upp finner vi Lilja med 13 av dem.

– Jag tycker att jag har spelat bra. Jag har fått ut mycket offensiv och hittat en bra kemi med Brodin och Josefson. Jag har mycket de andra att tacka för att vi gjort mycket mål och skapat mycket, berättar en ödmjuk Lilja och utvecklar sina tankar om trions samarbete;

– Vi har kul när vi spelar tillsammans. Vi kompletterar varandra ganska bra. Josefson har mycket puck och kan sätta upp oss i lägen och vi gillar att ta oss in på kassen och komma till avslut. Vi har ett bra attackspel mot målet och får mycket tryck. Samtidigt har alla tre bra fart på skridskorna och kan ställa om snabbt.

Finns det något du är mindre nöjd med så här långt?

– Jag hade väl hoppats på några fler mål. Jag har bränt lite lägen men så länge femman fortsätter att prodcuera och vi vinner är det inget att gräva ner sig i.

Alla vet nog vid det här laget om incidenten där Jakob Lilja crosscheckade Jens Olsson i nacken under en match i HockeyAllsvenskan 2015. Efter en rättsprocess som varade i drygt tre år fick Lilja i somras domen - att han döms för misshandel.

Hur mycket släppte från dina axlar när det äntligen var över? Har det något med din succé i säsongsinlednignen att göra?

– Jag vet inte. Egentligen tror jag väl inte det men kanske. Jag har ingenting att tänka på där längre och slipper lägga energi på det. Jag har hela tiden tänkt att det inte påverkar mig när jag spelar men det är en oerhörd lättnad att inte behöva hålla på med det där mer.

"Det bli rolig hockey"

Djurgården har överlag visat prov på fantastisk anfallshockey i inledningen på SHL och på åtta spelade matcher har klubben gjort 32 mål - ett snitt på fyra mål per match och tre mer än Linköping - som dessutom har en match mer spelad.

– Vi spelar ganska anfallsinriktad ishockey med många skickliga spelare och då blir det så. Vi har ett lag där alla vill bidra och är ett ganska skridskostarkt lag där det är svårt för motståndarna att försvara mot oss, framförallt när vi får långa anfall. Det blir rolig hockey när många vill bidra framåt.

Lilja har som bäst stått för 23 poäng i SHL, vilket var säsongen 2015/2016. Redan efter åtta matcher är han alltså endast tio poäng från att slå det - en utmaning han ser fram emot.

– Ja, det är klart att jag gör. Jag vill slå mitt gamla personliga rekord och bidra så mycket som möjligt. Men att vinna poängliga och sådant är inget jag satt upp som mål utan jag vill bara göra så mycket poäng som möjligt. Jag har alltid gjort hyfsat mycket mål och haft ett driv att göra mål.

"Kan spela lite mer fritt här"

En annan del i framgången är att Lilja under Robert Ohlssons ledning har fått betydligt mer istid än i Linköping. 25-åringen har i år snittat 18:39 i istid att jämföra med 16.21 föregående säsong.

– Ja, det har blivit ett mer offensivt förtroende, men jag hade inga problem med Linköping och trivdes jättebra där. Men detta var en av anledningarna till varför jag ville och behövde testa något nytt. Jag ville få en större roll helt enkelt.

Förutom att få en större roll pekar Lilja på ytterligare två skillnader i årets säsong; en större frihet på isen och spel i powerplay.

– Jag kanske kan spela lite mer fritt här, tänka mer offensivt. Jag har fått chansen att spela powerplay och lyckats göra lite poäng även där.

"Tänka extra när man möter dem"

8 till 11 november spelas Karjala Cup i Finland och Tjeckien och Tre Kronor samlas för första gången den här säsongen. Fortsätter Lilja att prestera på nuvarande nivå är nog ett samtal från Rikard Grönborg och landslagsdebut inte speciellt långt borta. 25-åringen är dock försiktig med att låta tankarna flyga iväg.

– Det är klart det är en dröm och ett mål. Sedan får man väl inte stirra sig blind på det. Jag har faktiskt inte en aning om hur tankarna går där utan jag kan bara spela bra här och se hur långt det räcker. Skulle jag åka och tänka på det skulle det bli fel.

Ikväll ställs Lilja och Djurgårdens formidabla anfallstrio mot Skellefteå och en annan kedja som brukar sprida skräck hos motståndarna, nämligen den med Mathis Olimb, Joakim Lindström och Oscar Möller.

– Min erfarenhet när jag mött dem är att Möller vill ta mycket avslut. Lindström är skicklig på att hitta öppnande passningar och ligger alltid högt i poängligorna. Olimb har jag spelat mycket med i Linköping och han är väldigt stark med pucken. Det gäller att vara med för det kan smälla och man får tänka lite extra på defensiven när man möter dem, så är det faktiskt, avslutar Jakob Lilja.

Säkra din biljett till matchen här.