• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Veckans match: "Ska bli mäktigt att få uppleva"

9 januari 2020 14:00
Veckans match

Järnkaminernas Dag, avtackning för Andreas Engqvist och två lag som brukar spela jämna matcher. Kvällens möte mellan Djurgården och HV71 har alla förutsättningar att bli en sevärd match. ”Det kommer att bli en otroligt häftig inramning och jag hoppas att vi ska rida på den vägen och ge fansen en bra vinst”, säger Djurgårdens Daniel Widing.


HV71 och Djurgården har mötts två gånger tidigare den här säsongen och båda gångerna har det varit oavgjort efter ordinarie tid. I det första mötet tog Djurgården extrapoängen efter straffar och senast var det HV71 som tog en suddenvinst. Nu möts lagen igen och HV71:s Oscar Sundh, 33, tror att det återigen blir en tajt match.

– Två bra lag och jag räknar med en ny jämn batalj, säger Sundh.

En annan som ser fram emot matchen är Djurgårdens Daniel Widing, 37.

– Först främst ska det blir häftigt att se när Andreas Enqvist blir hyllad. I och med att Järnkaminerna har sin årliga dag kommer det att bli en otroligt häftig inramning och jag hoppas att vi ska rida på den vägen och ge fansen en bra vinst, säger Widing.

Järnkaminernas Dag

Precis som Djurgårdsforwarden är inne på har matchen i kväll förutsättningar att bli något extra. Dels för att det är Järnkamineras Dag och dels kommer den förre Djurgårdskaptenen Andreas Engqvist ska tackas av. Engqvist återvände till Djurgården 2017 efter sju år utomlands, men första säsongen blev det bara 27 matcher och i fjol spelade han två grundseriematcher. I september 2019 kom beskedet att Engqvist tvingas lägga av på grund av de många huvudskador han åkt på och innan nedsläpp kommer han alltså att hyllas för sina insatser i Djurgårdströjan.

– Jag har bara hört goda saker om honom. Han hade ett gäng år kvar att spela och jättetråkigt för hans skull att han var tvungen att sluta, men kul att han får en välförtjänt avtackning, säger Oscar Sundh.

Daniel Widing:

– Det är alltid tufft när en spelare har mer att ge får lägga av. Man lider med honom extremt mycket. Han är en bra kille och hade kunnat vara en stor del av Djurgården i många år till. Det ska bli mäktigt att få uppleva avtackningen, säger 37-åringen.

"Kommit in i det bra"

För Widing blir det här andra matchen sedan återkomsten i Djurgårdströjan. Efter att ha spelat i Luleå i tolv matcher skrev han förra veckan på för Djurgården, en klubb han även representerade i inledningen av förra säsongen.

– Att byta lag under en säsong blir speciellt, men med tanke på att jag var här en sväng förra året känner jag många i laget. En del i laget som är nya för säsongen känner jag sedan tidigare. Det var har varit lätt att komma in i det, säger Widing.

Vad är det svåraste med att byta klubb så ofta?

– Man kanske måste vara lite speciell som person för att klara av det. Som i Luleå kom jag till ett helt nytt lag. Jag kände Karl Fabricius och Jack Connolly sedan innan. Det var många nya ansikten. Jag tycker själv att jag har en bra känsla för hur man ska gå in i en grupp och det kanske är en fördel att jag har bytt någon gång tidigare. Nackdelen är att man flyttar mycket och att man måste ha boende på de nya ställena. När det blir snabba ryck är det inte alltid klubbarna har det tillgängligt. Det sociala kan ställa till det, men sådant löser sig alltid, säger han.

Widing har kommit till en klubb som inte riktigt motsvarat förväntningarna under första halvan av säsongen. Stockholmarna ligger för tillfället nia, med sju poäng upp till HV71 på den sista direktplatsen till kvartsfinal.

– Djurgården är ett lag som inte fått ut sin fulla potential och det tror jag de är medvetna om, säger Daniel Widing.

– Det är detaljer det slipas på varje dag. Vi är ett hårt jobbande lag med många skickliga spelare. Vi har bra målvakter, väldigt bra backuppsättning och bland forwards sticker det ut några som kan göra det lilla extra. Jag valde Djurgården för att jag känner att det finns en stor potential. Bara vi hittar tryggheten i spelet tror jag att det kan bli en väldigt bra vår, säger Widing.

Vunnit två av de tre senaste

Tabellsexan HV71 kommer till matchen med en 1-2-förlust mot Frölunda i bagaget. Dessförinnan hade Jönköpingslaget två raka vinster.

– Jag tycker att vi har spelat rätt bra. Vi har gjort många bra prestationer på slutet. Mot Frölunda var det surt att de avgjorde sent, men vi gjorde två bra perioder. Vi har en go känsla. Nu har vi haft ett litet break och det ska bli skönt att spela igen, säger Oscar Sundh.

HV71-forwarden har spelat 689 matcher i SHL och därmed har han mött Djurgården flertalet gånger. Hans bästa minne mot just Djurgården är tio år gammalt.

– Det är svårt att inte ta 2010 där vi mötte dem i en väldigt bra finalserie. Det var väl fem av sex matcher som gick till sudden. En häftig serie med mycket bra hockey och jag tycker det var kul att vi gick segrande ur den striden. Det är mitt starkaste Djurgårdsminne, säger Sundh.